Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την αγορά η εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας (Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου), με τις δύο πρώτες δημοπρασίες που θα διενεργηθούν σήμερα από τον ΑΔΜΗΕ. Ζητούμενο επί της ουσίας είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, καθώς το συνολικό ετήσιο όφελος μπορεί να ανέλθει έως τα 50 εκατ. ευρώ, αν και τα αποτελέσματα θα φανούν στην πορεία.
Η υλοποίηση αυτού του μέτρου δεν επαρκεί για την ουσιαστική «ανακούφιση» των μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών από το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού, που είναι άλλωστε από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα τους έναντι των ευρωπαίων και όχι μόνο ανταγωνιστών τους. Απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι, μεταξύ άλλων, να επιτραπούν οι διμερείς συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών και να μειωθούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Με την ΥΔΦ αμείβονται οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας με ένα οικονομικό αντάλλαγμα ώστε να περιορίζουν την απορρόφηση ενέργειας όποτε το κρίνει απαραίτητο ο Διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ). Στη σημερινή δημοπρασία η μέγιστη διακοπτόμενη ισχύς θα είναι 500 MW ανά τύπο ΥΔΦ και η διάρκεια θα είναι ένας μήνας (1-31 Μαρτίου). Εν συνεχεία, η διάρκεια αλλά και οι λεπτομέρειες της διενέργειας των δημοπρασιών θα καθορισθούν από το Διαχειριστή, Το μέγιστο προσφερόμενο φορτίο ανά θέση κατανάλωσης και ανά τύπο ΥΔΦ είναι 5 MW, ποσότητα που μπορεί να μειωθεί στα 3 MW, εφόσον δεν διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των δημοπρασιών.
Σημειώνεται πως το οικονομικό αντάλλαγμα χορηγείται από τον Διαχειριστή μόνο για τη διαθεσιμότητα παροχής της υπηρεσίας, δηλαδή δεν εξαρτάται από την έκδοση ή μη εντολής περιορισμού ισχύος. Το συνολικό οικονομικό αντιστάθισμα για ένα μήνα θα ανέρχεται ως 15 ευρώ/MWh κατανάλωσης για τον αντίστοιχο μήνα και η ανώτατη προσφερόμενη τιμή σε 50.000 ευρώ/MWh και έτος.
Η ΥΔΦ χωρίζεται σε δύο τύπους, ανάλογα με τον χρόνο προειδοποίησης για τη μείωση του φορτίου, τη μέγιστη διάρκεια της εντολής και τη μέγιστη συνολική διάρκεια ανά έτος.
Στον πρώτο τύπο (ΥΔΦ 1), ο χρόνος προειδοποίησης είναι 2 ώρες, η μέγιστη διάρκεια της εντολής 48 ώρες και η μέγιστη συνολική διάρκεια ετησίως σε 144 ώρες, ενώ στον δεύτερο τύπο (ΥΔΦ 2), οι αντίστοιχοι χρόνοι είναι 5 λεπτά, 1 ώρα και 24 ώρες. Στην ΥΔΦ 1 το ελάχιστο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών εντολών είναι 1 μήνας και ο μέγιστος αριθμός εντολών 3, ενώ στην ΥΔΦ 2 τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 5 ημέρες και 4 εντολές.
Στη σημερινή δημοπρασία, συμμετέχουν 19 μεγάλες βιομηχανίες (η ΔΕΗ με τέσσερα ορυχεία, τα ΕΛΠΕ, η Motor OIl, ο Τιτάνας, εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο κ.ά) και οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανέρχονται σε 774,5 MWh για τον πρώτο τύπο ΥΔΦ και σε 1051,8MW για τον δεύτερο. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός, που θα οδηγήσει σε υποβολή χαμηλότερων προσφορών και άρα χαμηλότερες τιμές. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον συνεχισθεί αυτό το φαινόμενο, είναι προφανές ότι περιορίζεται και το οικονομικό όφελος των ενεργοβόρων βιομηχανιών από την εφαρμογή του μέτρου.
Το μέτρο της διακοψιμότητας εφαρμόζεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς εγκρίθηκε από την Κομισιόν από τον Οκτώβριο του 2014. Ο χρόνος εφαρμογής του είναι επίσης σχετικά περιορισμένος, καθώς έχει διάρκεια ως τις 15 Οκτωβρίου 2017. Κρίθηκε απαραίτητο για δύο κυρίως λόγους: την ενδεχόμενη μη διαθεσιμότητα συμβατικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη στοχαστική συνεισφορά των μονάδων ΑΠΕ στην κάλυψη του φορτίου.
Μελλοντικά, εκτιμάται ότι η ΥΔΦ δεν θα είναι απαραίτητη με αυτή τη μορφή, καθώς η συνεισφορά του φορτίου θα ενσωματωθεί στην αγορά εξισορρόπησης ενέργειας που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Target Model, αλλά και στον σχεδιαζόμενο μηχανισμό διασφάλισης επαρκούς ισχύος.
πηγή www.energia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου