DEH

DEH

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Κατολισθήσεις, ανεργία και στο βάθος ΑΚΤΩΡ

Το βουνό πλάκωσε το επί δώδεκα χρόνια κλειστό λιγνιτωρυχείο στη Βεύη της Φλώρινας, το οποίο έδινε δουλειά σε δεκάδες κατοίκους της περιοχής.
Εδώ και 20 περίπου ημέρες φαίνεται ότι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ετοιμάζεται να παίξει αυτόν τον ρόλο, αναλαμβάνοντας το κόστος της εγγυητικής, με απώτερο φυσικά στόχο τη διεκδίκηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ, αλλά και της «Βιολιγνίτ».
 
Της Αντας Ψαρρά
Μεγάλη ζημιά από κατολίσθηση έγινε στο ορυχείο λιγνίτη της Βεύης στον Νομό Φλώρινας που παραμένει κλειστό εδώ και 12 χρόνια, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα 5 ορυχεία της περιοχής. Αμέτρητες ποσότητες ανεκμετάλλευτου λιγνίτη παραμένουν στα «ξεκοιλιασμένα» βουνά, ενώ την ίδια στιγμή η νέα υπερσύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη καταναλώνει λιγνίτη αγορασμένο από Βουλγαρία και Τουρκία. Ολόκληρα βουνά του νομού έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, χωριά έχουν μεταφερθεί αλλού ώστε να δουλεύουν οι άνθρωποι και να βγάζουν λιγνίτη και τελικά τα ορυχεία παραμένουν κλειστά. Ακόμα και το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ΔΕΗ εδώ και δύο μήνες σταμάτησε να δουλεύει με πρόσχημα ότι τα υδροηλεκτρικά καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες.
Πέρα από την αλόγιστη σπατάλη νερού, η αλήθεια είναι ότι ήδη τα χρέη των ορυχείων προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 8 με 10 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό η ΔΕΗ έκλεισε τη στρόφιγγα. Ποσότητες λιγνίτη έτοιμου για εξόρυξη αυτοαναφλέγονται, ενώ τα βουνά παραμένουν χάσκοντας, χωρίς να μπορούν μέσα από την καταστροφή τους να δώσουν κάτι στους άνεργους κατοίκους ενός από τους φτωχότερους νομούς της Ελλάδας.
Η κατολίσθηση στο βουνό σκέπασε με χώματα τον λιγνίτη, ενώ δημιουργήθηκαν ρωγμές, με αποτέλεσμα τεράστιο κίνδυνο, όχι μόνο για όποιον πρόκειται στο μέλλον να εργαστεί εκεί αλλά και για όποιον περνάει. Συνομιλήσαμε με τον συνάδελφο δημοσιογράφο της εφημερίδας «ΗΧΩ» της Φλώρινας, Θανάση Γεωργούλα, ο οποίος μας είπε ότι, πηγαίνοντας στο σημείο με τις ρωγμές και τα αποκομμένα κομμάτια του βουνού, αγριεύτηκε. Μας είπε ότι ακόμα και το ορυχείο της Αχλάδας έχει δυο μήνες να λειτουργήσει, ενώ οι εργολάβοι-ιδιοκτήτες των φορτηγών παραμένουν απλήρωτοι και σταμάτησαν να εργάζονται.
Τώρα άρχισαν κάποιες διαπραγματεύσεις με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, αποκαλύπτει ο κ. Γεωργούλας. Η υποχώρηση του βουνού, που είχε πρόσφατα αναδασωθεί στο πλαίσιο της αποκατάστασης του τοπίου εκτείνεται σε 1 χλμ. Το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς είναι τεράστιο. Οχι μόνο πρέπει να αποσυρθούν αμέτρητοι τόνοι με επιχωματώσεις, αλλά χρειάζονται πολλά χρήματα για να γίνει ξανά ασφαλής ο χώρος, ενώ κανείς δεν βεβαιώνει ότι θα γίνει σωστά η αποκατάσταση.
Οπως μας τόνισε ο κ. Γεωργούλας, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει επιλέξει ειδικά και αποκλειστικά τον νομό της Φλώρινας για να δοθεί το ποσοστό που επιβάλλει η Ε.Ε. σε ιδιώτες. Η μόνη περίπτωση να ξαναδουλέψει η μονάδα της Μελίτης είναι να υπάρξει ιδιώτης που θα καταθέσει εγγυητική επιστολή για τουλάχιστον 3-4 εκατ. ευρώ από όσα οφείλονται στην επιχείρηση. Εδώ και 20 περίπου ημέρες φαίνεται ότι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ετοιμάζεται να παίξει αυτόν τον ρόλο, αναλαμβάνοντας το κόστος της εγγυητικής, με απώτερο φυσικά στόχο τη διεκδίκηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ, αλλά και της «Βιολιγνίτ». Η παρουσία της εταιρείας στην περιοχή είναι βέβαιο ότι θα της δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στην απόκτηση των μονάδων.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Βεύης, Δημήτρης Κυριακού, φανερά οργισμένος και ανήσυχος, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ πως «το φαινόμενο ξεκίνησε πριν από 4 ημέρες, ενώ, εκτός από τα νερά και τους σεισμούς, τα 12 χρόνια της εγκατάλειψης του ορυχείου οπωσδήποτε επηρεάζουν. Ο δρόμος κόπηκε και είναι πολύ επικίνδυνο για όποιον περνάει στην περιοχή. Πρέπει να μετακινηθούν εκατομμύρια κυβικά χώμα για την αποκατάσταση. Εχω παράπονα από τη δημοτική αρχή διότι ζήτησα μηχανήματα και μου είπαν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα. Αν χαθεί μια ανθρώπινη ζωή να δω ποιος θα έχει τότε αρμοδιότητα. Αύριο θα μου στείλει ο κ. Ηλιάδης από την περιφέρεια μηχανήματα για να κλείσουμε τουλάχιστον περιμετρικά όλους τους δρόμους».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: