Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Φοβάται η κυβέρνηση να ανοίξει το φάκελο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και δεν πρόκειται να το πράξει ποτέ

του Μιχάλη Αγραφιώτη
στο kozan.gr
Αν και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με το καυτό ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που αποτελούσε και προγραμματισμένη ενέργεια της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με το ΖΑΠΠΕΙΟ 2, φαίνεται ότι φοβάται να προχωρήσει και αν πραγματοποιηθεί θα γίνει μετά το 2014 υπό διαφορετικές συνθήκες. Ο φάκελος με τα πιθανά σενάρια βρίσκεται ήδη εδώ και καιρό στο πρωθυπουργικό γραφείο, όμως αντικειμενικοί παράγοντες φαίνεται ότι δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες με συνέπεια να παγώσουν τα πάντα και να αναβληθούν επ’ αόριστο. Αν και επικαλούνταν την ρητή δέσμευση μας λόγω του Μνημονίου, τελικώς φαίνεται ότι μπορεί και να μην εφαρμοστεί στο έπακρο και να υπάρξει υποχώρηση.
Φαίνεται πως η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ για τέσσερις βασικούς λόγους. Πρώτα
απ’ όλα δεν έχει επαρκή σχεδιασμό για την αποκρατικοποίηση και δεν μπορεί να εντοπίσει ένα σχέδιο γιατί πολύ απλά αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι ακατόρθωτο. Τα σενάρια για μικρή ΔΕΗ και στρατηγικό επενδυτή δεν είναι επιτεύξιμα γιατί στην πρώτη περίπτωση δεν μπορούν να χωριστούν τα περιουσιακά στοιχεία για να γίνει μια άλλη μικρή ΔΕΗ και από την άλλη στην δεύτερη περίπτωση κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει σε μια επιχείρηση υπό ιδιόμορφες συνθήκες.
Δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει μια σοβαρή πρόταση για την διασφάλιση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Όλα βρίσκονται στον αέρα και μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την επάρκεια στο σύστημα γιατί πολύ απλά ο ιδιώτης είναι απρόβλεπτος και σε καμία περίπτωση δεν θα ενεργούσε αναλόγως με την σημερινή ΔΕΗ δημόσιου χαρακτήρα.
Τρίτος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή η επιχείρηση εξασφαλίζει έναν άριστο φοροεισπρακτικό μηχανισμό χαρατσιών και τελών, αγγαρεύοντας ουσιαστικά τον μηχανισμό της με ελάχιστες λειτουργικές δαπάνες. Σε διαφορετική περίπτωση το κράτος δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί, ενώ ένας ιδιώτης δεν θα δεχόταν να παίζει το ρόλο του φοροεισπράκτορα με το αζημίωτο.
Τέταρτος λόγος είναι ότι η ΔΕΗ εξυπηρετεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις αρχές, είτε για να βγει από αδιέξοδο, είτε γιατί δεν αποπληρώνονται οι οφειλές προς αυτή από υπουργεία προς αυτή, είτε γιατί μπορεί να διατηρήσει έναν κοινωνικό χαρακτήρα σε σχέση με έναν απρόσωπο ιδιώτη επενδυτή.
Είναι δεδομένο ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει πριν το 2015. Η κυβέρνηση θα φοβηθεί να ανοίξει το φάκελο, ενώ μέχρι τότε οι αλλαγές που θα συντελεστούν στην Ελλάδα αποτρέψουν εξολοκλήρου τους σχεδιασμούς. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ΔΕΗ δεν θα περάσει εξ’ ολοκλήρου σε χέρια ιδιωτών, αλλά θα παραμείνει έχοντας δημόσιο χαρακτήρα, παρά τους καλοθελητές βολεμένους κομματικούς δερβέναγες που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα θέλω των κομματαρχών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου