Τα βασικά σημεία της εθνικής ενεργειακής πολιτικής ανέλυσε σε χθεσινή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
αντιπολίτευσης ανέφερε «ακόμα ψάχνω να βρω τον εθνικό σχεδιασμό που παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ, καθώς και τις εξελίξεις στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Αναλυτικότερα, για τη ΔΕΗ υποστήριξε ότι σήμερα κατέχει το 54% της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας και το 87,5% στη λιανική, το οποίο και πρέπει να μειωθεί. Ο κ. Σταθάκης θεωρεί ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι ένα εργαλείο για να μειωθούν τα μερίδια της ΔΕΗ στη λιανική, ενώ εκτιμά ότι είναι θεμιτές οι όποιες πρωτοβουλίες παίρνει η επιχείρηση προκειμένου να μειώσει τα μερίδιά της, προσθέτοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί και σε συζητήσεις για οποιοδήποτε σύστημα αναδιάρθρωσης το οποίο θα διασφαλίζει ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματός μας και ταυτόχρονα να έχουμε ένα πολύ πιο ρυθμιζόμενο και ανταγωνιστικό πλαίσιο προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος».
Η Κομισιόν
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ιδιωτικοποίηση που σε δύο κρίσιμα σημεία είχε ακυρωθεί από την Κομισιόν. Εξήγησε χαρακτηριστικά ότι «η Κομισιόν είπε ότι πρέπει να είναι πλήρης ο διαχωρισμός και ο παραγωγός να είναι μόνο παθητικός μέτοχος. Επρεπε να γίνει ευθυγράμμιση με την κοινοτική νομοθεσία για τον υπολογισμό των τιμολογίων», ενώ πρόσθεσε ότι ήδη εξαγγέλθηκε ο νέος διαγωνισμός.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ιδιωτικοποίηση που σε δύο κρίσιμα σημεία είχε ακυρωθεί από την Κομισιόν. Εξήγησε χαρακτηριστικά ότι «η Κομισιόν είπε ότι πρέπει να είναι πλήρης ο διαχωρισμός και ο παραγωγός να είναι μόνο παθητικός μέτοχος. Επρεπε να γίνει ευθυγράμμιση με την κοινοτική νομοθεσία για τον υπολογισμό των τιμολογίων», ενώ πρόσθεσε ότι ήδη εξαγγέλθηκε ο νέος διαγωνισμός.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων, το οποίο αποτελεί μείζων στρατηγικό τομέα της Οικονομίας, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε η διαπραγμάτευση για την παραχώρηση του Οικοπέδου ΙΙ με την Total, την Edison και τα ΕΛΠΕ. Πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει η υπογραφή ενός σχεδίου σύμβασης που αποστέλλεται άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα είναι μία σύμβαση-μοντέλο στην οποία θα βασιστούν και οι άλλες συμβάσεις που θα ακολουθήσουν.
Θυμίζουμε ότι ήδη για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές (Αρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και βορειοδυτική Πελοπόννησο) έχουν οριστεί οι επιλεγέντες αιτούντες. Σε Αρτα, Πρέβεζα και βορειοδυτική Πελοπόννησο ορίστηκε ως επιλεγείς αιτών η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και στην Αιτωλοακαρνανία η Energean Oil and Gas. Τα προς υπογραφή σχέδια των συμβάσεων έχουν οριστικοποιηθεί και αποσταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης έχουν προχωρήσει το Κατάκολο, καθώς και οι άλλες εν εξελίξει (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα κ.λπ.) με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης (open door).
Τέλος, ετοιμάζεται ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ανάπτυξης των υδρογονανθράκων, το οποίο περιλαμβάνει:
• Ενα οριστικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα καλύψει όλα τα κενά που έχει το παρόν αναφορικά με την εξειδίκευση του τρόπου αξιοποίησης - αυτό γίνεται σε στενή συνεργασία και με την Κύπρο.
• Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει οντότητα στην εταιρεία, η οποία εκ μέρους του Δημοσίου θα αναλάβει αυτή τη λειτουργία.
• Ολο τον μηχανισμό του Ταμείου το οποίο θα απολαμβάνει τα έσοδα των Γενεών, όπως έχει θεσμοθετηθεί, και θα αναπτυχθεί με νομοθεσία στους αμέσως επόμενους μήνες.
Οι πυλώνες της διείσδυσης των ΑΠΕ & της εξοικονόμησης
Η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ενταγμένη στις ευρωπαϊκές επιλογές του 2020-2030 και έχει δύο βασικούς πυλώνες: α) το ενεργειακό μείγμα και τη διείσδυση των ΑΠΕ και β) την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο πυλώνα, το «Εξοικονομώ κατ' οίκον» θα συνεχιστεί με πολύ βελτιωμένο πλαίσιο. Ειδικότερα σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι πολύ απλό, αντιγραφειοκρατικό και πολύ ανταγωνιστικό. Στόχος του είναι να ελαχιστοποιήσει ή να μειώσει την τραπεζική χρηματοδότηση, βρίσκοντας πόρους που θα διευκολύνουν και ταυτόχρονα θα έχει -ει δυνατόν- μια αντικειμενική διαδικασία επιλογής.
Παράλληλα, στον δεύτερο πυλώνα θα συμπεριληφθούν και πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως μεταφορές, τουρισμός, βιομηχανία, παραγωγή, δημόσια κτίρια κ.ά.
Αναφορικά με το θέμα των διασυνδέσεων, βασική προτεραιότητα είναι η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία θα εξασφαλίσει μια σημαντική προσφορά ενέργειας από τον υπό κατασκευή σταθμό στη Μεγαλόπολη. Για το έργο Κρήτη-Αττική, το οποίο έχει ήδη κατοχυρώσει ο ΑΔΜΗΕ, υπάρχει εξαιρετικό ιδιωτικό ενδιαφέρον. Στις Κυκλάδες προχωρά η πρώτη φάση και θα επακολουθήσει και η δεύτερη.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου