DEH

DEH

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ερωτήματα και αμφιβολίες από την τρόικα για τις αλλαγές στην ηλεκτρική αγορά

Οι εκτιμήσεις που διατύπωναν κυβερνητικοί παράγοντες πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει μείζον θέμα λόγω κάποιων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην επίλυση των μνημονιακών εκκρεμοτήτων, σε σχέση πάντα με τα αυστηρά (και σε κάποιες περιπτώσεις μη ρεαλιστικά) χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, φαίνεται ότι επαληθεύονται. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την ουσία των αλλαγών, κυρίως στον τομέα της ανασυγκρότησης της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και ασχολούνται με τα ενεργειακά, παρότι είχαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις και επεξεργασίες των θεμάτων, διατύπωσαν κατά τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες σειρά ερωτημάτων και αμφιβολιών, σε βαθμό που να δημιουργείται η αίσθηση ότι κάποιες τουλάχιστον από τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στην ηλεκτρική αγορά, ίσως χρειαστεί να «ξανακοιταχτούν».   Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του energypress, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διατυπώσει ερωτηματικά αφενός μεν για το περιεχόμενο του προτεινόμενου από τη ΡΑΕ θεσμικού πλαισίου για τις δημοπρασίες λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού ρεύματος τύπου NOME, αφετέρου, δε, για το προτεινόμενο πλαίσιο σχετικά με την αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος.
Όσον αφορά τις δημοπρασίες NOME, κάποια τουλάχιστον από τα ερωτηματικά των τροικανών φαίνεται ότι αφορούν  το κατά πόσον οι δημοπρασίες θα αποτελέσουν υπερβολική στήριξη των βιομηχανιών. Κύκλοι που ενδιαφέρονται για το θέμα σχολιάζουν ότι, τόσο οι δανειστές όσο και ξεχωριστά η Κομισιόν, δημιουργούν μονίμως δυσκολίες στην μείωση του ενεργειακού κόστους της ελληνικής βιομηχανίας, ως να μην επιθυμούν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της στις διεθνείς αγορές.
Σχετικά με την αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την ενίσχυση, μέσω των «νέων ΑΔΙ», των μονάδων που παρέχουν ευελιξία στο σύστημα. Φέρονται όμως να διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον χρειάζεται να υπάρχει μηχανισμός που να αποζημιώνει μονάδες για διασφάλιση διαθεσιμότητας ισχύος σε περίοδο ύφεσης, τη στιγμή που υπάρχει υπερεπάρκεια εγκαταστημένης ισχύος. Βεβαίως τα θέματα αυτά έχουν απαντηθεί μέσω των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν για να εκπονηθεί το προτεινόμενο σχέδιο αλλαγών (χαρακτηριστική είναι η μελέτη Κάπρου), ωστόσο η στάση των δανειστών δεν παύει να αποτελεί «αγκάθι» για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Σχετικά με το target model, το γεγονός ότι δόθηκε σε διαβούλευση το περίγραμμα της μελέτης που συντάχθηκε για λογαριασμό των ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ αποτελεί αβαντάζ για την ελληνική πλευρά. Ως γνωστόν η μελέτη αφορά τη διαμόρφωση αναλυτικού χρονοδιαγράμματος εργασιών προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στο ενιαίο ευρωπαϊκό  μοντέλο.
Τέλος, σε ότι αφορά την απελευθέρωση της λιανικής αερίου, πράγματι το νομοσχέδιο έχει καθυστερήσει σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία με τους μετόχους των υφιστάμενων ΕΠΑ, με τους οποίους οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Τα κλιμάκια της τρόικας πάντως δεν φέρνουν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο της νέας ρύθμισης την οποία έχει προτείνει η κυβέρνηση στους μετόχους.

ΑΠΟ www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: