DEH

DEH

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Στάσιμη η αγορά της λιανικής ρεύματος – από τους όρους των δημοπρασιών NOME θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις


 
Μετά τη σχεδόν μηδενική μεταβολή στα ποσοστά των εναλλακτικών προμηθευτών τον Ιούλιο, οι πληροφορίες από την αγορά του ρεύματος κάνουν λόγο για αντίστοιχη εικόνα και τον Αύγουστο. Παρότι, δε, οι καλοκαιρινοί μήνες δεν ευνοούν την κινητικότητα των καταναλωτών και συνεπώς ήταν αναμενόμενη η «κόπωση», φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η μείωση
κατά 15% των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους καλοπληρωτές πελάτες και η αντίστοιχη διαφημιστική καμπάνια της επιχείρησης.
Με τη ΔΕΗ να διατηρεί μερίδιο περί το 90% και τους ιδιώτες να παραμένουν περί το 10%, είναι μακρύτερος ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι το 2017 και το πρώτο ορόσημο που έχει τεθεί από το μνημόνιο, δηλαδή την απόκτηση από τρίτες εταιρείες μεριδίου αγοράς ίσου με το 20%.
Πλέον καθίσταται σαφές ότι το βασικό και μοναδικό εργαλείο με το οποίο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος είναι οι δημοπρασίες NOME και σε αυτήν την κατεύθυνση, μετά τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών (σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το energypress η τιμή ορίστηκε στις 37,35 ευρώ τη Μεγαβατώρα), το ερώτημα που θέτουν πλέον οι εμπλεκόμενοι είναι όχι η τιμή εκκίνησης αλλά η τιμή… κατάληξης. Άλλωστε αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο, δηλαδή το που θα οδηγήσει την τιμή η πλειοδοτική διαδικασία, και ειδικότερα πόσο φθηνότερα θα αγοράσουν οι προμηθευτές το ρεύμα σε σχέση με την Οριακή Τιμή Συστήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, καθοριστικοί είναι οι όροι διεξαγωγής των δημοπρασιών και βέβαια οι ποσότητες που θα διατεθούν εντός του 2017, αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο θα «βγούν» οι ποσότητες αυτές. Μετά το αρχικό σχέδιο του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκπόνησε ο ΛΑΓΗΕ και βρίσκεται σε διαβούλευση (η προθεσμία λήξης μετατέθηκε για τις 9 Σεπτεμβρίου), τα θέματα αυτά απασχολούν έντονα την αγορά και αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά τη Δευτέρα στη σχετική ημερίδα ενημέρωσης που οργανώνει η ΡΑΕ.
Όπως υποστηρίζουν, μιλώντας στο energypress, παράγοντες της λιανικής αγοράς, οι ποσότητες που θα «βγούν» πρέπει να είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των εναλλακτικών παρόχων ώστε να μην «χτυπηθούν» στη δημοπρασία και ανέβει η τιμή σε επίπεδα κοντά στην Οριακή Τιμή γιατί τότε θα ακυρωθεί ο ρόλος του συστήματος NOME για την αύξηση του ανταγωνισμού στη λιανική.
Από την άλλη διατυπώνεται η άποψη ότι οι ποσότητες που θα «βγούν» στις δημοπρασίες σχετίζονται με τα μερίδια αγοράς που πρέπει (με βαση τις δεσμεύσεις της χώρας) να αλλάξουν χέρια και δεν έχουν σκοπό την υποστήριξη των υφιστάμενων μεριδίων των εναλλακτικών παρόχων.
Ανάμεσα στις δύο λογικές (και τα συμφέροντα, αντίστοιχα, του πωλητή και των αγοραστών) αναμένεται ότι θα κινηθεί η διαδικασία, ωστόσο όπως παραδέχονται και οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων, τελικό κριτήριο είναι να ανοίξει η αγορά και να υπηρετηθούν οι δεσμευτικοί στόχοι που έχουν τεθεί και βέβαια «να μην φτάσουμε να θέσουμε ως επιδιαιτητή τις Βρυξέλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: