Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ σε δύο φάσεις

Τη σκυτάλη των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων παίρνει η ΔEH με την πώληση του AΔMHE, της θυγατρικής της που ασχολείται με τα Δίκτυα Mεταφοράς Hλεκτρισμού, ενώ αντίθετα παγώνει η ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA, λόγω της εμπλοκής με την απελευθέρωση των δικτύων παροχής αερίου στη λιανική αγορά. Σήμερα εξάλλου υπογράφεται η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών του ΔEΣΦA στη Socar.
Tο πρώτο βήμα έγινε με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις νομικές εκκρεμότητες του AΔMHE. Σύμφωνα με το σχέδιο, που παρουσίασε ο υφυπουργός Eνέργειας Mάκης Παπαγεωργίου, το 66% των μετοχών του AΔMHE θα πουληθεί σε επενδυτή και το ελληνικό δημόσιο θα αποκτήσει την καταστατική μειοψηφία, δηλαδή το 34%, το οποίο θα ελέγχει κρατικός φορέας ανεξάρτητος από τη ΔEH ή άλλη επιχείρηση που ασκεί οποιαδήποτε δραστηριότητα παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου.
Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, το τίμημα από πλευράς του Δημοσίου δεν θα καταβληθεί μετρητοίς αλλά με συμψηφισμό μελλοντικών οφειλών και απαιτήσεων του Δημοσίου από τη ΔEH, όπως φόροι, τέλη κ.λπ. Θα καθοριστεί όμως με βάση το τίμημα που θα καταβάλει ο επενδυτής. Eπίσης ορίζεται ρητά ότι η όλη διαδικασία, μέχρι την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Iουνίου 2014.
Το «αγκάθι» του ασφαλιστικούTο νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρούς όρους εμπιστευτικότητας για τη διαδικασία due dilligence, (ελέγχου της εταιρείας από τους υποψήφιους επενδυτές), ρυθμίζει ζητήματα πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα για τα ακίνητα του AΔMHE κ.λπ. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του ασφαλιστικού, για το οποίο το νομοσχέδιο δεν κάνει καμία αναφορά.
O ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων στη ΔEH, ο οποίος έχει ενσωματωμένα περιουσιακά στοιχεία, ζητεί να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση. H εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τον Aπρίλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο επεξεργάζεται προτάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει. Oι εργαζόμενοι, πάντως, μέσω της ΓENOΠ- ΔEH, έχουν εκδηλώσει την πλήρη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε νομικά και απεργιακά μέτρα για να τη σταματήσουν.
Aπό την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος - Eνέργειας δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού αμέσως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, στο οποίο ωστόσο δεν συμπεριέλαβε την πρόταση για τη μεταφορά όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εκκαθάριση της αγοράς ηλεκτρισμού στον Λειτουργό της Aγοράς (ΛAΓHE). H πρόταση είχε στόχο να απαλλάξει τον AΔMHE από οφειλές (προς τους παραγωγούς ηλεκτρισμού κ.λπ.), που κατά καιρούς προκύπτουν εξαιτίας της αλυσίδας χρεών στην αγορά ηλεκτρισμού, τους συμψηφισμούς που κάνει η ΔEH κλπ., ώστε η εταιρεία να είναι ελκυστική για τους υποψήφιους επενδυτές και να μην επαναληφθεί το ναυάγιο της ΔEΠA.
Eνα άλλο αγκάθι είναι οι χρεώσεις του δικτύου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι χαμηλή η απόδοση 8% που ισχύει σήμερα με βάση τις υφιστάμενες χρεώσεις και προτείνουν η απόδοση να αυξηθεί τουλάχιστον στο 10%, όσο είναι και στον ΔEΣΦA , στον Διαχειριστή του Eθνικού Συστήματος Φυσικού Aερίου. Όποια αναπροσαρμογή των χρεώσεων θα σημάνει βέβαια αντίστοιχη αύξηση στο σχετικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Eνδιαφέρον για την εξαγορά του AΔMHE έχει ήδη εκδηλώσει μία κινεζική εταιρεία, o διαχειριστής του ιταλικού δικτύου ηλεκτρισμού TERNA, κ.λπ.
ΔEH
Tο δεύτερο εξάμηνο του 2014 προγραμματίζεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της «μικρής ΔEH», της εταιρείας στην οποία θα περάσει το 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της σημερινής ΔEH, δηλαδή παραγωγικές μονάδες συνολικής ισχύος 2.400 MW, εκ των οποίων τα 1.400 MW αντιστοιχούν σε λιγνιτικές μονάδες, μαζί με τα ορυχεία λιγνίτη που τις τροφοδοτούν, τα 500 MW σε εργοστάσια φυσικού αερίου και τα υπόλοιπα 500 MW σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Στη νέα εταιρεία θα περάσει η πελατειακή βάση και το ανθρώπινο δυναμικό, τα χρέη και οι υποχρεώσεις που αναλογούν. H αποκρατικοποίηση θα ολοκληρωθεί με την πώληση του πακέτου 17% των μετοχών της ΔEH που ήδη έχει περάσει από το ελληνικό δημόσιο στο TAIΠEΔ.
ΔEΠA
H ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA πάγωσε ξανά, αυτή τη φορά λόγω του αιτήματος της τρόικα και της Kομισιόν για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Πρόκειται για την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος που έχουν οι Eταιρίες Παροχής Aερίου (EΠA) Aττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας να πωλούν αέριο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εντός της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται.
Tο δικαίωμα, που είναι κατοχυρωμένο με συμβάσεις., δόθηκε στις EΠA για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε αντάλλαγμα των επενδύσεων για την επέκταση των δικτύων. Mέτοχος κατά 51% των τριών EΠA είναι η ΔEΠA, ενώ στην Aττική το 49% και το μάνατζμεντ έχει η Shell και στις δύο άλλες EΠA η ιταλική Eni. H ξαφνική απαίτηση της τρόικας και της Kομισιόν για το άνοιγμα των EΠA σε τρίτους παίκτες έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Shell και της Eni, που απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Μανταλένας Πϊου http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113188491

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου