Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

«Σανίδα σωτηρίας» στη μεταφορά του 17% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο αναζητά η κυβέρνηση

«Σανίδα σωτηρίας» στη μεταφορά του 17% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο αναζητά η κυβέρνηση

Μετά την αποδοχή της απαίτησης των δανειστών για την πώληση παραγωγικών μονάδων, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσοβήσει τις αντιδράσεις κάνοντας λόγο για διατήρηση του 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του δημοσίου 
Η διασφάλιση του «δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα» της ΔΕΗ μέσω της διατήρησης του 51% του μετοχικού της κεφαλαίου υπό τον έλεγχο του δημοσίου, βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου αφηγήματος που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση μετά την αποδοχή της απαίτησης των δανειστών για πώληση μονάδων.
Όπως προκύπτει από τα μισόλογα των βουλευτών, αλλά χωρίς να έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση από τους αρμόδιους υπουργούς, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του.
Ωστόσο η επίτευξη του στόχου είναι εξαιρετικά αμφίβολη και αυτός είναι ο λόγος που οι υπουργοί αποφεύγουν να δεσμευτούν δημόσια.   
Πληροφορίες από τη χθεσινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ εμφάνιζαν τον υπουργό Οικονομικών να «παλεύει» για να κλείσει το θέμα της ΔΕΗ, ενώ διαβεβαίωνε ότι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προβλέπει την παραχώρηση του 40% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, με το 51% του μετοχικού της κεφαλαίου να παραμένει στο Δημόσιο.
Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε στους βουλευτές ότι η παραχώρηση άφορα λιγνιτικές και όχι υδροηλεκτρικές μονάδες, καθώς και ότι θα μπορούν να μετέχουν στον διαγωνισμό όχι μόνο ιδιωτικές εταιρίες, αλλά και κρατικοί φορείς.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η προχθεσινή ενημέρωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία και τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη.
Όπως δήλωσε ο κ. Καρυπίδης «το σημαντικότερο γύρω από το θέμα της ΔΕΗ είναι να λυθεί το πρόβλημα με το 17% και γι’ αυτό αγωνίζεται η κυβέρνηση».

Στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές με «σφίξιμο στην καρδιά»

Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας, αφού διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης, «με σφίξιμο στην καρδιά και στο στομάχι, αλλά θα το κάνει γιατί είναι αριστερός και μάχιμος», πρόσθεσε: «πρέπει να πάρουμε το 17% από το ΤΑΙΠΕΔ να το πάμε στο Yπερταμείο, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας».
Και βέβαια, ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που έχει αναλάβει να «κατεβάσει τη γραμμή» στους βουλευτές και συμμετέχει στις συσκέψεις - μασάζ που κάνουν οι υπουργοί, σημειώνει: «Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να διατηρεί τον ισχυρό δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της και πρέπει να έχει τη δυνατότητα το κράτος να παρεμβαίνει καθοριστικά είτε με την μετοχική του σύνθεση (βλέπε 17%), είτε με τις ρυθμιστικές αρχές».
Με το δεύτερο μέρος της φράσης του ο κ. Ζαχαριάδης είναι φανερό ότι κρατάει επιφυλάξεις, όπως άλλωστε επιφυλάξεις κρατάει και ο αρμόδιος για τη ΔΕΗ υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους  για το τι θα γίνει τελικώς με το 17% απάντησε: «Αυτό δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι θέμα άλλων».
Όσο δε για τον κ. Τσαλακώτο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την Αυγή, έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan), το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την πρόσληψη συμβούλων που θα «τρέξουν» τη διαδικασία πώλησης του 17% της ΔΕΗ.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου