Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Στα χέρια του ΥΠΕΝ η πρόταση της ΔΕΗ για τις εταιρείες λιανικής - Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστούν τα αγκάθια



Εγχείρημα πολύπλοκο, τεχνικά απαιτητικό αλλά και με νομικές ιδιαιτερότητες, ωστόσο η πρόταση της ΔΕΗ για σύσταση εταιρειών λιανικής που θα δημιουργηθούν και θα διατεθούν προς πώληση προκειμένου να πέσει το μερίδιο αγοράς της εταιρείας δεν έχει εγκαταλειφθεί από την εταιρεία.


Τουναντίον. Για να προχωρήσει η πρόταση στη φάση της υλοποίησης διαπιστώθηκε από τους νομικούς της ΔΕΗ ότι θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διευθετηθούν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα αλλά και θέματα ουσίας.

Η πρόταση αυτή, κατά πληροφορίες είναι έτοιμη και έχει παραδοθεί στο ΥΠΕΝ, το οποίο από την πλευρά του θα αποφασίσει εάν τελικά θα προχωρήσει το σχέδιο. 

Εδώ να θυμίζουμε ότι η πρόταση της ΔΕΗ είχε αρχικά υποβληθεί ως ισοδύναμο. Δηλαδή να δημιουργηθούν οι εταιρείες λιανικής που θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενους, ως ισοδύναμο για την αντικατάσταση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Παρότι η σχετική πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς, η ΔΕΗ επιμένει στην ορθότητα της πρότασής της, θεωρώντας ότι με αυτήν μπορεί να διασφαλιστεί στην πράξη το άνοιγμα της αγοράς στα μεγέθη και τα μερίδια που προβλέπονται στο μνημόνιο. Και παρότι δεν αναφέρεται ρητά στη συμφωνία της αξιολόγησης, εντούτοις υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση που διαπιστώνεται υπερκάλυψη των στόχων για την απώλεια μεριδίου της ΔΕΗ τότε να μειώνονται οι δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας στα ΝΟΜΕ.

Μπορεί στη θεωρία αυτή η προσέγγιση να είναι σωστή, ωστόσο στην πράξη έχουν διαπιστωθεί αρκετά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί λύση νομοθετικά και κυρίως να ληφθούν αποφάσεις για το πως θα προχωρήσει - εάν θα προχωρήσει - το εγχείρημα.

Για παράδειγμα το θέμα της εκχώρησης πελατών είχε αντιμετωπιστεί και στην περίπτωση της μικρής ΔΕΗ. Μόνο που τότε είχαμε την pro rata πώληση ενός κομματιού της ΔΕΗ, ενώ τώρα πρέπει να αποφασιστεί το είδος της εκχώρησης: θα μεταβιβαστούν συμβάσεις πελατών ή εταιρεία στην οποία θα έχουν εκχωρηθεί οι συμβάσεις με τους πελάτες;

Πως διασφαλίζεται ο πελάτης από ενδεχόμενες αλλαγές στα τιμολόγια και πως μπορεί να διασφαλιστεί ο αγοραστής ότι δε θα χάσει τους πελάτες ακόμη και στο μεταβατικό διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι τη σύσταση της εταιρείας και την ολοκλήρωση της πώλησης; Πως θα υπερπηδηθούν διάφορα νομικά εμπόδια κλπ;

Η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο του υπουργείου, αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, που ξεκαθαρίζουν ότι η πρόταση για την πώληση των εταιρειών λιανικής δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να δοθεί λύση στο πλήθος των ζητημάτων. Η ΔΕΗ έχει καταθέσει τις προτάσεις και τις θέσεις της και εναπόκειται πλέον στο ΥΠΕΝ να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, που δεν αποκλείεται να συναρτηθούν και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου