Σε καλό κλίμα και με τη λογική της αναζήτησης βελτιώσεων που δεν θα αλλοιώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου της ΡΑΕ, αλλά θα ικανοποιούν κάποιες από τις επιδιώξεις της ΕΒΙΚΕΝ, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η χθεσινή 3ωρη ακρόαση της ΕΒΙΚΕΝ από την Ολομέλεια της ΡΑΕ για το θέμα των δημοπρασιών τύπου NOME.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνέχεια των επαφών, κυρίως σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο.
Η βιομηχανία θέτει τέσσερα θέματα:
· Να μην γίνονται πλειστηριασμοί αλλά να καθορίζεται διοικητικά η τιμή διάθεσης του ρεύματος
· Να συνάπτονται διμερή συμβόλαια και όχι να περνάνε οι πράξεις μέσα από το pool (στην πράξη μεταφράζεται στο να μην πληρώνουν οι βιομηχανίες τον ΕΦΚ που έχει επιβληθεί στο φυσικό αέριο)
· Να καθορίζονται τα «δικαιώματα» που παίρνει ο πελάτης με βάση το καταναλωτικό προφίλ του, ώστε να πριμοδοτείται η βιομηχανία που δουλεύει σε ώρες νυχτερινές.
· Να μπορεί να μεταπωληθεί, δηλαδή να «επιστραφεί» στο σύστημα η συμβολαιοποιημένη ενέργεια που δεν καταναλώνουν οι βιομηχανίες. Το ζήτημα εδώ έχει ως εξής: Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που δουλεύουν νύχτα για να έχουν φθηνό τιμολόγιο (κυρίως χαλυβουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες), καταναλώνουν συνολικά περίπου 200 ΜW. Για να κλείσουν οι προμηθευτές συμβόλαια με τις βιομηχανίες για την πώληση νυχτερινού ρεύματος προερχόμενου από τις δημοπρασίες, θα πρέπει να βρούν και αντίστοιχους καταναλωτές, περί τα 200 MW, για το ημερήσιο ρεύμα. Κάτι τέτοιο θεωρείται ανέφικτο. Συνεπώς δεν θα μπορούν να υπάρξουν συμβόλαια με τις βιομηχανίες και οι τελευταίες θα μείνουν εκτός ωφελημάτων των δημοπρασιών. Ζητούν λοιπόν, κατά το πρότυπο του Γαλλικού NOME, να μπορούν να «επιστρέφουν» το περισσευούμενο ημερήσιο ρεύμα, και μάλιστα σε τιμές υψηλές, τέτοιες που να αντιστοιχούν στο γεγονός ότι πρόκειται για ημερήσιο ρεύμα.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, το τέταρτο σημείο των αιτημάτων της ΕΒΙΚΕΝ είναι εκείνο που συζητείται αν μπορεί να ικανοποιηθεί. Δηλαδή το σίγουρο είναι ότι το NOME θα αφορά δημοπρασίες μέσω προμηθευτών με τιμή βάσης, για τον τρόπο υπολογισμού της οποίας, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις. Εξετάζεται (με διάθεση να βρεθεί λύση) αν μπορεί να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των βιομηχανιών, μέσω των προμηθευτών, να «μεταπωλούν» το κομμάτι της ενέργειας που έχουν συμβολαιοποιήσει και τους περισσεύει. Μελετάται ταυτόχρονα και σε ποια τιμή θα μπορούσε να γίνει αυτό.
Χρονοδιάγραμμα
Υπενθυμίζεται ότι την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση των δημοπρασιών ρεύματος τύπου NOME θα πρέπει να παρουσιάσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στην αντιπροσωπεία της τρόικας που ξεκινάει επαφές με τα υπουργεία στο πλαίσιο της καταγραφής της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα στα οποία έχει δεσμευθεί το ΥΠΕΚΑ, θα πρέπει το αργότερο τον Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί και οι νομικές ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ρεαλιστικό.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των βελτιώσεων, το κείμενο θα δοθεί για δεύτερη διαβούλευση, πιθανόν στο τέλος Ιουλίου. Ταυτόχρονα θα έχει υπάρξει η πρώτη εισήγηση της ΡΑΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής βάσης των δημοπρασιών. Η εισήγηση αυτή θα πρέπει να δοθεί, εκτός από το ΥΠΕΚΑ και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιόπιστες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα τελικά κείμενα, τόσο για το πλαίσιο του NOME όσο και για την τιμή βάσης, θα δοθούν το Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση των δημοπρασιών NOME πριν τον Οκτώβριο, ακόμα και τον Νοέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου