DEH

DEH

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Τo Χριστουγεννιάτικο παραμύθι στην ενέργεια

Τρεις δήμαρχοι του λεκανοπεδίου, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία, ζήτησαν τη δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αναξιοπαθούντες δημότες τους και ως συνήθως, δεν είπαν κουβέντα για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Σε μία συγκινητική έκρηξη ευαισθησίας, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας (σαν έτοιμος από καιρό) συμφώνησε μαζί τους, προσδιόρισε μάλιστα τον λογαριασμό σε... μισό ευρώ ετησίως για κάθε καταναλωτή.
Η απόφαση διήγειρε τα κοινωνικά αντανακλαστικά των ΜΜΕ, που όχι μόνο επικρότησαν την απόφαση αλλά ζήτησαν την άμεση και αν είναι δυνατόν την αυτόματη επανασύνδεση των παροχών, εν όψει βέβαια και των επερχόμενων εορτών.
Οσο γι' αυτούς που τόλμησαν να ψελλίσουν ότι η επανασύνδεση τόσου μεγάλου αριθμού καταναλωτών σε τόσο βραχύ διάστημα είναι τεχνικώς ανέφικτη, κανένας δεν τους πίστεψε. Όλοι σκέφθηκαν ότι ο αρμόδιος υπουργός ασφαλώς έχει κάνει τους υπολογισμούς του.
Αυτά λοιπόν είναι ευχάριστα νέα, που μοιάζουν σαν χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Τέτοια νέα θέλουμε να ακούμε πάντα, από τους άρχοντες μας? Όσο για τους άλλους που δεν έχουν «νέα ευχάριστα να πουν, καλύτερα να μη μας πουν κανένα» ή τουλάχιστον ας περιμένουν να περάσουν οι γιορτές και βλέπουμε.
Με κίνδυνο να χαλάσω το χριστουγεννιάτικο κλίμα θα προσθέσω μερικές σκέψεις, για τις οποίες δεν περιμένω και απαντήσεις. Αυτό δα έλειπε?
Ασφαλώς ο υπουργός Ενέργειας γνωρίζει ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν υπερβεί τα χίλια τριακόσια εκατομμύρια ευρώ (1,3 δισ. ευρώ) και ότι αυτό το ποσό έχει δημιουργηθεί από περισσότερους από τριακόσιες χιλιάδες καταναλωτές που δεν έχουν και θα συνεχίσουν να μην έχουν να πληρώσουν.
Αφού όμως αποφασίζει ότι οι επανασυνδέσεις θα γίνουν δωρεάν και ότι οι καταναλώσεις αυτές θα είναι δωρεάν, πώς φαντάζεται ότι θα εισπραχθεί αυτό το 1,3 δισ. ευρώ; Μήπως από το μισό ευρώ ανά καταναλωτή; Μήπως οι θεσμικοί συνεργάτες του στη ΡΑΕ και στον ΛΑΓΗΕ κάνουν κάποιο αριθμητικό λάθος; Λέω εγώ τώρα, μήπως;
Τώρα βέβαια ο υπουργός γνωρίζει ότι η αγορά ενέργειας, εξαιτίας των σωρευτικών «λαθών», διακριτικός χαρακτηρισμός της κατάστασης που επικρατεί και που ο ίδιος ανέχεται, ευρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας καθώς η ΔΕΗ Α.Ε. αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητος, οι αφελείς μικροεπενδυτές βιώνουν μία νέα φούσκα στα φωτοβολταϊκά και η ΔΕΠΑ οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο από τους απλήρωτους λογαριασμούς. Αυτοί όλοι πώς θα πληρωθούν; Με ένα ακόμη δάνειο;
Υπάρχει ένα ακόμη ασήμαντο θέμα, που ασφαλώς θα έχει απασχολήσει τους αξιότιμους υπουργούς Ενέργειας, Οικονομίας και Οικονομικών.
Η ομαλή λειτουργία μίας αγοράς είναι και θέμα κλίματος. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι τράπεζες. Αν στο καταναλωτικό κοινό διαχυθεί μία αρνητική φήμη, αυτή παράγει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.
Αν τώρα ο υπουργός Ενέργειας αφήνει να εννοηθεί στους τριακόσιες χιλιάδες καταναλωτές που δεν έχουν να πληρώσουν ότι αν σταματήσουν να πληρώνουν (και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτούς), θα επανασυνδεθούν δωρεάν και θα έχουν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, αυτοί γιατί να πληρώσουν;
Κι ύστερα τι θα γίνει όταν τα συνεργεία της ΔΕΗ Α.Ε. θα αποσυνδέουν παροχές και αγριεμένοι καταναλωτές θα τις επανασυνδέουν παρανόμως; Αντιλαμβάνονται οι φιλάνθρωποι υπουργοί ότι η αγορά ενέργειας οδηγείται σε έκρηξη και η κοινωνία σε αναταραχή (άλλους όρους πρέπει να χρησιμοποιήσω).
Όμως το πρόβλημα είναι σοβαρό και υπαρκτό και πρέπει να βρεθεί λύση. Όχι βέβαια αυτή που προτείνεται.
Λύσεις σε τόσο σοβαρά προβλήματα δεν δίδονται με λαϊκισμούς, ελεημοσύνες και κροκοδείλια δάκρυα.
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καταρρέει και την ίδια στιγμή, μέσα από «βολικές» στρεβλώσεις, κάποιοι λίγοι θησαυρίζουν, κυριολεκτικά.
Αν ο κατά τα άλλα δραστήριος υπουργός «μάζευε» το μισό λαθρεμπόριο καυσίμων, θα εξοικονομούσε τουλάχιστον 200 - 300 εκατ. ευρώ, ετησίως κι αν ακύρωνε τις αποφάσεις της ΡΑΕ για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητος Ισχύος (ΑΔΙ) (ΡΑΕ 338-9/2013) θα εξοικονομούσε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κι αν διεκδικούσε υπέρ του κράτους δικαιώματα στους δωρεάν διατιθέμενους εθνικούς ενεργειακούς πόρους (λιγνίτες, νερά), τότε σίγουρα θα μπορούσε να βρει χρήματα για την τρόικα, να εφαρμόσει χαμηλότερα τιμολόγια και να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Αν ήθελε... θα μπορούσε.
Τώρα τέσσερα χρόνια δυστυχίας πέρασαν και οι άρχοντες υπουργοί μας τίποτε ?μα τίποτε δεν έμαθαν αλλά και όλους εμάς τα κάθε είδους παραμύθια δεν έπαψαν να μας αποκοιμίζουν.
 
Δημ. Μαυράκης Διευθυντής στο Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Παν. Αθηνών http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=113188425

Δεν υπάρχουν σχόλια: