Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Οι σχέσεις Μαξίμου – Παναγιωτάκη και η έλλειψη στρατηγικής για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς

Τα μεγάλα κενά στους σχεδιασμούς θα πληρωθούν χρυσάφι
Οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της ΔΕΗ, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον ένα τρόπο ή τον άλλο δίνουν το στίγμα υποστήριξης στην κυβέρνηση που ακούει στις δύο συνιστώσες. Διατήρηση του δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ- Πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Η πολιτική προσωρινά διάσωση αυτού που μελλοντικά έχει
να κάνει με την οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης είναι ένα αφήγημα μη διατηρίσιμο.
Και αυτό το ξέρει καλά η δίοικηση της ΔΕΗ που παίρνει αποστάσεις και για τον λόγο αυτό ο πρόεδρός της κ. Εμ.Παναγιωτάκης δεν ακολουθεί τον υπουργό Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη στην Κοζάνη.
Ο ΥΠΕΝ που βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στην θέση του πυγμάχου που ο αντίπαλός του τον έχει κλείσει στα σχοινιά και τον γρονθοκοπεί, δείχνει ότι τελικά διαχειρίζεται με ευχέρεια το εσωκομματικό πεδίο, που παρά την μεγάλη ανατροπή της διαπραγμάτευσης κινείται πειθαρχημένα προς την κυβερνητική γραμμή.
Όμως η ουσία δεν είναι η πολιτική κατεύθυνση αλλά το γεγονός ότι η επερχόμενη ανατροπή θα φέρει μεγάλα κενά στην ήδη ανύπαρκτη ενεργειακή στρατηγική.
Παράλληλα στο στενό κύκλο του πρωθυπουργού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και καταλογίζονται ευθύνες στον πρόεδρο της ΔΕΗ για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης.
Ο εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, Δημήτρης Λιάκος, εκτιμά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ότι το αποτέλεσμα για την ΔΕΗ θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, αν η ΔΕΗ δεν βρισκόταν στην ομηρία της Κομισιόν για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ακόμα όμως και σε μια τέτοια περίπτωση τα βασικά δεδομένα δεν θα άλλαζαν και η ΔΕΗ θα είχε τα ίδια προβλήματα.
Η λιγνιτική παραγωγή δεν αποτελεί το μέλλον, όμως είναι το βασικό καύσιμο και θα πρέπει να αναβαθμιστεί, να προστατευθεί και να βοηθηθεί εγκαίρως, ώστε να καταστεί ελκυστική ακόμα και για τους επενδυτές.
Μιας μορφής ΑΔΙ, δηλαδή ενισχύσεις αντίστοιχες με αυτές που έχουν οι μονάδες φυσικού αερίου είτε ακόμα και συμφωνίες σε ευρωπαικό επίπεδο για τις επιπτώσεις των εκπομπών CO2 θα ήταν κατάλληλες κινήσεις πριν τα market tests.
Για τα οποία αναλυτές και γνώστες της αγοράς θεωρούν ότι θα αποτύχουν παταγωδώς, οδηγώντας στο επόμενο στάδιο: τις πωλήσεις υδροηλεκτρικών μονάδων

Θα πληρωθεί η έλλειψη στρατηγικής

Η κυβέρνηση οφείλει να οριστικοποιήσει και να αποσαφηνίσει την στρατηγική της και όχι να σύρεται από τους θεσμούς και να πουλά στο εσωτερικό της, ότι επιτυχία είναι να εκχωρεί το λιγότερα και αυτά που είναι λιγότερο καλά.
Γιατί έτσι θα οδηγηθεί σε μια διαδικασία κατά την οποία θα χάνει διαπραγματευτικά ατού και η ΔΕΗ θα κινδυνεύει να χάσει σημαντικά assets με άμεσο κίνδυνο την καθοριστική αποδυνάμωσή της.
Μπορεί πολιτικά η εξέλιξη ενός άγονου market test να βολεύει αλλά θα χαθεί και άλλος χρόνος, διογκώνοντας προβλήματα και οδηγώντας τις συνθήκες να ωριμάσουν σε βάρος της Επιχείρησης.
Ετσι αντί η ελληνική πλευρά να βάλει τους δικούς της όρους που θα της έδιναν και κάποια πλεονεκτήματα, η πάροδος του χρόνου θα την φέρει σε δυσκολότερη θέση όταν θα πρέπει να διαπραγματευθεί εκ νέου από ασθενέστερη αφετηρία.
Όλα αυτά τα γνωρίζουν στην ΔΕΗ και εκτιμούν ότι το ταχύτερο θα πρέπει να συγκροτηθεί το πλάνο με ρεαλιστική αντιμετώπιση στην μεγάλη εικόνα των Θεσμών.
Παράλληλα είναι οφθαλμοφανές ότι με τα νέα δεδομένα πρωτοβουλίες όπως αυτή της συνεργασίας με την CMEC στην Μελίτη δεν θα προχωρήσουν εύκολα.

Η Αντιπολίτευση πρέπει να αρθρώσει ξεκάθαρο λόγο

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση της .Ξεκάθαρες κουβέντες υπέρ της μικρής ΔΕΗ που ήταν η προηγούμενη λύση, με πωλήσεις μεγάλου χαρτοφυλακίου μονάδων, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του φυσικού αερίου, έχει πει ο Γιάννη Μανιάτης εκπροσοπώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο Κωστής Χατζηδάκης επίσης εμφανίζεται συγκροτημένος αλλά η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να πει το ολοκληρωμένο σχέδιό της με βάση τα νέα ζητούμενα από τους θεσμούς.
Συμπερασματικά με τα σημερινά  δεδομένα η ΔΕΗ θα κινδυνεύσει μακροπρόθεσμα να πάει σε μια άναρχη πώληση περιουσιακών στοιχείων, που θα οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις την οικονομία σε δύο τομείς:
-Στην βιομηχανία που έχει ανάγκη την υποστήριξη της ΔΕΗ
-Στα ασθενέστερα στρώματα που θα χάσουν προνομιακές συμπεροφορές που υπάρχουν στην παρούσα φάση.


www.worldenergynews.rg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου