Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Γόρδιος Δεσμός η Υπόθεση ΔΕΗ-Αλουμίνιον

Σε γόρδιο δεσμό φαίνεται να εξελίσσεται η διαμάχη ΔΕΗ-Αλουμίνιον για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την απόφαση της Διαιτησίας. Τα δύο μέρη δεν έχουν βρει κοινό λόγο για την τιμή του ρεύματος που προμηθεύεται η Αλουμίνιον και με αυτό το δεδομένο οδεύουν στην επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή. Κατόπιν αυτού, το μεγάλο ζητούμενο είναι η θέση του βασικού μετόχου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, οι λύσεις-σωσίβιο που συζητιόταν ως την τελευταία στιγμή υπάκουαν στη λογική ότι δεν πρέπει να προσκρούουν στο κοινοτικό δίκαιο.
Το κλίμα φαίνεται να φορτίζεται ύστερα και από το φρένο που έβαλε η Κομισιόν σε ορισμένα από τα μέτρα που σχεδίαζε το ΥΠΕΚΑ για τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Στην κυβέρνηση μπορεί να αναγνωρίζεται η ανάγκη να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, το ζήτημα είναι, όμως, με ποιο τρόπο, ώστε να μην θεωρείται κρατική ενίσχυση και βεβαίως με τι ορίζοντα. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι αναγνωρίζεται, επίσης, ότι η ΔΕΗ δεν δικαιούται, ως επιχείρηση, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, να ασκήσει ανεξάρτητη βιομηχανική πολιτική, καθώς η επιχειρηματική λογική της εξαντλείται στην προάσπιση των συμφερόντων της. Το είπε, άλλωστε, πρόσφατα και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρθούρος Ζερβός, πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση. «Τη βιομηχανική πολιτική μιας χώρας πρέπει να την κάνουν οι κυβερνήσεις, όχι οι εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ». Σε κάθε περίπτωση πηγή που παρακολουθεί το όλο θέμα υπογράμμισε, μιλώντας στο energia. gr, ότι «το θέμα της Αλουμίνιον είναι μεγαλύτερο από τη ΔΕΗ».
Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η θέση που θα αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών στη γενική συνέλευση. Θα εκφράσει ευχολόγια για την ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας ή θα υποδείξει συγκεκριμένες ενέργειες; Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η κυβέρνηση έχει επισημάνει σε διάφορους τόνους ότι η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει ισχυρή.
Η ΔΕΗ, πάντως, θα φέρει προς έγκριση στη γενική συνέλευση την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της να δοθεί έκπτωση 5% για τις ετήσιες καταναλώσεις της Αλουμίνιον, με τελική τιμή τα 56,18 ευρώ/ MWh. Η ΔΕΗ, όπως αναφέρει σε σχετικό κείμενο της, βασιζόμενη στη μελέτη της PwC, πρότεινε τιμή 59,14 ευρώ/ MWh για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου (ενέργεια+ισχύς+ CO2), στην οποία προσφέρει και την έκπτωση του 5%, όπως γίνεται με όλους τους μεγάλους πελάτες της.
Αντίθετα, η Αλουμίνιον εμμένει στην τιμή που έδωσε η Διαιτησία, ήτοι 40,7 ευρώ/ MWh (συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων) στην οποία συμφωνεί να προστεθεί και το κόστος του CO2. Η εταιρία βασίζει το σκεπτικό της και στο γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός πελάτης της ΔΕΗ, με κατανάλωση 2,5 εκατ. MWh ετησίως, ότι η τιμή που αναγκάζεται να πληρώσει είναι ακριβότερη κατά 30 ευρώ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και ότι έχει μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την τιμολόγηση της.
 
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου http://www.energia.gr/article.asp?art_id=79530

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου