DEH

DEH

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-συνδικαλιστών για τη «μικρή ΔΕΗ»

 
Τον «πόλεμο» στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ κήρυξε η κυβέρνηση η οποία δια της εκπροσώπου της κυρίας Σοφίας Βούλτεψη και του γραμματέα της ΝΔ κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να εξαντλήσει το «νομικό οπλοστάσιο» και να καταφύγει ακόμη και σε επίταξη των απεργών.

Επί του θέματος δήλωσε ο κ. Παπαμιμίκος: «Για το θέμα με τους απεργούς και τα συνδικάτα, δεν θέλω να πιστέψω ότι θα φτάσουν στο σημείο να κατεβάσουν τους διακόπτες. Δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση, η δική μου άποψη όμως είναι ότι πρέπει να
φτάσουμε μέχρι το τέλος, δηλαδή την επίταξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος η κυρία Βούλτεψη δήλωσε: «Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει… Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους. Είκοσι εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό». Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα δήλωση του πρωθυπουργού στην Handelsblatt που ανέφερε ότι «δεν θα επιτρέψει να αποφασίζουν οι συνδικαλιστές για τις ιδιωτικοποιήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε αποφασιστεί να εξαντληθούν όλα τα μέσα ακόμη και η επιστράτευση των απεργών. Η σκληρή γραμμή επισφραγίστηκε στην χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η μικρή ΔΕΗ είναι στην δέσμη των προαπαιτούμενων που θα έπρεπε να ψηφιστούν τον Ιούνιο και τώρα έχει μετατεθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το σχετικό νομοσχέδιο μετά τις βελτιώσεις που αποφασίστηκαν στην συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατατίθεται αύριο στην Βουλή.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην έλθει με συνοπτικές διαδικασίες όπως πχ το χωροταξικό αφού όπως λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν τους φοβίζει η πολιτική αντιπαράθεση που περιμένουν ότι θα ξεσπάσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και μερίδα συνδικαλιστών. «Εμείς θα διασφαλίσουμε το κοινωνικό συμφέρον και τα συμφέροντα των καταναλωτών, εκείνοι ας πάνε με τους Φωτόπουλους και τους Μπαλασόπουλους», έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθετε: «από τακτική άποψη ήταν λάθος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να καπελώσει τις ενδεχόμενες αντιδράσεις στην ιδιωτικοποίηση. Θα ήταν πιο έξυπνο να περιμένει αυτές να εκδηλωθούν και στην συνέχεια να προσφέρει πολιτική κάλυψη».

Φυσικά η κυβέρνηση θα προβάλλει ότι «εκείνοι που αρνούνται την ιδιωτικοποίηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που μεταλλάσσεται σε ΠΑΣΟΚ και οι αμαρτωλές συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους αφού στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν εγγυήσεις για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για τους καταναλωτές και για την χρήση των υδάτων από τους αγρότες». Ευελπιστεί ότι με αυτή την επιχειρηματολογία δεν θα έχει πρόβλημα στην Βουλή αλλά κυρίως ότι θα πάρει μαζί της την κοινωνία. Πάντως για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών είναι έτοιμες οι αντικαταστάσεις. Εκείνο που είναι έξω από κάθε συζήτηση είναι να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να μείνει εκτεθειμένη στην Τρόικα σε ένα τέτοιας σημασίας θέμα που θα επηρεάσει την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου που συνδέεται και με τη έναρξη της συζήτηση για το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: