DEH

DEH

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Μετά την αρχική ευφορία, τώρα «αρχίζουν τα δύσκολα» για τις εταιρείες προμήθειας – Μπαίνουμε σε περίοδο «ξεσκαρταρίσματος»


Θοδωρής Παναγούλης   

Η απόφαση που έλαβε την Παρασκευή η ολομέλεια της ΡΑΕ με την οποία έθεσε πλαφόν στη «χρέωση προμηθευτή» για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο (περίπου 14 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) έφερε βεβαίως ανακούφιση στις εταιρείες προμήθειας, οι οποίες έβλεπαν με τρόμο να αυξάνει ασύμμετρα η επιβάρυνσή τους, που έφτασε μέχρι και 42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα!
Η ανακούφιση είναι μάλιστα μεγαλύτερη, καθώς η απόφαση της ΡΑΕ ισχύει «αναδρομικά» για όλο τον Ιανουάριο, δηλαδή και για τις τρείς πρώτες εβδομάδες που η «χρέωση προμηθευτή» εκτοξεύτηκε.
Ωστόσο η ανησυχία των εταιρειών προμήθειας παραμένει υψηλή για τη μορφή που τείνει να πάρει η αγορά και για τις προοπτικές που δημιουργούνται για το 2017. Παράγοντες που γνωρίζουν καλά το χώρο κάνουν ήδη λόγο για την περίοδο των ισχνών αγελάδων που έρχεται να διαδεχθεί εκείνη των παχιών αγελάδων.
Το βασικό πρόβλημα, πέραν του ότι ακόμα και με το πλαφόν η «χρέωση προμηθευτή» μπορεί να παραμείνει υψηλή, είναι οι υψηλές τιμές στις οποίες διαμορφώνεται πλέον η Οριακή Τιμή Συστήματος.
Το χειρότερο, δε, είναι ότι οι προβλέψεις και οι προβολές που κάνουν τα ειδικά τμήματα των εταιρειών σχετικά με τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθεί το 2017 η Οριακή Τιμή Συστήματος δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Το στοιχείο αυτό όμως είναι απολύτως καθοριστικό, καθώς αποτελεί την χονδρεμπορική τιμή με την οποία θα αγοράζουν ρεύμα οι προμηθευτές.
Έχουν συμβόλαια με χαμηλές τιμές
Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι οι εταιρείες (ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές), στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μερίδια, είχαν κατά το προηγούμενο διάστημα «χτυπήσει» τα τιμολόγια και έχουν κλείσει συμβόλαια με πελάτες, ειδικά στη Μέση Τάση, τα οποία δεν θα μπορούν πλέον να υπηρετήσουν παρά μόνον με ζημιές. Σε μια τέτοια επιθετική πολιτική ωθήθηκαν, επιπλέον, οι εταιρείες (κυρίως οι μικρές) λόγω του ότι πήραν Μεγαβάτ ενέργειας από την πρώτη δημοπρασία NOME και δεν είχαν αρκετούς υφιστάμενους πελάτες για να τα απορροφήσουν. Βγήκαν λοιπόν στην αγορά με χαμηλά τιμολόγια για να εξασφαλίσουν την απορρόφηση των ποσοτήτων του NOME. «Όμως το να αγοράζεις ακριβά λόγω υψηλής ΟΤΣ και να πουλάς φθηνά είναι συνταγή χρεοκοπίας» παρατηρεί παράγοντας του κλάδου…
Ακόμα εντονότερο γίνεται το πρόβλημα μετά την αποτρεπτική πολιτική εκπτώσεων που εφαρμόζει η ΔΕΗ, πολιτική που είναι βεβαίως κόντρα στους δεσμευτικούς στόχους του μνημονίου, φαίνεται όμως να αποδίδει, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη λιανική του ρεύματος είναι βεβαίως προβληματική για το σύνολο των εταιρειών, μεγάλων και μικρών, καθετοποιημένων ή όχι. Ωστόσο είναι εντελώς διαφορετικές οι δυνατότητες που έχει κάθε εταιρεία να αντιδράσει στα νέα δεδομένα, ανάλογα με το «βάθος» αλλά και την κεφαλαιακή ισχύ που διαθέτει. «Τώρα θα φανεί ποιος έχει δύναμη και ποιος όχι. Ποιος είδε απλώς «φως και μπήκε» και ποιος έχει κεφάλαια και μακροπρόθεσμη στρατηγική για το χώρο» σχολιάζει ο συνομιλητής του energypress, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν σε αυτή τη φάση πλεονέκτημα. Ο ίδιος δεν αποκλείει να υπάρξουν σύντομα αλλαγές στον εγχώριο χάρτη των εταιρειών προμήθειας.
Θα «χτυπηθούν» στη Δημοπρασία
Ας σημειωθεί τέλος ότι σε λίγες μέρες, στις 31 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη δημοπρασία NOME (πρώτη από τις τέσσερις του νέου έτους), όπου θα δημοπρατηθούν 145MWh. Με βάση τα παραπάνω και τη διαγραφόμενη κατάσταση στη λιανική του ρεύματος, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια δημοπρασία όπου οι τιμές θα «χτυπηθούν» σε αντίθεση με ότι έγινε στην πρώτη δημοπρασία. Κι αυτό γιατί η ποσότητα του δημοπρατούμενου ρεύματος είναι μικρότερη, οι εκτιμήσεις για την τιμή τη ΟΤΣ είναι ότι θα κυμανθεί εφέτος υψηλότερα και επιπλέον πολλές εταιρείες είναι «στριμωγμένες» και πρέπει να εξασφαλίσουν οπωσδήποτε φθηνό ρεύμα για να αντέξουν.
Τα μερίδια
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ η ΔΕΗ στο τέλος Δεκεμβρίου συγκεντρώνει μερίδιο αγοράς που φτάνει το 89,83% (59,67% στην Χαμηλή Τάση, 18,82% στη Μέση και 11,34% στην Υψηλή), καταγράφοντας έτσι αύξηση κατά 1,17% σε σχέση με το Νοέμβριο
Αντίστοιχα, τα ποσοστά των επτά μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων στο τέλος Δεκέμβρη διαμορφώνονται ως εξής:
PROTERGIA: 2,69% (1,11% στη Χαμηλή Τάση και 1,58% στη Μέση), από 2,99% το Νοέμβριο
ELPEDISON: 2,42% (1,19% στη Χαμηλή Τάση, 1,07% στη Μέση και 0,16% στην Υψηλή), από 2,40% το Νοέμβριο
ΗΡΩΝ: 2,35% (0,74% στη Χαμηλή Τάση και 1,61% στη Μέση), από 2,93% το Νοέμβριο
WATT + VOLT: 0,76%  (0,65% στη Χαμηλή Τάση και 0,12% στη Μέση), από 0,77% το Νοέμβριο
NRG Trading: 0,66%  (0,23% στη Χαμηλή Τάση και 0,43% στη Μέση), από 0,79% το Νοέμβριο
VOLTERRA: 0,52%  (ολόκληρο στη Μέση Τάση), από 0,62% το Νοέμβριο
GREEN: 0,35%  (0,22% στη Χαμηλή Τάση και 0,14% στη Μέση), από 0,42% το Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: