DEH

DEH

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Αποκρατικοποιήσεις: ΔΕΗ και ΔΕΠΑ μπαίνουν στη θυγατρική του νέου Ταμείου

deidepaΜια ακόμη θυγατρική αποκλειστικά για ΔΕΚΟ, όπου και θα ενταχθούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, προκειμένου κάποια στιγμή μελλοντικά να αξιοποιηθούν με τη μορφή που θα αποφασιστεί τότε, συστήνεται στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Στη νέα αυτή υποεταιρεία του Ταμείου θα ενταχθούν αποκλειστικά επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, από τις ενεργειακές μέχρι τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τα ΕΛΤΑ, κ.ο.κ.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη και δανειστών όπου και φαίνεται να υπήρξε συμφωνία στα βασικότερα, από το ποιός θα λαμβάνει τις αποφάσεις μέχρι το πόσες θυγατρικές θα έχει το Ταμείο, και τι θα περιλαμβάνουν για τα επόμενα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του.
Σε επίπεδο διακυβέρνησης, πάνω από τις τέσσερις θυγατρικές (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ και ΔΕΚΟ), θα υπάρχει το λεγόμενο Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board), και ακριβώς από κάτω το Διοικητικό Συμβούλιο (Management Board), το οποίο και θα λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο.
Το πρώτο λόγο για την αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας θα έχει το Εποπτικό Συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τα τρία θα διορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, και τα δύο – ένα από τα οποία και ο Πρόεδρος- από τους θεσμούς. Κάθε απόφαση όμως, προκειμένου να αποφευχθούν διαφωνίες, θα λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία, με την έγκριση δηλαδή των τεσσάρων από τα πέντε μέλη του.
Τη στρατηγική για το τι θα αξιοποιείται και πότε, θα τη καθορίζει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών σε συνεννόηση τόσο με το Εποπτικό Συμβούλιο, όσο και με το Διοικητικό Συμβούλιο. Η στελέχωση του ΔΣ θα είναι κοινής αποδοχής ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές στηρίζοντας σε αυτό το επιχείρημα τους ότι θα το μάνατζμεντ θα είναι ελληνικό. Ούτως ή άλλως, πάντως, η ύπαρξη και μόνο του Εποπτικού Συμβουλίου σε ρόλο γενικού επόπτη για την αξιοποίηση της διαχείρισης της περιουσίας του δημοσίου κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι στην επόμενη γενιά αποκρατικοποιήσεων τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι δανειστές.
Το νέο Ταμείο θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2016. Το ποιά ακριβώς όμως περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν σε αυτό, και κυρίως πότε θα κριθεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιηθούν, ακόμη μένει να αποφασισθεί.
Ούτως ή άλλως, η συμφωνία του καλοκαιριού μιλά για αξιοποίηση σε βάθος 30ετών, όταν η οικονομία το επιτρέψει και κριθεί πως το τάιμινγκ είναι το σωστό. Ο κανόνας αυτός φυσικά ισχύει για όλα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, άρα και για τη ΔΕΗ, όπως και για τη ΔΕΠΑ.
Σίγουρα δεν αναμένεται το περί ου ο λόγος τάιμινγκ να είναι εντός του 2016. Καλώς ωστόσο εχόντων των πραγμάτων, και εφόσον από του χρόνου η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, η  χρονιά που θα αρχίσουν να εξετάζονται σχέδια για την αξιοποίηση επιχειρήσεων και ακινήτων, δεν αποκλείεται να είναι το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: