DEH

DEH

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Άδοξο τέλος για την Πτολεμαΐδα 4. "Ο βασιλιάς πέθανε, Ζήτω ο βασιλιάς"

Μεγάλη φωτιά, που τη βλέπουμε σε φωτογραφία από το eordaia.org, προκάλεσε χθες εκτεταμένες καταστροφές στην 4η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
 
Πρόκειται για Μονάδα ισχύος 300MW, την πρώτη από μια σειρά παρόμοιων Μονάδων που αναπτύχθηκαν στη Δυτική Μακεδονία στις δεκαετίες του '70, '80 και '90. Η συγκεκριμένη πρωτολειτούργησε το 1973, ήταν δηλαδή 41 ετών. 
 
Στις 28/6/2006 είχε σημειωθεί στην ίδια μονάδα έκρηξη και με τις επισκευές είχε γίνει και αναβάθμιση, οπότε η Μονάδα θα μπορούσε να συνεχίσει για αρκετά χρόνια ακόμα. Ωστόσο η νέα Κοινοτική Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές έκανε τη λειτουργία των παλαιών λιγνιτικών Μονάδων μετά το 2016 δυνατή μόνο με μεγάλες επενδύσεις σε συστήματα μείωσης εκπομπών σωματιδίων, SO2 και NOx, οπότε εύλογα θεωρήθηκε προτιμότερη η επένδυση σε ένα νέο ΑΗΣ, την Πτολεμαΐδα 5. 
 
Οι φωτιές στους ΑΗΣ και γενικά στις θερμικές εγκαταστάσεις αποτελούν πάντοτε ένα ενδεχόμενο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Πριν 3 εβδομάδες φωτιά σημειώθηκε στο σταθμό φυσικού αερίου Didcot, κοντά στο Λονδίνο, της γερμανικής npower, θυγατρικής της RWE. Και τον Ιούλιο, πάλι στη Βρετανία, φωτιά είχε θέσει εκτός λειτουργίας δυο απ' τις τρεις ανθρακικές Μονάδες του σταθμού Ferrybridge της SSE, στο δυτικό Yorkshire. 

Η απώλεια ισχύος 300MW από το ηλεκτρικό μας σύστημα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα επάρκειας ισχύος, καθόσον με τα μνημόνια η ζήτηση ηλεκτρισμού είναι εξαιρετικά μειωμένη: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση για σήμερα 10/11 στη βραδινή αιχμή δεν θα φθάσει καν στα 7000MW, οπότε, όπως έγινε και με την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ το καλοκαίρι, δεν χρειάζεται καν να μπουν σε λειτουργία οι ιδιωτικές Μονάδες φυσικού αερίου. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το εθνικό μας success story τελευταία έχει οδηγήσει σε αθρόα αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρισμού.
 
Η έκταση των ζημιών, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά βραχυχρόνια προοπτική, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη τη δυνατότητα αποκατάστασης, οπότε ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ουσιαστικά μένει για το 2015 μόνο με την 3η Μονάδα, ισχύος 125MW κι αυτό μόνο εφόσον επισκευαστούν οι ζημιές που έχει υποστεί και η 3η Μονάδα, η οποία αποτελεί και εφεδρική πηγή τηλεθέρμανσης για την πόλη της Πτολεμαΐδας. Οι Μονάδες 1 (ισχύος 70MW) και 2 (ισχύος 125MW) είχαν κλείσει λόγω παλαιότητας. Τη Μονάδα 1 είχε κλείσει συμβολικά η Μπιρμπίλη τον Ιούνιο 2010, σε μια ειδική τελετή καθώς ήταν η πρώτη παλιά Μονάδα (του 1959) που αποσυρόταν. 

Η διακοπή λειτουργίας της Πτολεμαΐδα 4 μειώνει την απαίτηση παραγωγής λιγνίτη για το 2015 κατά περίπου 3-3,5 εκατ. τόνους, δίνοντας ένα "μαξιλάρι ασφαλείας" στα ορυχεία. Αν τελικά δεν επαναλειτουργήσει ούτε η 3η Μονάδα, η ποσότητα ανεβαίνει στα περίπου 4,5 εκατ. τόνους. Κανείς ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζει, καθόσον όπως υπάρχουν απρόοπτα με τις Μονάδες, αντίστοιχα μπορεί να υπάρχουν απρόοπτα και για τα λιγνιτωρυχεία, όπως έδειξε η περυσινή κατολίσθηση στη Μεγαλόπολη.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Πρόκειται για άδοξο τέλος για μια ιστορική Μονάδα. Πλέον το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποσυναρμολόγησης και καθαίρεσης, καθώς ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι χτισμένος πάνω σε λιγνιτικό κοίτασμα. Αποχαιρετούμε την παλιά Μονάδα με τη φράση "Ο βασιλιάς πέθανε, Ζήτω ο βασιλιάς". Ο νέος βασιλιάς θα είναι βέβαια η Πτολεμαΐδα 5, που περιμένουμε σύντομα να ξεκινήσει επιτέλους να κατασκευάζεται. Η επί περίπου επτά χρόνια καθυστέρηση κατασκευής της, όπως και της Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα, είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της εγκληματικής ενεργειακής πολιτικής της τελευταίας 15ετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: