DEH

DEH

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Το επιχειρηματικό πλάνο για τον ΑΔΜΗΕ. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Αυτήν την εβδομάδα ξεκινά η μάχη... για την τύχη του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αρχίζει κι επίσημα τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των θεσμών.

Η λειτουργία του Διαχειριστή Μεταφοράς ηλεκτρικής Ενέργειας αλλά και τα πάγια περιουσιακά στοιχεία σχεδιάζεται να μεταφερθούν σε νέα εταιρεία, της οποίας το 51% θα ανήκει στο κράτος και το υπόλοιπο 49
Η λειτουργία του Διαχειριστή Μεταφοράς ηλεκτρικής Ενέργειας αλλά και τα πάγια περιουσιακά στοιχεία σχεδιάζεται να μεταφερθούν σε νέα εταιρεία, της οποίας το 51% θα ανήκει στο κράτος και το υπόλοιπο 49% στη ΔΕΗ.
Οι εκπρόσωποί τους και τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται στην Αθήνα και ένα από τα «καυτά» προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της νέας δόσης του 1 δισ. ευρώ είναι και αυτό της λήψης ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της αποκρατικοποίησης της θυγατρικής της ΔΕΗ. Αν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν γίνουν αποδεκτές, τότε βάσει του μνημονίου αυτόματα ξεκινούν ξανά οι διαδικασίες του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης, που είχαν σταματήσει στην τελευταία φάση, δηλαδή πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με πρόσφατες δηλώσεις του έχει διατυμπανίσει με κάθε τρόπο τη θέση της κυβέρνησης, που είναι η διατήρηση των δικτύων στο Δημόσιο. Η πρόταση που έχει καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου προβλέπει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ώστε η χώρα να συμμορφωθεί και στις κοινοτικές οδηγίες που ορίζουν ανεξάρτητο Διαχειριστή από τις εταιρείες. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις η λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ υπολογίζεται γύρω στο 1 δισ. ευρώ.
Αποζημιώσεις
Η λειτουργία, λοιπόν, του ΑΔΜΗΕ αλλά και τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ανήκουν στη ΔΕΗ, θα μεταφερθούν σε άλλη, νέα εταιρεία, η οποία θα ανήκει στον έλεγχο του Δημοσίου. Σε αυτήν το 51% θα ανήκει στο κράτος και το υπόλοιπο 49% στη ΔΕΗ, αλλά με προνομιακές μετοχές.Ωστόσο, από την αλλαγή αυτή προκύπτουν θέματα αποζημίωσης της εταιρείας ηλεκτρισμού και μητρικής του Διαχειριστή. Το κόστος αυτό ανέρχεται στο ποσό των 450 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές είναι να γίνουν ανταλλαγές μετοχών με άλλες εταιρείες όπου βρίσκεται το Δημόσιο. Και ο λόγος γίνεται για επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών εγείρουν ενστάσεις πάνω στην πρόταση.
Πρώτον σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή των μετοχών και δεύτερον στο μάνατζμεντ του Διαχειριστή. Οι δανειστές θέλουν την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη, κάτι που από την κυβέρνηση για την ώρα απορρίπτεται.
Σε ό,τι αφορά το swap μετοχών, το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς όπως σχολιάζουν και στελέχη της αγοράς δεν έχουν ως βέβαιη την απόφαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ ή και των μετόχων της γενικής συνέλευσης της εταιρείας να εγκρίνουν ως αποζημίωση για τα περιουσιακά στοιχεία τις μετοχές.
Ως εναλλακτική πρόταση η κυβέρνηση έχει εξετάσει το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας υπό το Δημόσιο. Ωστόσο λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης είναι δύσκολο να βρει το κράτος κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Ή και ακόμη ιδιώτης να μπει, πάλι το Δημόσιο, αν θέλει να κρατήσει την πλειοψηφία, θα πρέπει να βρει πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: