Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ενέργεια και το περιβάλλον

Αποτέλεσμα εικόνας για PASOK
Το πρόγραμμά του για την ενέργεια και την περιβαλλοντική πολιτική παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επερχόμενων εκλογών της Κυριακής. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για αύξηση των δικαιούχων του ΚΟΤ, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και διευρυμένη χρήση του φυσικού αερίου.
Πιο αναλυτικά, οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής ανά κατηγορία:
Ενέργεια  – Ορυκτός Πλούτος
Στοχεύουμε σε ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο με βάση το οποίο θα πορευθεί τα επόμενα χρόνια η χώρα, με στόχους:
– τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης και την ανάδειξη της σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής και ολόκληρης της Ε.Ε.
– την υλοποίηση υποδομών όπως οι διεθνείς αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ (Κασπία, Ελλάδα, Ιταλία), EastMed (Κύπρος, Κρήτη, ηπειρωτική Ελλάδα),  ABC (διάδρομος Αιγαίου Βαλτικής, από Ελλάδα έως Πολωνία, με χρήση διασυνδετηρίων) και οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου ή συγκεντρωποιημένου φυσικού αερίου (Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα),
– την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα, καθώς και του υπόλοιπου ορυκτού πλούτου,
– τη δραστική μείωση του ποσοστού της ενεργειακής φτώχειας, μέσα από προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος,
– την επέκταση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από τις 550.000 οικογένειες σήμερα, σε πάνω από 700.000,
– την ορθολογική ανάπτυξη όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
– την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, με στόχο τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγικής βάσης,
– την πλήρη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα,
– την εφαρμογή Ευφυών Συστημάτων Μέτρησης κι Εξοικονόμησης Ενέργειας σε όλα τα νοικοκυριά,
– την επέκταση της χρήσης Φυσικού Αερίου σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με επέκταση του εθνικού δικτύου και υλοποίηση αποκεντρωμένων συστημάτων διανομής.
Ο ορυκτός πλούτος της χώρας και οι μεγάλες βιομηχανίες μετάλλων και οικοδομικών υλικών προσδοκάται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Η ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου αποθέματος των 8.000.000 κτιρίων της χώρας αποτελεί για τα επόμενα χρόνια τη μεγάλη βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική αναπτυξιακή και οικονομική πρόκληση της βιομηχανίας μέταλλων και οικοδομικών υλικών της χωράς, που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Οι παραπάνω ανηφορικές δράσεις θα περιλαμβάνουν τις πρώτες κατοικίες, τα 200.000 δημόσια κτίρια και τους μεγάλους επαγγελματικούς χώρους.
Αναμένουμε τη δημιουργία άνω των 30.000 νέων θέσεων εργασίας από τις δράσεις προϋπολογισμού άνω των 3 δις ευρώ που συνολικά θα επενδυθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας.
Χωροταξία- Περιβαλλοντική πολιτική –Κλιματική αλλαγή
Η αποτελεσματική διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, η κατασκευή των αναγκαίων δικτύων, η αειφορική διαχείριση του υδατικού δυναμικού της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,0  δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, θα δημιουργήσουν πάνω από 25.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Η γενναία πολεοδομική και χωροταξική ανασυγκρότηση όλων των Περιφερειών και των πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας, μέσα από τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, τα Ρυθμιστικά Σχέδια, την Πολεοδομική και Χωροταξική θεσμική Μεταρρύθμιση, θα διαμορφώσουν τον οδικό χάρτη χωρικής ανάπτυξης όλης της εθνικής επικράτειας.
Η υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020, θα προσελκύσει επενδυτές και αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας κατά την εκπόνησή του, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πλήρες και νομικά ασφαλές αναπτυξιακό υπόβαθρο αξιοποίησης της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
Το νέο Εθνικό Σύστημα Προστασίας της Φύσης, για το 30% του εδάφους της χώρας, με την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με την αξιοποίηση των ιδίων πόρων, αποτελεί τον νέο αειφορικό πυλώνα του σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με αναμενόμενα σημαντικά δημόσια έσοδα και δημιουργία έως και 10.000 θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου