Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Το ρεύμα χρεοκοπίας στην ΔΕΗ έχει γίνει φόβος και τρόμος για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις


του κ. Βασίλη Κορκίδη πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου 

Το ρεύμα χρεοκοπίας στην ΔΕΗ έχει γίνει φόβος και τρόμος για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού έχουν υποστεί τουλάχιστον δέκα αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Είναι αδικαιολόγητο τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα δηλαδή το σπίτι που μένεις και το μαγαζί που στεγάζεις την επιχείρηση σου να επιβαρύνονται τόσο πολύ από ένα και μόνο λογαριασμό.

Οι συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια της
ΔΕΗ και του ΦΠΑ αύξησαν τις υποχρεώσεις το 2011 κατά 1,25 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 822 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αυτό που πρέπει να επανεξεταστεί είναι τι έγιναν τα περίπου 400 εκατ. ευρώ του ταμείου του ειδικού τέλους των ΑΠΕ. Τα συνοπτικά στοιχεία της
ΔΕΗ δείχνουν τα αρνητικά αποτελέσματα των υπέρμετρων χρεώσεων. Κύκλος εργασιών 9μηνο 2011 στα 4,2 δισ. αντι 4,5 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του
2010, καθαρά κέρδη το 2011 στα 91 εκατ. ευρώ αντί 520 εκατ. το 2010 και καθαρό χρέος 4,7 δισ. ευρώ το 2011 αντί 4,3 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010.
Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει επιβαρυνθεί τόσο πολύ που ουσιαστικά στερεί έσοδα στη ΔΕΗ αφού οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξάνονται συνεχώς.

Τα τοκοχρεολύσια του πρώτου τριμήνου του 2012 που πρέπει να καταβληθούν ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του 2011 αυξήθηκαν κατά 165 εκατ ευρώ το εννεάμηνο τα έσοδα από την κατανάλωση μειώθηκαν 264 εκατ. ευρώ.

Το πράσινο τέλος υπέρ των ρύπων υπολογίζεται με άδικο τρόπο σε βάρος των καταναλωτών. Το ποσό που πληρώνουμε κάθε δίμηνο στη
ΔΕΗ χάνεται στις τόσες οικονομικές υποχρεώσεις της. Όπως υποστηρίζουν οι φορείς που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ το χαρακτηρίζουν το χαμένο στοίχημα για την Ελλάδα.
Το τέλος ΑΠΕ είναι υπερτιμημένο και θα έπρεπε να είναι 45-50% μικρότερο σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το τέλος σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε με νόμο πριν 13 χρόνια το 1999 Ν.2773 όταν οι ΑΠΕ είχαν ελάχιστη διείσδυση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και θεσπίστηκε για να καλύψει το ακριβότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έναντι παραγωγής και συμβατικά καύσιμα όπως λιγνίτης, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Στην ουσία η χρέωση ήταν ανταποδοτικό τέλος για να καλυφθεί το κόστος του περιβαλλοντικού αγαθού της καθαρής ενέργειας. Το πόσο ανταποδοτικό δεν ήταν μέχρι σήμερα αποδεικνύεται με τις αυξήσεις υπέρ ενός ελλειμματικού λογαριασμού.

Επιπλέον το σημερινό σύστημα υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ είναι στρεβλό και άδικο και παραπλανητικό για τους καταναλωτές, καθώς αποκρύβει τα πραγματικά κόστη της παραγωγής αφού συνεχίζεται να χρησιμοποιεί συμβατικές ρυπογόνες μονάδες χωρίς τη συμμετοχή των ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΚΑ μάλιστα μελετά τη μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ για να μην κατηγορηθεί για παραπλάνηση της πραγματικής φύσης του τέλους που αφορά σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα.

Από το 2003 μέχρι σήμερα οι καταναλωτές έχουν καταβάλει στον λογαριασμό του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ πάνω από 321 εκατ. ευρώ. Ο λογαριασμός αυτός σήμερα παρουσιάζει έλλειμμα 285 εκατ. ευρώ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι πληρώνει και σε ποιον το πληρώνει. Το τέλος προσαρμόστηκε πρόσφατα από 1,95 ευρώ στα 5,96 ευρώ ανά MWH για να αναπληρώσει τα χρήματα που λείπουν από την ΔΕΣΜΗΕ εξαιτίας του λάθους υπολογισμού.

Ο υπολογισμός του τέλους ΑΠΕ είναι περίπλοκος και βασίζεται στην οριακή τιμή του συστήματος δηλαδή εκείνη που εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρισμού και εκείνης που εισπράττουν όσοι τροφοδοτούν το σύστημα με ενέργεια και πληρώνουν όσοι ζητούν ενέργεια από το σύστημα.

Οι λογαριασμοί της
ΔΕΗ δεν είναι υπέρογκοι για τις δυνατότητες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, είναι υπέρβαροι απ’ όλες τις εξυπηρετούμενες χρεώσεις ενώ οι τιμές όλων των ειδικών τελών δεν έχουν υπολογισθεί ορθολογικά δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα και χρεώνονται αλόγιστα διογκωμένες.

Οι λογαριασμοί της
ΔΕΗ πληρώνονται μετρητοίς και με χρήματα που δεν περισσεύουν, δεν πληρώνονται ούτε με ωραία λόγια, ούτε με ψεύτικες υποσχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου