Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Σχέδιο δημιουργίας «μικρής ΔΕΗ» και πώλησής της σε ιδιώτες επενδυτές

Το σενάριο της «μικρής ΔΕΗ» φέρεται να έχει προκριθεί για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης εξετάζουν αυτό το διάστημα το ακριβές χαρτοφυλάκιο της νέας επιχείρησης που θα συσταθεί για να πωληθεί σε ιδιώτες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έχει θέσει στους συμβούλους δύο βασικές παραδοχές που θα πρέπει να πληροί το σχέδιο που θα καταθέσουν.
Το χαρτοφυλάκιο της «Μικρής ΔΕΗ» να είναι ελκυστικό στους επενδυτές και παράλληλα να μην απαξιώνει την επιχείρηση, που προς το παρόν τουλάχιστον θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου.
Με αυτές τις παραδοχές οι σύμβουλοι φέρονται να έχουν
καταλήξει σε μία αρχική πρόταση που περιλαμβάνει συνολική ισχύ 3.000 μεγαβάτ και έχοντας περάσει από ακτινογραφία τις μονάδες της ΔΕΗ, καταρτίζουν σενάρια για το μείγμα καυσίμων της «Μικρής ΔΕΗ».
Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις για τη δημιουργία δύο τέτοιων εταιρειών με ισχύ 1.500 μεγαβάτ εκάστη. Στους υπολογισμούς αυτούς οι σύμβουλοι λαμβάνουν υπόψη τους όχι απλώς τα μερίδια λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που θα διατεθούν προς πώληση, αλλά και την απόδοση των μονάδων, το λειτουργικό κόστος, την απασχόληση κ.λπ. Μελετούν επίσης το ενδεχόμενο η νέα εταιρεία που θα συσταθεί να περιλαμβάνει και μερίδιο από τον τομέα της εμπορίας. Με στόχο ένα οριστικό και αναλυτικό σχέδιο που θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα μέχρι το τέλος του μήνα, μετά και σχετική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έχουν εντατικοποιηθεί οι επαφές των συμβούλων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Παράλληλα, αναμένεται το ίδιο περίπου διάστημα η ολοκλήρωση της συγκριτικής μελέτης των συνολικών μισθολογικών απολαβών των υπαλλήλων της ΔΕΗ με άλλες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, που επίσης προβλέπει το Μνημόνιο και διενεργεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου. Η διαδικασία ιδωτικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013.
 
Από την Χρύσα Λιάγγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου