DEH

DEH

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

«Κλειδί» για πρόσβαση της ΔΕΗ στις αγορές χρήματος η διαχείριση των οφειλών από πελάτες – Εξετάζεται η τιτλοποίησή τους

«Κλειδί» για πρόσβαση της ΔΕΗ στις αγορές χρήματος η διαχείριση των οφειλών από πελάτες – Εξετάζεται η τιτλοποίησή τους
Ως «μεγάλο στοίχημα» χαρακτηρίζεται από τον επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη, η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Σε ενεργητικές πολιτικές άντλησης χρηματοδότησης θα προχωρήσει η ΔΕΗ το επόμενο διάστημα αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, μεταξύ των οποίων την προσφυγή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αλλά και την αξιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, που όπως είναι γνωστό υπολογίζονται σε περίπου 3 δις ευρώ.
Μετά την εξασφάλιση της αναχρηματοδότησης του ομολογιακού δανείου ύψους 1,2 δις ευρώ με ευνοϊκούς όρους, της γραμμής χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον χρειαστεί για την αποπληρωμή ομολόγου λήξεως του 2019, αλλά και την εξασφάλιση ρευστότητας ύψους 480 εκατ. ευρώ μέσω της προπληρωμής από το δημόσιο της κατανάλωσης του 2018 για μια σειρά από φορέων του (με την παροχή έκπτωσης), πλέον η ΔΕΗ στρέφει το ενδιαφέρον της στην διεθνή αγορά και είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα σύγχρονα εργαλεία.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη από τους συμβούλους που έχει προσλάβει η επιχείρηση, για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι τιτλοποίηση απαιτήσεων, η εκχώρηση τους, ή την θέση τους ως ενέχυρου για δανεισμό.
Μάλιστα εκτιμάται ότι όσο πιο καλά είναι οργανωμένος ο μηχανισμός συλλογής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο καλύτεροι θα είναι και οι όροι του δανεισμού.
Έτσι η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών χαρακτηρίζεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, ως το «μεγάλο στοίχημα» για τη ΔΕΗ, το οποίο θα κριθεί έως το τέλος του έτους και από το οποίο εξαρτώνται τόσο η κάλυψη μέρους των χρηματοδοτικών αναγκών της επιχείρησης όσο και η τιμολογιακή της πολιτικής ειδικά σε ότι αφορά την έκπτωση συνέπειας 15%. 
«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εισπραξιμότητα η οποία θα πάει καλά οπότε δεν θα χρειαστεί να πειράξουμε τις εκπτώσεις για τους συνεπείς καταναλωτές» είπε χαρακτηριστικά χθες (26/6) ο κ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Επαφές με οφειλέτες για διακανονισμό

Η ΔΕΗ θα επιδιώξει να κερδίσει το στοίχημα της αύξησης της εισπραξιμότητας με τη συνδρομή της κοινοπραξίας συμβούλων υπό την Qualco στην οποία συμμετέχουν η IBM Hellas Α.Ε, η Deutshce Bank London Branch, η Estia Business Group, η Deloitte Business Solutions, η KPMG, η ΚΑΠΑ RESEARCH και η δικηγορική εταιρία Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες.
Η κοινοπραξία υπό την Qualco έχει ήδη εγκαταστήσει και συνδέσει το πληροφοριακό της σύστημα με αυτό της ΔΕΗ και έχει προχωρήσει σε επαφές με εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της ΔΕΗ για τη διαχείριση της οφειλής τους. 
Στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα η ΔΕΗ προχώρησε ακόμη και σε αποκοπές ηλεκτροδότησης τόσο σε μεμονωμένους αγρότες όσο και σε οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, προκειμένου να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν τα χρέη.
Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί επίσης το θέμα των λεγόμενων «τελικών πελατών», δηλαδή καταναλωτών που είτε έχουν διακόψει δραστηριότητα, είτε συνεχίζουν με διαφορετικό ΑΦΜ προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή χρεών.
Πρόκειται για περίπου 600. 000 πελάτες, το χρέος των οποίων ξεπερνάει στα 800 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να μην επιτρέπεται η τροφοδοσία των συγκεκριμένων πελατών ακόμη και με το νέο ΑΦΜ εφόσον αποδεικνύεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.
Ωστόσο σύμφωνα με την Αρχή θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των συμβάσεων κάτι που έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ στη σώρευση τεράστιων οφειλών.
Πολλές από αυτές μάλιστα είναι οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πάψει να υφίστανται εδώ και χρόνια, όπως για παράδειγμα η Πειραϊκή Πατραϊκή, για τις οποίες υπάρχουν εκκρεμείς δίκες και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκκαθαρίσεις.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: