Με δύο νομοσχέδια, το ένα που θα ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και που βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy) της Κομισιόν, και το δεύτερο για τη «Μικρή ΔΕΗ», θα γίνει η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν την Παρασκευή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου με τον Γερμανό Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ(η επίσκεψή του στις αρχές Νοεμβρίου είχε αναβληθεί για τεχνικούς λόγους), μαζί φυσικά με τις αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου, τις πιέσεις της Κομισιόν να ανοίξει τώρα η λιανική, και τις εξελίξεις στους τομείς των αγωγών και υδρογοναθράκων.
Εδώ και μερικές ημέρες, η ελληνική πλευρά απέστειλε στις Βρυξέλλες τοτελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ, που περιλαμβάνει μια σειρά από θέματα που δεν είχαν ρυθμισθεί από τον προηγούμενο νόμο 4001/2011.
Πρόκειται για παράδειγμα, για τον διαχωρισμό της περιουσίας τωνεργαζομένων που είναι ενσωματωμένη στα πάγια της ΔΕΗ από εκείνη που είναι ενσωματωμένη στα πάγια του ΑΔΜΗΕ. Η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε, και τα αποτελέσματά της ενσωματώθηκαν στο νόμο, ο οποίος δεν πρόκειται -όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη- να επηρεάσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο της ΔΕΗ.
Θυμίζουμε ότι ένα από τα βασικά εμπόδια για την κυβέρνηση προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν ο ΑΔΜΗΕ και η «Μικρή ΔΕΗ» αφορά στην προσφυγή που κατέθεσε προ μηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ κατά της διαδικασίας πώλησης του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενη το θέμα του ασφαλιστικού, όπωςκατοχυρώθηκε με παλαιότερο νόμο.
Ο σχετικός νόμος αναγνώριζε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη σταπάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, επομένως και του ΑΔΜΗΕ, ως 100% θυγατρικής της, και ότι έναντι αυτής, το Δημόσιο θα καλύπτει κάθε έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό το έλλειμμα που προκύπτει στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων.
Το θέμα, αναμένεται να ξεπεραστεί με τη δημιουργία της περιουσίας των εργαζομένων της ΔΕΗ από εκείνη του ΑΔΜΗΕ, και τη δημιουργία ενός Κλαδικού Ασφαλιστικού Ταμείου στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας για τους εργαζόμενους όλου του ομίλου ΔΕΗ, από τη μητρική, μέχρι τη «Μικρή ΔΕΗ».
Τον Ιανουάριο για "Μικρή ΔΕΗ"
Το θέμα του ασφαλιστικού, μαζί με τη δημιουργία του κλαδικού Ταμείου, μπορεί και να συμπεριληφθούν στο δεύτερο νομοσχέδιο, αυτό που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, και θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα της «Μικρής ΔΕΗ», το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ. Θα περιλαμβάνει μια σειρά από θέματα, με βασικό το ποιες μονάδες και ορυχεία θα απαρτίζουν τη «Μικρή ΔΕΗ», τι θα ισχύσει με το πελατολόγιό της, πως θα λειτουργεί απέναντι στον ανταγωνισμό, κ.ό.κ.
Τόσο το ένα, όσο και το άλλο θέμα αναμένεται να συζητηθούν στησυνάντηση Ετινγκερ-Παπαγεωργίου, μαζί φυσικά με τις εξελίξεις στις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), στον τομέα τωνυδρογοανθράκων και των αγωγών, το επικείμενο «New Deal» σταφωτοβολταικά, καθώς και τα κρίσιμα ενεργειακά θέματα που θα διαχειριστεί η ελληνική προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ένα από τα κρίσιμα θέματα που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι η έναρξη της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τηδεσπόζουσα θέση της Ρωσικής Gazprom στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με αέριο. Η έναρξη της διαδικασίας αυτής συμπίπτει με την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ, και είναι φυσιολογικό να αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της Αθήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου