DEH

DEH

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

"Σταματήστε την εμμονή με το 51%, η ΔΕΗ χάνεται"



"Σταματήστε την εμμονή με το 51%, η ΔΕΗ χάνεται" 

 Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το γεγονός ότι ο Π. Σκουρλέτης φέρεται να είναι ήδη με το ένα πόδι εκτός υπουργείου Ενέργειας, διευκόλυνε χθες τον επικεφαλής της ΔΕΗ να ξεσπάσει και δημοσιοποιώντας μέσω των δηλώσεών του όσα εδώ και μήνες συζητιούνται στους διαδρόμους της εταιρείας. 
Για την ακρίβεια ο Εμ. Παναγιωτάκης περιέγραψε το πόσο ανούσια είναι για την εταιρεία και για την αγορά ηλεκτρισμού
η εμμονή για τη διατήρηση του 51% του Δημοσίου στη ΔΕΗ λέγοντας ότι "και με το 51% και με το 34% τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί στην εταιρεία". Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η εμμονική αντιμετώπιση του θέματος μπορεί να είναι καταστροφική λέγοντας ότι "απρόσεκτοι χειρισμοί μπορούν να της προξενήσουν μεγάλη ζημιά". Επίσης τάχθηκε εμμέσως υπέρ της πώλησης σημειώνοντας ότι "υπεύθυνες και προσεκτικές μεθοδεύσεις, ανεξάρτητα από την τελική επιλογή μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για την επιχείρηση.
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΔΕΗ περιέχει σαφείς αιχμές προσωπικά εναντίον του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη στρατηγική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα γύρω από τη μεγαλύτερη και πλέον κομβική δημόσια εταιρεία κοινής ωφέλειας καθώς προκειμένου να επιτευχθούν φαινομενικά σημαντικές πολιτικές νίκες, όπως η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η ίδια η ΔΕΗ έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα που την έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού. 
Έτσι όταν ο κ. Παναγιωτάκης προειδοποιεί για πιθανή ζημιά από απρόσεκτους χειρισμούς, ουσιαστικά "δείχνει" την περίπτωση ΑΔΜΗΕ, όπου οι επιλογές του κ. Σκουρλέτη προκαλούν σοβαρή ζημιά στην ίδια τη ΔΕΗ. Αποτελεί κοινό τόπο στο εσωτερικό της εταιρείας ότι η λύση που ακολουθήθηκε (διατήρηση του 51% από το Δημόσιο αντί για πώληση του 66% όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση) αποστερεί από τη ΔΕΗ ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία, χωρίς η εταιρεία να αποζημιώνεται επαρκώς.
Η ΔΕΗ θα λάβει ρευστό από την πώληση του 24% σε στρατηγικό και θα της συμψηφιστούν χρέη και δάνεια για το υπόλοιπο 25% που μεταβιβάζεται στο Δημόσιο, ενώ δεν πρόκειται να λάβει ούτε σεντ για το υπόλοιπο 51%. Όλα αυτά σε μια περίοδο δεινής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, που έχει δανεισμό άνω των 5 δις και αναμένεται στα επόμενα χρόνια να χάσει το 50% της αγοράς ήτοι τζίρο 2,5 δισ., επίσης εξαιτίας της επιλογής Σκουρλέτη να μην πωληθεί η μικρή ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς να προχωρήσει με τις δημοπρασίες ρεύματος.
Εδώ είχαμε χθες και το δεύτερο καρφί, μέσω της επίσημης ανακοίνωσης της ΔΕΗ, η οποία καταφέρεται εναντίον των δημοπρασιών που πραγματοποιήθηκαν χθες αλλά και της τιμής που ορίστηκε από τον κ. Σκουρλέτη ως τιμή εκκίνησης λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής της εταιρείας. Η ΔΕΗ με την ανακοίνωσή της αμφισβητεί ευθέως την υπουργική απόφαση ορισμού της τιμής εκκίνησης, λέγοντας ότι αυτή είναι κάτω από τα κόστη παραγωγής της.
Παράλληλα στρέφεται εναντίον της στρατηγικής επιλογής Σκουρλέτη για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Θυμίζουμε ότι αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργού ενέργειας, να παραχωρηθεί το 50% του μεριδίου που έχει σήμερα η ΔΕΗ στη λιανική ρεύματος μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, προκειμένου οι δανειστές να αποδεχθούν την απόσυρση της πώλησης παγίων που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας (την περίφημη μικρή ΔΕΗ) από την οποία η εταιρεία θα αποκόμιζε περί το 1,5 δισ. ευρώ) Τι σημαίνει αυτό για τη ΔΕΗ; Ότι θα χάσει έναν τζίρο της τάξης των 2,5 δισ., χωρίς να βάλει σεντ στο ταμείο της. 
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ εμφανίζεται με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αλλά και με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρός της, να αμφισβητεί τη βασική επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει την πώληση του 30% των εργοστασίων της ΔΕΗ, στηλιτεύοντας τη διαδικασία των δημοπρασιών που ξεκίνησε χθες με μεγάλη επιτυχία. 
Και βέβαια ο επικεφαλής της ΔΕΗ με την τοποθέτησή του εμμέσως παίρνει θέση απέναντι στον κ. Σκουρλέτη και για το θέμα της πώλησης του 17%, αφού ξεκαθαρίζει ότι σημασία δεν έχει το μετοχικό μερίδιο που θα ελέγχει το Δημόσιο στην εταιρεία αλλά η στρατηγική και οι γενικότερες επιλογές για την αγορά.
Άλλωστε στην κατάσταση που είναι σήμερα η ΔΕΗ, θα ήταν ευχής έργο να βρεθεί ένας ισχυρός εταίρος που να μπορεί να προσθέσει στην εταιρεία κεφάλαια και δυνατότητα χρηματοδότησης, όπως είχε συμβεί το 2014 όταν η τότε κυβέρνηση συζητούσε την είσοδο του γαλλικού κολοσσού EdF για το 17% και με την ανάληψη υποχρέωσης για επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες και κάτω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι αμφίβολο εάν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον.
Η ανοιχτή διαμάχη μεταξύ του κ. Σκουρλέτη και του κ. Παναγιωτάκη με αφορμή τη ΔΕΗ, δεν είναι βεβαίως κάτι καινούριο αφού στην αγορά ενέργειας αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών εδώ και καιρό βρίσκονται στο ναδίρ. Πλέον ο ανασχηματισμός αναμένεται να δώσει τέλος σε αυτήν την πολυτάραχη συμβίωση, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει αφήσει το αποτύπωμά της και αφήνει πίσω της σοβαρά προβλήματα στη ΔΕΗ. 

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: