Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Σήμερα στο Euro Working Group η «συμβιβαστική» πρόταση για τις δημοπρασίες NOME



Στο κρίσιμο σημερινό Euro Working Group θα κριθεί το ζήτημα των διαδικασιών εφαρμογής των δημοπρασιών τύπου NOME, καθώς μέχρι αργά χθες βράδυ, στις τελευταίες επαφές που έγιναν, δεν υπήρξε «λευκός καπνός».
Δεν πρόκειται βεβαίως να ναυαγήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος λόγω των δημοπρασιών NOME, ωστόσο παραμένει άδηλο εάν θα γίνει τελικά
αποδεκτή η «μέση λύση» στην οποία έχει καταλήξει και προτείνει η ελληνική πλευρά. Η πρόταση θεωρείται ότι μπορεί να διασφαλίσει τη συμφωνία της τρόικας, χωρίς ωστόσο να οδηγηθούν σε δημοπρασία τύπου NOME όλες οι ποσότητες που ζητούν οι δανειστές.
Σημείο "κλειδί" φαίνεται ότι είναι οι "διορθώσεις" που αποδέχεται η κυβέρνηση στο βαθμό που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Στις "διορθώσεις" αυτές συζητείται να περιληφθεί, και μάλιστα με σαφή δέσμευση, το γνωστό σχέδιο πώλησης "έτοιμου" πελατολογίου (εταιρείες λιανικής) της ΔΕΗ προς ανταγωνιστές.
Ως γνωστόν, η απαίτηση των δανειστών, η οποία μάλιστα έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο συμφωνίας που έχουν δώσει στην κυβέρνηση, για σωρευτικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων χρόνο με το χρόνο, οδηγεί στο να κατευθυνθεί στις δημοπρασίες NOME το 46% της παραγωγής της ΔΕΗ (ή περίπου το 80% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής) μέχρι το 2019! Συγκεκριμένα περί τις 20 Τεραβατώρες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής από τις περίπου 24 Τεραβατώρες.
Αυτή η απαίτηση δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά, κεντρικό επιχείρημα της οποίας είναι ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται το ποσοστό πελατών που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ βάσει των συμφωνημένων στόχων με τις ποσότητες που βγαίνουν στις δημοπρασίες NOME. Σύμφωνα με την ελληνική άποψη, οι ποσότητες που βγαίνουν στο NOME είναι προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου και ως εκ τούτου πρέπει να καλύπτουν μέρος και όχι το σύνολο του ρεύματος που εκπροσωπούν οι ιδιώτες εναλλακτικοί προμηθευτές. Το υπόλοιπο πρέπει να το παίρνουν - οι προμηθευτές - από την αγορά.
Η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά θεωρείται ότι διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των ποσοτήτων, με ρεαλιστικούς όρους παραγωγής, και παράλληλα τη στήριξη του «ανοίγματος» που θα αναπτύσσουν σταδιακά οι προμηθευτές.
Γενικός απολογισμός
Σε ευρύτερο επίπεδο, σήμερα το απόγευμα η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Πριν από τη συνεδρίαση μεσολάβησαν συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις τους.
Μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας και σε όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ παράλληλες συζητήσεις θα γίνονται και μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Στόχος είναι στο κρίσιμο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για το χρέος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, ενδεχομένως σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου