Το σχέδιο για μία ομαλή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών, παρουσία του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν σε ότι αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, δεδομένου ότι ένα σημαντικό τμήμα των πελατών της αποτελείται από ευάλωτους οικονομικά καταναλωτές, τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους αγρότες και τη βαριά βιομηχανία, που δεν αλλάζουν εύκολα προμηθευτή.
Το αποτέλεσμα είναι τους τελευταίους μήνες το μερίδιο στη ΔΕΗ στη λιανική να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή των λεγόμενων εναλλακτικών δομικών μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, δηλαδή την πώληση -λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών- μονάδων.
Σε πρώτη φάση, οι θεσμοί ζητούν τον σωρευτικό υπολογισμό των ποσοτήτων ηλεκτρικών ενέργειας που θα διατίθενται κάθε χρόνο μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, θέση στην οποία αντιδρούν τόσο το ΥΠΕΝ όσο και η ΔΕΗ.
Το ΥΠΕΝ φέρεται να αντιπροτείνει συμβιβαστική πρόταση, με την οποία εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 10% ετησίως ως το 2020. Για τα ΝΟΜΕ ειδικότερα, φέρεται να δέχεται να οριστεί το ύψος της δημοπρατούμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε 17% περίπου ετησίως, χωρίς όμως, το ποσοστό αυτό να αυξάνεται κάθε χρόνο σωρευτικά.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ, βλέποντας με έντονη ανησυχία το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ποσότητες που πουλά στα ΝΟΜΕ και συνεπώς να αυξηθεί η ζημία της, προωθεί το σχέδιο σύστασης -δύο κατά πάσα πιθανότητα- θυγατρικών εταιρειών με 300.000 πελάτες έκαστη, τις οποίες θα πωλήσει στην αγορά.
Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από την αγορά για αυτές τις εταιρείες, αν και ακόμα υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά (πώς θα «υποχρεωθούν» οι πελάτες της ΔΕΗ να πάνε στην εταιρεία, αν θα έχει μειοψηφική συμμετοχή κ.ά.).
Ήδη, πάντως, προσελήφθη ως σύμβουλος η PWC και η διαδικασία για τη σύσταση των εταιρειών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Ζητούμενο για την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, είναι να μην ληφθούν τώρα τα -όποια- εναλλακτικά μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς και ο απολογισμός των ΝΟΜΕ να γίνει στα τέλη του έτους και όχι τον Ιούνιο.
Από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ξεκάθαρη θέση σχετικά με την πρόταση της ΔΕΗ για τις θυγατρικές λιανικής.
Πάντως, ο κ. Παναγιωτάκης θα έχει την ευκαιρία στις νέες συναντήσεις που θα έχει (σήμερα και αύριο) με τα κλιμάκια των θεσμών να καταφέρει να πείσει για το σχέδιο που προωθεί, ώστε να καταστεί δυνατό να αποφευχθούν τυχόν άστοχες και βεβιασμένες αποφάσεις που θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου