Του Χάρη Φλουδόπουλου
www.capital.gr
Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει πέσει ούτε μία υπογραφή και ότι ακόμη και οι προφορικές συμφωνίες που έχουν γίνει τελούν υπό την αίρεση των αποφάσεων της Δευτέρας, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ με θέμα τα τιμολόγια της υψηλής τάσης αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα για το μέλλον των σχέσεων με τη βιομηχανία.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κατάσταση διαμορφώνεται
ως εξής: η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι θέλει να αναπτύξει εποικοδομητικές σχέσεις με τους πελάτες της, αναγνωρίζει τη σημασία και το ρόλο της βαριάς βιομηχανίας και για το θέμα της τιμολόγησης υπογραμμίζει ότι θα γίνουν χωριστές διαπραγματεύσεις και θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες.
Η θέση της ΔΕΗ έρχεται ως απάντηση στην επιστολή του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα, ο οποίος την Τετάρτη εξέφρασε μια σειρά από ανησυχίες και σκέψεις. Βασική συνισταμένη, ο φόβος ότι η έκτακτη ΓΣ θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι προκειμένου να προκληθούν τετελεσμένα με κίνδυνο μάλιστα – εάν γίνουν συγκεκριμένα λάθη – να υπάρξει εκ νέου παρέμβαση της ΕΕ για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού. Η επιστολή Φέσσα εστιάζει πάντως στο επιχείρημα ότι θα πρέπει τα τιμολόγια να οριστούν με όρους ανταγωνιστικούς και με βάση αφετηρίας το μειωμένο μέσο οριακό (μεταβλητό) κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και της κατάργησης των ρυθμιστικών χρεώσεων στη χονδρεμπορική αγορά που επιβάρυναν τη ΔΕΗ.
Εκτός όμως από το ΣΕΒ, ανησυχίες εκφράζουν και οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές που εκπροσωπούνται από την ΕΒΙΚΕΝ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και από πλευράς ΕΒΙΚΕΝ επιστολή, η οποία επί της ουσίας ζητεί στη ΓΣ να μην τεθούν θέματα που μπορεί να δημιουργήσουν έδαφος για παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων. Ταυτόχρονα η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί στη ΓΣ να υπάρξει μια γενική έγκριση των νέων τιμολογίων, στη βάση που ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και οι αρχές του κώδικα προμήθειας. Η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει άλλωστε με νόημα ότι η κατάργηση των εκπτώσεων που εγκρίθηκαν στην ΓΣ της ΔΕΗ τον Φεβ του 2014 θεωρήθηκε επιβεβλημένη από τα τεχνικά κλιμάκια καθώς η τότε δήλωση του βασικού μετόχου ενείχε εμμέσως ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση . Επί της ουσίας, η παρέμβαση της ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι οι συμφωνίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ πελατών ΥΤ και ΔΕΗ, τελούν υπό την αίρεση του περιεχομένου των αποφάσεων της ΓΣ της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές τηρούν επιφυλακτική στάση, αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνέλευσης. Καθοριστικό ρόλο, για την εξομάλυνση των σχέσεων και την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με όλους τους πελάτες (είτε πρόκειται για πελάτες που έχουν προφορικά συμφωνήσει και άρα οι συζητήσεις θα έχουν περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα είτε πρόκειται για άλλες βιομηχανίες που ακόμη δεν έχουν καταλήξει και θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν μετά τη ΓΣ) θα παίξει η πρόταση που θα έλθει προς έγκριση από τους μετόχους. Παράλληλα εκτός από τη στάση της ΔΕΗ, σημασία έχει και η στάση του εκπροσώπου του Δημοσίου καθώς και το περιεχόμενο της παρέμβασής του.
Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις και τηρηθούν οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις που κάνουν λόγο για επιθυμία εξομάλυνσης και βελτίωσης του κλίματος μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας, η έκτακτη ΓΣ υπό όρους μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Σε αντίθετη περίπτωση, οδηγούμαστε εκ νέου σε αχαρτογράφητα νερά με απρόβλεπτες συνέπειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου