Θα αμφισβητήσουμε νομικά το ότι οι κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν παλαιότερα στη Λάρκο αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, δεν θα κινήσουμε διαδικασίες πώλησης της εταιρείας αλλά αντίθετα η διοίκησή της θα παρουσιάσει επιχειρηματικό σχέδιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και θα δρομολογηθεί ο βέλτιστος διακανονισμός με τη ΔΕΗ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Αυτές είναι οι κατευθύνσεις με τις οποίες η κυβέρνηση πορεύεται στο θέμα της Λάρκο και του συμπλέγματος προβλημάτων που συνδέονται με την ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία, όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες μετά τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και της διοίκησης της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή τρέχει το «τελεσίγραφο» των τριών εβδομάδων που έθεσε προ ημερών η Κομισιόν, για την άμεση ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 160 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αφορά κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν την περίοδο 2008-2010 ύψους 136 εκατ. ευρώ που κρίθηκαν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις και μαζί με τους τόκους ανέρχονται στα 160 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα της βιωσιμότητας δεν είναι μικρότερο εκείνου της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων, καθώς στην παρούσα συγκυρία της χαμηλής διακύμανσης της τιμής των μετάλλων η Λάρκο χάνει περί τα 8 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Παρόλα αυτά, οι πρώτες αναφορές της διοίκησης σε σχέδιο εξυγίανσης σκόνταψαν ήδη στις αντιδράσεις των εργαζομένων, στο βαθμό που αφορούν μείωση δαπανών και προσωπικού.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι εκκρεμεί η διελκυστίνδα της επιχείρησης με τη ΔΕΗ για τον καθορισμό της τιμής του ρεύματος, ενώ οι ανεξόφλητες οφειλές της Λάρκο προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και τρέχουν με 5 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου