Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ.

Μετατίθεται για το 2016 η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ
 
Της Μανταλένας Πίου
 
Στις «συμπληγάδες» των εκλογών έπεσε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών εταιρειών, με τα στενά χρονικά περιθώρια που έθετε το τρίτο μνημόνιο να γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικά για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, γεννώντας και πολλά ερωτήματα για την τήρησή τους.
Το Asset Development Plan - Σχέδιο Αξιοποίησης Περιουσίας -, ο αναλυτικός οδηγός των αποκρατικοποιήσεων που συνοδεύει τη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει την πώληση του πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ πιθανώς εντός του 2016 και όλες τις διαδικασίες για τη διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ και τον ΔΕΣΦΑ, όπως και για την αποκρατικοποίηση τη ΔΕΠΑ.
Πρόκειται για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου στον τομέα της ενέργειας, τα οποία ήταν ενταγμένα στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ στις 31/12/2014 και όπως ορίζει ρητά η συμφωνία που έκλεισε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 12-13 Ιουλίου, πρέπει να τεθούν προς ιδιωτικοποίηση, συνεχίζοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα από το σημείο στο οποίο διακόπηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Για τη ΔΕΗ το Asset Development Plan προβλέπει την πώληση του 17% των μετοχών της εταιρείας πιθανόν μέσα στο 2016. Προς τον σκοπό αυτό πρέπει να προσληφθούν σύμβουλοι και το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να χαράξει τη στρατηγική για την πώληση του πακέτου ως το τέλος του 2016. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε και το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η «μικρή ΔΕΗ» -δηλαδή το πακέτο 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της σημερινής ΔΕΗ- δεν περιλαμβάνονται στο ADP επειδή δεν αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά της ίδιας της ΔΕΗ. Η αναδιάρθρωση της επιχείρησης ηλεκτρισμού αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο του μνημονίου, για την απελευθέρωση προϊόντων και υπηρεσιών.
Σήμερα το Δημόσιο μαζί με το μερίδιο του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 51,5% των μετοχών της ΔΕΗ.
Για τα ΕΛΠΕ πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να έχει προσδιοριστεί το μοντέλο διάθεσης του μεριδίου 35% των μετοχών, που το Δημόσιο έχει μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ. Με τη συνδρομή συμβούλων θα εξεταστούν οι εναλλακτικές επιλογές κυρίως ανάμεσα στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ή την πώληση των μετοχών μέσω βιβλίου προσφορών ταχείας διαδικασίας.
Νέα διαδικασία ξεκινά για τη ΔΕΠΑ, της οποίας η ιδιωτικοποίηση είχε παγώσει μετά το ναυάγιο με την Gazprom. Η νέα φάση δεν θα τεθεί σε εφαρμογή αν προηγουμένως δεν εκτιμηθούν οι εναλλακτικές, που υπάρχουν για την εταιρεία.
Αναζητείται λύση
Τα σενάρια για τον ΔΕΣΦΑ
Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, το σχέδιο προβλέπει επίσημα ως εναλλακτική λύση την πώληση του 49% των μετοχών στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, μέσω της αποεπένδυσης του 17% από τους Αζέρους είτε προς το ελληνικό δημόσιο είτε προς τρίτη εταιρεία.
Πρόκειται για τη συμβιβαστική φόρμουλα που έχει τεθεί στο τραπέζι προκειμένου να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ουσιαστικά έχει θέσει βέτο στην απόκτηση του 66% των μετοχών στη Socar, όπως προβλέπει ο διαγωνισμός. Ως πρώτη εναλλακτική το Σχέδιο Αξιοποίησης Περιουσίας αναφέρει ότι η Socar θα πρέπει να παράσχει πρόσθετες διαβεβαιώσεις ότι η αγορά του 66% της εταιρείας δεν θα οδηγήσει σε μονοπώληση της ελληνικής αγοράς.
Μέχρι σήμερα η Socar δεν έχει διατυπώσει τις θέσεις της για τη λύση που προτιμά, ενώ η όλη υπόθεση παραμένει «παγωμένη» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, αν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. δεν δώσει το «πράσινο φως», η συγκεκριμένη μεταβίβαση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αζέροι διαφωνούν με την πρόταση να διατηρήσει το Δημόσιο το 17% αλλά δείχνουν πιο επιδεκτικοί στο σχήμα του 49% με πώληση του 17% σε τρίτη εταιρεία ή εταιρείες, οι οποίες αναζητούνται την περίοδο αυτή ανάμεσα σε μεγάλους Διαχειριστές αγωγών αερίου της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου