DEH

DEH

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Επιμένει και Επενδύει στο Λιγνίτη η ΔΕΗ (του Χάρη Φλουδόπουλου)

Επιμένει και επενδύει στο λιγνίτη η ΔΕΗ
Απάντηση στις φωνές – κυρίως τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις – που ζητούν σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από το λιγνίτη έδωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, σημειώνοντας ότι όχι απλά το "εθνικό καύσιμο" έχει παρόν και μέλλον στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση για το ελληνικό ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα. 
Για πρώτη φορά μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης, αφήνει να εννοηθεί ότι η κατασκευή και δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα, μετά τη μεγάλη επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πτολεμαΐδα, έχει ενταχθεί και βρίσκεται στα πλάνα της εταιρείας, η οποία ταυτόχρονα σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του μεγαλύτερου εν λειτουργία αυτή τη στιγμή λιγνιτικού κέντρου στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης. 
Σύμφωνα με το πλάνο της ΔΕΗ στόχος είναι ο λιγνίτης να σταθεροποιηθεί στο 30 – 35% του παραγωγικού μείγματος για τις επόμενες δύο δεκαετίες, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας αλλά και τον έλεγχο του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Και έχει σημασία η επισήμανση του επικεφαλής της εταιρείας ότι η ΔΕΗ οδηγείται σε μείωση των εκπομπών CO2 από τους 34,5 εκατ. τόνους το 2014 σε κάτω από 20 εκατ. το 2015, μείωση που υπερκαλύπτει τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής. Βεβαίως για να επέλθει αυτή η μείωση σημαντικό ρόλο έχει παίξει η συνεχιζόμενη υποχώρηση της ζήτησης αλλά και η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, λόγω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του φυσικού αερίου (λόγω των μειωμένων τιμών του καυσίμου). 
Πάντως σε σχέση με τα χαμηλά του Απριλίου όταν το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής είχε φτάσει να υποχωρεί ακόμη και στο 30% επί του συνόλου του παραγωγικού μείγματος, καταγράφεται σχετική αύξηση:  στο 11μηνο οι λιγνίτες βρίσκονται στο 38% με συνεισφορά στο σύστημα 17.687 GWh. Και πάλι βεβαίως σε σχέση με μία δεκαετία πριν, όταν η ΔΕΗ κάλυπτε από το 55 έως το 60% της ζήτησης από τις λιγνιτικές της μονάδες, καταγράφεται μια διαχρονική υποχώρηση. 
Βεβαίως για να επέλθει αυτή η σταθεροποίηση του μεριδίου του λιγνίτη και να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που σχεδιάζονται, θα πρέπει προηγουμένως η ΔΕΗ να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως στο σκέλος της ρευστότητας αλλά και της χρηματοδότησης ενός τέτοιου φιλόδοξου προγράμματος. Ειδικά για τη δεύτερη μονάδα της Φλώρινας πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο να υπάρξουν συμπράξεις με ιδιώτες.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, το Δ.Σ. της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική απάντηση της ΕΕ στο σχετικό αίτημα που κατατέθηκε, ενέκρινε την έναρξη των διαδικασιών οριστικής απόσυρσης της μονάδας Πτολεμαΐδα 3 και της αποκατάστασης του χώρου. Με την εν λόγω μονάδα, που είναι από τις παλιότερες στο δυναμικό της ΔΕΗ, συνεχίζεται το πρόγραμμα αποσύρσεων που αναμένεται να οδηγήσει στην πλήρη ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας κατεβάζοντας σημαντικά τον ηλικιακό μέσο όρο και την αποδοτικότητα των λιγνιτών της ΔΕΗ.

http://www.capital.gr/story/3091871

Δεν υπάρχουν σχόλια: