DEH

DEH

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Τρόικα: Κωδικός «ΑΔΜΗΕ εξπρές» στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Το ενδιαφέρον της τρόικας για την επίσπευση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα τις επίσημες επαφές της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποκρατικοποίηση της εταιρείας δικτύων αντιμετωπίζεται από την τρόικα ως διαδικασία πρώτης προτεραιότητας στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, για τον πρόσθετο λόγο ότι τα υπόλοιπα εγχειρήματα και κυρίως οι αλληλένδετες αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕλΠε μετατίθενται χρονικά για το 2014.
Ο ΑΔΜΗΕ μετατρέπεται σε «test case» και το χρονοδιάγραμμα γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό αναφέρουν πληροφορίες, με την κυβέρνηση να εκφράζει στην τρόικα την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τις διαδικασίες.
Μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά περιλαμβάνονται φυσικά
και τα θέματα του πλήρους διαχωρισμού από τη ΔΕΗ, για τον οποίο και θα απαιτηθεί πλήρης αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, πιθανόν με νομοθετική παρέμβαση. Θα ακολουθηθεί δηλαδή ανάλογη πορεία όπως συνέβη και στην περίπτωση του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ.
Ωστόσο ένα από τα πιο καυτά θέματα της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης αφορά στο γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ με το μοντέλο διαχωρισμού που επελέγη με τον ενεργειακό νόμο Μπιρμπίλη (ΙΤΟ) δεν είναι μια κλασσική εταιρεία διαχείρισης δικτύου που απλά εισπράττει τα τέλη και προγραμματίζει τις επεκτάσεις δικτύου. Ο ΑΔΜΗΕ έχει διατηρήσει υπό τον έλεγχό του κομβικές λειτουργίες της ημερήσιας αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο ως προς την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος όσο και ως προς τους κινδύνους επισφαλειών που έχει επωμιστεί.
Και ιδιαίτερα αυτό το τελευταίο σημείο πιθανόν να αποδειχθεί τροχοπέδη στην προσπάθεια αποκρατικοποίησης, με δεδομένο το προηγούμενο της ΔΕΠΑ, όπου οι ανεξόφλητες οφειλές και το ρίσκο της αγοράς κράτησε μακριά τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στον ΑΔΜΗΕ, που έχοντας αναλάβει το καθημερινό «ρίσκο» της λειτουργίας της αγοράς, εκτίθεται και εκείνος στα προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζονται στον ηλεκτρισμό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Και σε αντίθεση με το ΔΕΣΦΑ, για τον ΑΔΜΗΕ το ρίσκο αυτό μεταφράζεται σε τεράστιες επισφάλειες πολλών εκατομμυριών ευρώ που προέρχονται από τον κίνδυνο των καθημερινών συναλλαγών.
Σε κάθε περίπτωση από τις επαφές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει την πώληση του ΑΔΜΗΕ σε μία φάση, με ένα διαγωνισμό, ο οποίος θα ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου. Η διαδικασία προβλέπει την πώληση του 100% με το 66% να κατευθύνεται σε στρατηγικό επενδυτή και το 34% να αποκτάται από το δημόσιο.

www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: