DEH

DEH

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Καρακατσάνη (ΡΑΕ): Η τελική τιμή στα ΝΟΜΕ μπορεί να ευνοήσει τον τελικό καταναλωτή

Έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2015, σημείωσε η Δρ. Νεκταρία Καρακατσάνη,  μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, μιλώντας στα πλαίσια του συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2016» του ΙΕΝΕ.
Η εξέλιξη αυτή, όπως σημείωσε, έχει ως αποτέλεσμα οι προσφορές των μονάδων λιγνίτη και συνδυασμένου κύκλου
φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα.
Εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, η οποία συμπαρέσυρε σε χαμηλότερα επίπεδα και τις τιμές του φυσικού αερίου, το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή υποχώρησε στο 27% για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου σε σχέση με το 38% της αντίστοιχης περιόδους το 2015, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό των μονάδων φυσικού αερίου στο 22% από 10%.
Σχετικά με τα ΝΟΜΕ, η κυρία Καρακατσάνη τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι απορροφήθηκε όλη η διαθέσιμη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και ότι η τελική τιμή δεν απείχε πολύ από την τιμή εκκίνησης, κάτι που δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις ώστε να περάσουν αυτές οι τιμές και στον τελικό καταναλωτή.
Επίσης, επισήμανε τη σημασία της συχνής αναθεώρησης της τιμής εκκίνησης, λαμβάνοντας υπόψη για παράδειγμα τις μεταβολές στις τιμές των δικαιωμάτων CO2, ενώ προσέθεσε ότι από τα αποτελέσματα της δημοπρασίας φάνηκε ότι σημαντικές ποσότητες πήραν και οι μικρότεροι «παίκτες» της αγοράς.
Για τα λεγόμενα «μόνιμα ΑΔΙ», είπε ότι η ΡΑΕ θα έχει συνάντηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) και ότι αναμένεται η σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ.  Μία πρόταση που εξετάζεται είναι η θεσμοθέτηση των liability options, πρακτική που ισχύει και στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: