Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΣΟΚ: Η οριακή τιμή στα 10 ευρώ

Ένα ακόμη αδιέξοδο δημιουργείται στην αγορά του ηλεκτρισμού, εξαιτίας των χρόνιων λαθών, των λαθεμένων σχεδιασμών και της ανυπαρξίας συνολικής στρατηγικής για τον τομέα της ενέργειας και ειδικά της αγοράς του ρεύματος.
Χθες και σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, στη χονδρεμπορική αγορά οι τιμές διαμορφώθηκαν για πολλές ώρες στο μηδέν, εξαιτίας του εκρηκτικού κοκτέιλ της υπερπροσφοράς ενέργειας αλλά και της εξαιρετικά περιορισμένης ζήτησης. Σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς του ΛΑΓΗΕ, στην χονδρεμπορική αγορά
θα εξελιχθεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο:
Για 17 ώρες η οριακή τιμή του συστήματος θα είναι μηδενική! Οι ώρες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο βράδυ αλλά εκτείνονται και στη διάρκεια της ημέρας.
Για την ακρίβεια οι μονάδες που θα μπουν σήμερα στο σύστημα προβλέπεται να αποζημιωθούν για τη λειτουργία τους μόνο στις 6, στις 9 και στις 10 το πρωί καθώς επίσης και από τις 7 μέχρι τις 10 το βράδυ. Ακόμη και αυτές τις λίγες ώρες ωστόσο, οι τιμές που θα πληρωθούν είναι εξαιρετικά χαμηλές και ξεκινούν από τα 15 και φτάνουν στο μέγιστο στα 39,4 ευρώ η μεταγαβατώρα.
Έτσι με τις υπόλοιπες ώρες στο μηδέν , ο μέσος όρος της ΟΤΣ θα διαμορφωθεί στα 10,238 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ. Αντίστοιχο πρόβλημα σε μικρότερη – σχετικά – έκταση εμφανίστηκε και χθες όταν η ΟΤΣ ήταν μηδενική για εννέα ώρες ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 19,877 ευρώ η μεγαβατώρα.
 Η ζήτηση βεβαίως βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (αιχμή στα 7030MW και χαμηλό στα 4180MW για σήμερα) ενώ...
υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας τόσο από τις θερμικές μονάδες, όσο και από τα υδροηλεκτρικά, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου μήνα (μηνιαίο δελτίο ενέργειας) καταγράφεται σημαντική πτώση στη ζήτηση της τάξης του 6,38% στο σύνολο του διμήνου.
Η πτώση αυτή είναι εικονική σε μέγεθος στο δίκτυο διανομής (8,15%) καθώς γίνεται εκκαθάριση με την παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Αντίθετα η πτώση 1,23% στο δίμηνο και 4,44% στο μήνα Φεβρουάριο της υψηλής τάσης είναι πραγματική, γεγονός που αποτυπώνεται και στις μηδενικές ΟΤΣ τις βραδινές ώρες, που παραδοσιακά εντοπίζεται και η ζήτηση της βαριάς βιομηχανίας.
Πρακτικά, η χαμηλή ΟΤΣ μεταφράζεται σε αδυναμία του συστήματος να πληρώσει το κόστος λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Σε μια αγορά που λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους και χωρίς στρεβλώσεις, οι μηδενικές τιμές θα μεταφράζονταν σε αδράνεια για το παραγωγικό δυναμικό της ηλεκτροπαραγωγής με απρόβλεπτες συνέπειες γα την ευστάθεια και την ισορροπία του συστήματος. οι συνθήκες της αγοράς παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με την περίπτωση της αγοράς της Καλιφόρνιας, που κατέρρευσε με τις γνωστές συνέπειες.
Και εδώ αποδεικνύεται στην πράξη η εξαιρετικά λανθασμένη οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα των μεγάλων βιομηχανικών πελατών από τη ΔΕΗ, που στην ουσία αποτελούν κολώνα στήριξης του συστήματος της ηλεκτροπαραγωγής.
Όσο και εάν υποστηρίχθηκε από την πλευρά της ΔΕΗ ότι εάν δεν υπήρχε η ζήτηση από τις βιομηχανίες θα ωφελούνταν η ΔΕΗ, η πραγματικότητα αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική. Το βέβαιο είναι ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σοβαρός και συνεπής σχεδιασμός και χρειάζονται άμεσα διορθωτικές κινήσεις.


http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου