DEH

DEH

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ

Την ολοκληρωτική παράδοση της ΔΕΗ και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα δρομολογεί η κυβέρνηση, υπογράφοντας στις 24/7 την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία  προβλέπεται η κατάτμηση σε 3 κομμάτια της Επιχείρησης και ορίζεται το  χρονοδιάγραμμα του ξεπουλήματος της (εντός δύο ετών θα έχει ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ).
Ειδικότερα η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει για τον ΑΔΜΗΕ - έως τα μέσα του 2014 -την πώληση ποσοστού του έως και 51% από τη ΔΕΗ, που θα οδηγήσει στην παράδοση της στρατηγικής αυτής υποδομής στα ιδιωτικά συμφέροντα .
Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και νέων μονάδων, θα έχει αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ, του παραγωγικού μείγματος και της πελατειακής βάσης της νέας εταιρείας. Η προετοιμασία και οι επαφές με επενδυτές σχεδιάζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2014 και η εκτέλεση της συναλλαγής εντός του πρώτου τρίμηνου του 2015.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πώληση των μετοχών, που διαθέτει το Δημόσιο στη ΔΕΗ και αντιπροσωπεύουν το 17% της εταιρείας, κατά προτίμηση μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή με πρόβλεψη ολοκλήρωσης της διαδικασίας στο τέλος του 2015 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.
Η κυβέρνηση με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, διαψεύδοντας και τις ίδιες τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ολοκληρώνει το σχέδιο για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε συνέχεια των επί σειρά ετών καταστροφικών πολιτικών, που ασκήθηκαν με σκοπό την απαξίωσή της έχοντας σαν τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση.
Πρόκειται για μια απόφαση, που δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον για το οποίο  η ΔΕΗ δημιουργήθηκε το 1950 και, που αν γίνει πράξη, ενδέχεται να υπονομεύσει τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό και να στερήσει από τη χώρα ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα, για την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής εξόδου από την κρίση.
Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να εκχωρήσει σε ιδιώτες και μάλιστα πραξικοπηματικά βασικές εθνικές υποδομές όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
H ΔΕΗ ασφαλώς και χρειάζεται εκσυγχρονισμό στα πλαίσια μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής για την ενεργειακή αγορά.
Η ενέργεια, όμως, είναι κοινωνικό αγαθό και γι’ αυτό θα πρέπει να ξαναγίνει αποκλειστική υπόθεση του δημοσίου η παραγωγή, μεταφορά και διάθεσή του! Άλλωστε την έως τώρα «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και τις σχετικές αναδιαρθρώσεις-«εκσυγχρονισμούς» της ΔΕΗ και τις πολιτικές «πράσινης» ανάπτυξης τις πλήρωσαν και τις πληρώνουν πανάκριβα τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και η εθνική μας οικονομία.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: