Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ενεργειακά προβλήματα της Φλώρινας τέθηκαν στον Μ. Παναγιωτάκη της ΔΕΗ

 
Υπόμνημα προς τον πρόεδρο και δ.σ. της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη, παρέδωσε ο δήμαρχος Φλώρινας, Γ. Βοσκόπουλος, στο οποίο αναφέρεται στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Πιο αναλυτικά, στο υπόμνημά του ο δήμαρχος τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
"Στο υπόμνημα που σας παραθέτω καταγράφονται τα κυριότερα προβλήματα που υφίστανται στον Δήμο Φλώρινας και αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι συμπολίτες μας.
Αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τη ... θέρμανση των κατοικιών κατά την περίοδο του χειμώνα, που λόγω του ιδιαίτερου κλίματος της περιοχής μας έχει μεγάλη διάρκεια, όσο και με τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Το βασικότερο καύσιμο θέρμανσης στην περιοχή είναι το πετρέλαιο, το κόστος του οποίου είναι πολύ υψηλό. Ένα μέσο νοικοκυριό χρειάζεται περισσότερο από τέσσερις τόνους πετρέλαιο τον χρόνο, προκειμένου να ζεσταθεί, καθώς ο χειμώνας στη Φλώρινα διαρκεί περίπου οχτώ μήνες.
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το ποσοστό των ανέργων ξεπερνάει το 40% και αυτή την οικονομικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς. Σε μια εποχή, όπου όλοι έχουμε κάνει περικοπές και όλοι προσπαθούμε για την επιβίωση, έρχεται η ολιγωρία της κεντρικής εξουσίας να χειροτερεύσει τα πράγματα.
Είναι αδιανόητο τη σημερινή εποχή να περνάνε χρόνια και να μην έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του ορυχείου της Βεύης (πρώην Βαρβούτης), την ίδια στιγμή που, για το αντίστοιχο της Αχλάδας, δόθηκε η απαραίτητη άδεια σε μία νύχτα!!!
Η λειτουργία του ορυχείου της Βεύης θα δώσει μια ανάσα στις οικογένειες της Φλώρινας, αφού θα εργαστούν πολλά άτομα και θα μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να αναφερθώ και στο ίδιο όφελος της πολιτείας από τη λειτουργία του.
Το ίδιο όφελος προς την περιοχή και τη ΔΕΗ θα προσφέρει και η λειτουργία του ορυχείου του Κλειδίου, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια.
Ως Δήμος διεκδικούμε τις άδειες λειτουργίας και εξόρυξης των ορυχείων της περιοχής μας, καθώς και την απόδοση των κερδών τους στην Τοπική Κοινωνία. Και λέγοντας κέρδη, δεν εννοούμε τίποτε παραπάνω από τα κέρδη τα οποία αποκομίζουν ήδη από τη λειτουργία οι ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία αυτά. Ως Δήμος Φλώρινας είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα τέτοιο ορυχείο, εάν μας παραχωρηθεί η άδεια εκμετάλλευσης και μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να υπογράψουμε συμβάσεις για την εξόρυξη του λιγνίτη.
Είναι γεγονός πως η εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή μας ξεκίνησε και συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας μ’ έναν στρεβλό τρόπο. Οι συμφωνίες-συμβάσεις, ο μεταλλευτικός κώδικας κυρίως για τις ιδιωτικές εξορυκτικές επιχειρήσεις και λιγότερο για τη ΔΕΗ είναι γράμμα κενό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν με κάθε τρόπο τον λιγνίτη και με το λιγότερο κόστος, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, τους ανθρώπους που ζούνε στην περιοχή και τις περιουσίες τους.
Δείτε τα κουφάρια στη Βεύη και την Αχλάδα. Κρανίου τόπος. Και ποιοι ωφελούνται απ’ αυτήν την δραστηριότητα: οι κοινοπρακτικές εταιρίες, το σύνολο των πολιτών της χώρας μας. Αυτοί που ζημιώνονται είναι οι συμπολίτες μας, οι συνδημότες μας που πληρώνουν το ρεύμα στην ίδια τιμή, που ζουν σ’ένα κατεστραμμένο περιβάλλον, που υφίστανται τις συνέπειες από την καταστροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Η εξορυκτική δραστηριότητα είναι ένα πολύπλοκο γεγονός που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και με θρησκευτική ευλάβεια εφαρμογή των συμβάσεων και της νομοθεσίας. Και εμείς ως φορείς και εκπρόσωποι των συμπολιτών μας πρέπει να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν ήμασταν αποτελεσματικοί, όσο έπρεπε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου