DEH

DEH

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Σενάριο για «κρατικοποίηση» του ΑΔΜΗΕ με swap μετοχές ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ

admie
Εντός της εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να γίνουν οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την ενέργεια, με την πώληση του ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Και αυτό γιατί η πώληση της εταιρείας των δικτύων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την τελική συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, με τον αστερίσκο ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα – επιλογή, αντί της αποκρατικοποίησης, να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική, που θα δημιουργεί συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού στην αγορά του ηλεκτρισμού.
Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, η επικρατέστερη λύση για την πλευρά της κυβέρνησης που δεν κρύβει ότι προτιμά υπό κρατικό έλεγχο τον ΑΔΜΗΕ, είναι η απόκτηση του 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, δηλαδή η κρατικοποίηση της εταιρείας των δικτύων, που σήμερα ανήκει σε ποσοστό 100% στη ΔΕΗ. Μόνο που στο σενάριο αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το που θα βρεθούν τα λεφτά ώστε να αποκτήσει το Δημόσιο την εταιρεία που αποτιμούταν λογιστικά στο 1 δις  (το 100% του μετοχικού κεφαλαίου) πριν από περίπου ένα χρόνο.
Τώρα φαντάζει μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο το κράτος να δώσει ένα ποσό της τάξης των 500 έως 650 εκ.  ευρώ για να αποκτήσει ένα ποσοστό από 51 έως 65% (στο υπόλοιπο ποσοστό το σενάριο περιλαμβάνει placement από ιδιώτη που θα έχει ρόλο και στο μάνατζμεντ).
Πέρα από μια λύση που είχε προταθεί στο παρελθόν και προέβλεπε την απαλλαγή της ΔΕΗ από μελλοντική φορολογία στο λιγνίτη (σενάριο που μάλλον φαντάζει απίθανο να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ για λόγους ανταγωνισμού) στο τραπέζι έχει πέσει σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress και ένα άλλο σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος: αυτό του swap μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες είτε του τομέα της ενέργειας (ΕΛΠΕ) είτε σε άλλες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ).
Μια τέτοια λύση, εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει στο ταμείο της ΔΕΗ σε βάθος χρόνου σημαντικά έσοδα από τα μερίσματα των εταιρειών αυτών που έχουν παράδοση στην ανταμοιβή των μετόχων τους με γενναίες αποδόσεις. Παράλληλα και το Δημόσιο θα μπορούσε να πετύχει την απόκτηση της θυγατρικής της ΔΕΗ, να πάρει χωρίς να «ματώσει» το δημόσιο… πορτοφόλι. Θυμίζουμε ότι ένα παλαιότερο σενάριο που δεν έχει αποκλειστεί και θα μπορούσε να λειτουργήσει συνδυαστικά με τα swaps, είναι να αποπληρωθεί η ΔΕΗ από μελλοντικά μερίσματα του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία και του νέου μετόχου (μειοψηφίας κατά τα φαινόμενα). Βεβαίως το εν λόγω σενάριο δεν απαντά στην ανάγκη της ΔΕΗ να βρει κεφάλαια για το δικό της μερίδιο σε μετρητά που θα πρέπει να καταβληθεί για την επένδυση της Πτολεμαΐδας 5, ωστόσο κατά τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων το έργο σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ τα 700 εκ. ευρώ που θα πρέπει να βάλει σταδιακά η εταιρεία στο έργο (τα υπόλοιπα 700 θα προέλθουν από γερμανικές τράπεζες με την εγγύηση του ινστιτούτου εξαγωγικών πιστώσεων KfW) είναι κεφάλαια που η ΔΕΗ είτε έχει είτε μπορεί να έχει διαθέσιμα οπόταν χρειαστεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: