Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΗ: Χρηματοδοτική χείρα βοηθείας από την Κίνα για φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια εντός και εκτός Ελλάδας



Σε πρώτη φάση η επιχείρηση θα διεκδικήσει την ανάληψη δύο projects, προτείνοντας σχετική συνεργασία στους κινέζους συμμάχους της

Μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κινεζική «επέλαση» στην Ελλάδα, όμως η απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφής: «Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές στρατηγικές». 

Το μήνυμα αυτό, φαίνεται ότι έχει λάβει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίο προχωρεί ακάθεκτος στην εμβάθυνση των σχέσεων της ΔΕΗ με κινεζικές εταιρίες.
Έτσι ο κ. Παναγιωτάκης στη Θεσσαλονίκη υπέγραψε νέο Μνημόνιο με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας (CDB), προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι υπάρχουν τουλάχιστον δυο επενδυτικά project στην ευρύτερη περιοχή, στα οποία η ΔΕΗ θα κατέβει καλώντας σε συνεργασία τους Κινέζους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ίδιος είχε μιλήσει για συμμετοχή της ΔΕΗ σε δημοπρασία για την εξαγορά δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία, καθώς και για ανάλογη κίνηση ΔΕΗ στην Αλβανία. 
Έτσι αναφερόμενος στο Μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CDB, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε: «Επιδιώκουμε να αποκτήσουμε νέες γραμμές χρηματοδότησης και όσο το δυνατόν πιο φθηνό χρήμα ώστε να χρηματοδοτήσουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, τόσο εντός της χώρας, όσο και στις γύρω χώρες».
Νέες επενδύσεις με κινέζικη χρηματοδότηση 

Επεσήμανε δε ότι η ΔΕΗ επεξεργάζεται ήδη κάποια επενδυτικά σχέδια που σύντομα θα πάρουν σάρκα και οστά.
Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε μπροστά μας δύο project που δουλεύουμε και αφού τα ολοκληρώσουμε θα κάνουμε πρόταση στην CDB».
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι εκπρόσωποι της CDB, που συναντήθηκαν και με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου εξέφρασαν τη πρόθεση τους να ανοίξουν σύντομα γραφείο στην Αθήνα. 
Το όχημα αυτής της συνεργασίας της ΔΕΗ με τους κινέζους, όπως όλα δείχνουν θα είναι σε αυτή τη φάση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες η οποία πρόσφατα υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με μια άλλη κινεζική εταιρία την Sumec.
Το Μνημόνιο αυτό αφορά σε επενδυτική σύμπραξη για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολίας δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι «στόχος της εταιρίας είναι ο εντοπισμός των καλύτερων δυνατών ευκαιριών για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενδυνάμωση της επενδυτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ εντός και εκτός Ελλάδας».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Μοναχολιάς έχει αναλάβει πρόσφατα τη θέση του αντιπροέδρου της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Τουρκία PPC Elektrik. 
Τέλος, έντονο φαίνεται ότι είναι και το ενδιαφέρον των κινέζων αφού ο διευθυντής της Sumec Clean Energy International, Christopher Tan, από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι η εταιρία του διερευνά project στα Βαλκάνια και υπογράμμισε την «επενδυτική όρεξη» της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας (CDB) και τα μεγάλα κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει για επενδύσεις. 
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου