DEH

DEH

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ρίχνει τουχτερό πρόστιμο στη Λάρκο ο ΑΔΜΗΕ για τη διακοψιμότητα – Χωρίς επίπτωση τα ορυχεία της ΔΕΗ.

Η πρώτη εφαρμογή της διακοψιμότητας είχε και παράπλευρες παράπλευρες απώλειες, καθώς υπήρξε βιομηχανία η οποία απέτυχε να ανταποκριθεί στην εντολή του διαχειριστή για να κόψει ισχύ. Ο λόγος για την υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία Λάρκο, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στην εντολή του ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα στην πρώτη κρίση του Δεκεμβρίου η βιομηχανία να δουλεύει κανονικά και να μην προσφέρει  τη ζητούμενη ισχύ των 171,3MW, την οποία είχε προσφέρει στην τελευταία δημοπρασία.
Σημειώνεται ότι με βάση τη σύμβαση που υπογράφουν οι διακόψιμες βιομηχανίες με τον ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την εντολή του διαχειριστή για διακοπή του φορτίου προβλέπεται επιστροφή του ποσού που έχει πληρωθεί για την υπηρεσία διακοψιμότητας στη βιομηχανία συν επιπλέον πρόστιμο ύψους 10%.
Υπενθυμίζεται ότι η Λάρκο συμμετείχε στη δημοπρασία για τη βραχρυπρόθεσμη υπηρεσία διακοψιμότητας με συνολική προσφερόμενη ισχύ 171,3MW και αμοιβή 48.000/MW το χρόνο.
Να αναφερθεί πάντως ότι η πλευρά της Λάρκο εγείρει ενστάσεις και υποστηρίζει ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως από το διαχειριστή για την εντολή.
Η δεύτερη παράπλευρη απώλεια, αφορά στη μη συμμετοχή των ορυχείων της ΔΕΗ στο μέτρο. Η διαφορά των ορυχείων σε σχέση με τη Λάρκο είναι ότι η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης (ΟΔΚ) που συνεδρίασε τις ημέρες που υπήρχε έντονο πρόβλημα, αποφάσισε, όπως είχε το δικαίωμα να κάνει, να εξαιρέσει τη ΔΕΗ από τη διακοψιμότητα. Η απόφαση σχετίζεται με το γεγονός ότι εάν είχε εφαρμοστεί η διακοψιμότητα στα ορυχεία υπήρχε ο κίνδυνος να ξεμείνουν από λιγνίτη οι αυλές των μονάδων της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι η εντολή του Διαχειριστή ήταν 48ωρη, με τη ΔΕΗ να συμμετέχει στην μακροχρόνια υπηρεσία με συνολικά 173,1MW που αμείβονται με 50.000/MW το χρόνο. Παρότι η ΔΕΗ δε φέρει κάποια ευθύνη, αφού λειτούργησε κατ΄εντολή της ΟΔΚ, είναι σαφές ότι η εφαρμογή του μέτρου στην πράξη επιβεβαιώνει εκείνες τις φωνές που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμμετοχή των ορυχείων, τουλάχιστον στη μακροχρόνια υπηρεσία διακοψιμότητας που προϋποθέτει σταμάτημα των μονάδων για 48 ώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: