Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ο Συνδικαλιστής που Κήρυξε Αντάρτικο

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος είναι ο πλέον προβεβλημένος και μαχητικός συνδικαλιστής της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής και νιώθοντας προδομένος από το ΠΑΣΟΚ το οποίο υπηρετεί από το 1978, ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τους διάσημους προκατόχους του, τύπου Πιπεργιά και Μπάκουλη, που κατέβαζαν για ψύλλου πήδημα τους διακόπτες βυθίζοντας την χώρα στο σκοτάδι και προκαλώντας την αγανάκτηση των πολιτών.
Δηλώνει ότι νοιάζεται για τον φτωχό και ανήμπορο Ελληνα, διαβεβαιώνει ότι δεν θα κατέβει ποτέ για βουλευτής, όπως τόσοι και τόσοι συναδέλφοί του στην ΠΑΣΚΕ, αλλά δεν εγκαταλείπει την παλιά πασοκική τακτική να θεωρεί τη ΔΕΗ μαγαζί του και να θέλει να έχει λόγο στη διοίκηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Οπως τον σκιαγραφεί ο σύντροφός του στο ΠΑΣΟΚ Νίκος Μπίστης σε πρόσφατο άρθρο του (protagon.gr): «Πολιτικά λίγο πρωτόγονος και φανατικός στις
απόψεις του, αλλά λαμόγιο δεν είναι, ούτε συνδικαλιστής σαλονιού. Τι είναι; Ενας τροτσκιστής του 21ου αιώνα, που επειδή δεν υπάρχουν πια τροτσκιστικές ομάδες εισέδυσε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Μαρξ, τον Λένιν, τον Τρότσκι, τον Αρη Βελουχιώτη, τον Τσε και τον Ανδρέα Παπανδρέου έχει στο γραφείο του».
Ο 48χρονος, σήμερα, Νίκος Φωτόπουλος γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό της Ηλείας και μεγάλωσε στο Περιστέρι με τη γιαγιά του, αφού οι γονείς του δούλευαν μετανάστες στη Γερμανία. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1978 ως μέλος της περιθωριακής τροτσκιστικής ομάδας «Ξεκίνημα» και στην αρχή απασχολείται ως αφισοκολλητής. Στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ διορίζεται στη ΔΕΗ ως «εναερίτης», με αξιοκρατικό τρόπο και όχι με ρουσφέτι, όπως λέει, και γρήγορα ασχολείται με τα συνδικαλιστικά της επιχείρησης, που απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Στις εσωκομματικές εκλογές της μεταπαπανδρεϊκής εποχής (1996) υποστηρίζει τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ερχόμενος σε αντίθεση με την πλειονότητα των πασοκικών συνδικαλιστών που ψηφίζουν Κώστα Σημίτη, τον οποίο συχνά κατηγορεί για νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Το 2007 είναι μια χρονιά-ορόσημο για τον Νίκο Φωτόπουλο, που εκλέγεται στην θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και αρχίζει να γίνεται γνωστός στο Πανελλήνιο από την κόντρα του με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο, πανεπιστημιακό καθηγητή και μάνατζερ διεθνούς εμβέλειας από την θητεία του στην Toyota.
Το διακύβευμα, είναι το προτεινόμενο σπάσιμο της ΔΕΗ σε έξι θυγατρικές, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή της. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ βγαίνει νικήτρια και το σχέδιο ματαιώνεται. Την ίδια χρονιά ο Νίκος Φωτόπουλος επιλέγει Γιώργο Παπανδρέου και όχι Ευάγγελο Βενιζέλο στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, ευθυγραμμιζόμενος αυτή τη φορά με την πλειονότητα των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ.
Το 2008, το κλίμα οξύνεται στις σχέσεις ΔΕΗ και συνδικαλιστών. Η ΓΕΝΟΠ αντιτίθεται στη σύμπραξη ΔΕΗ και ιδιωτών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιθάνθρακα. Προκαλεί καταλήψεις κτιρίων της επιχείρησης, ακυρώνει διοικητικά συμβούλια και τελικά το σχέδιο βαίνει προς ματαίωση. Στις 3 Μαρτίου η ΓΕΝΟΠ κατεβαίνει σε απεργία για το ασφαλιστικό, οι διακόπτες κατεβαίνουν πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια και η χώρα απειλείται με μπλακ-άουτ. Η ΓΕΝΟΠ ρίχνει το μπαλάκι στη διοίκηση για τις διακοπές και όταν ο εισαγγελέας καλεί τους συνδικαλιστές στην Ευελπίδων, ο Νίκος Φωτόπουλος δηλώνει έξω από το γραφείο του: «Ο συνδικαλισμός αιώνες τώρα γινόταν με συγκρούσεις, συμπλοκές, απεργίες, καταλήψεις, διώξεις και φυλακίσεις. Είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι για όλα».
Η προσφυγή της Ελλάδας στην τρόικα τον Μάιο του 2010, αλλάζει δραματικά το τοπίο. Η Κομισιόν ζητά ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και πωλήσεις παραγωγικών μονάδων που για τον Ν. Φωτόπουλο είναι αιτία πολέμου και προαναγγέλλει γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση.
Προειδοποιεί και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ένα αυγουστιάτικο πρωινό του 2010, με ένα sms, που θα γράψει ιστορία: «Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο άκουγα τότε στις γιορτές νεολαίας που κάναμε πότε στη Ν. Σμύρνη πότε στη Ν. Φιλαδέλφεια πότε στου Ζωγράφου ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου για την αγροτιά που έλεγε "καημένη αγροτιά, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες...". Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στον χώρο της χονδρικής της ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες. Θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Για τα ηγετικά κλιμάκια ΠΑΣΟΚ είναι «κόκκινο πανί».
Τον Απρίλιο του 2011, δημοσιεύεται πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή, το οποίο θεωρεί παράνομες όλες τις χρηματοδοτήσεις, που έδινε χρόνια τώρα η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, με την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων. Πολλοί το θεώρησαν κυβερνητικό χτύπημα προς την ατίθαση ΓΕΝΟΠ. Οι συνδικαλιστές περνούν στην αντεπίθεση και κατηγορούν τον κύριο Ρακιντζή για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, επειδή είχε λάβει χορηγία από τη ΔΕΗ για το σωματείο «Οι Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» του οποίου προΐστατο.
Πάντως για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΕΗ δεν έχει βρεθεί τίποτα το επιλήψιμο, μέχρι τώρα, παρά το ξεσκόνισμα που του έχει γίνει. Λέγεται ότι το επίσημο ΠΑΣΟΚ, επί γραμματείας Σωκράτης Ξυνίδης, σε μια προσπάθεια να τον ακυρώσει συνδικαλιστικά, του είχε προσφέρει υψηλόβαθμη κομματική θέση, αλλά αυτός αρνήθηκε.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, ο υπουργός Οικονομίας Ε. Βενιζέλος ανακοινώνει την επιβολή ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την διακοπή ρεύματος σε όσους δεν το πληρώσουν. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντιδρά οργισμένα και με μπροστάρη τον μονίμως οργισμένο Νίκο Φωτόπουλο κηρύσσει αντάρτικο και προειδοποιεί ότι θα παρεμποδίσει την είσπραξή του. Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κόβει το ρεύμα από το υπουργείο Υγείας στις 16 Νοεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το έκτακτο χαράτσι, αλλά και για τα χρέη του Δημοσίου προς την ΔΕΗ, που φτάνουν τα 140 εκατ. ευρώ, όπως δηλώνει ο Ν. Φωτόπουλος.
Δύο μέρες αργότερα επαινεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, τον «γνήσιο εκφραστή των τσιφλικάδων», όπως τον είχε αποκαλέσει κάποτε, για τη θέση που πήρε να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν. Επικρίνει όμως, ιδιαίτερα την κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, που του προκαλεί λέει «απογοήτευση, οργή, αγανάκτηση και αηδία». «Εγώ -συμπληρώνει- ψήφισα τον κ. Παπανδρέου για πρωθυπουργό και όχι τον κ. Παπαδήμο» και προσθέτει ότι δεν δίνει: «Ούτε μία ώρα περίοδο χάριτος».
Στις 24 Νοεμβρίου συλλαμβάνεται με άλλους συνδικαλιστές έξω από το Μηχανογραφικό Κέντρο της ΔΕΗ στη Μεσογείων, όπου εκδίδονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, για παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Η υπόθεση θα εκδικασθεί στις 10 Ιανουαρίου 2012. Εξερχόμενος από το γραφείο του εισαγγελέα στην Ευελπίδων δηλώνει: «Ακόμη κι αν έρθουν 100 εισαγγελείς και 100 διμοιρίες των ΜΑΤ, δεν θα γονατίσουμε, δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Αν η παρανομία μας είναι ότι αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα σε ανέργους, μεροκαματιάρηδες και συνταξιούχους, τότε χίλιες φορές να είμαστε παράνομοι».
Την επομένη σε συνέντευξή του (99.5 ΒΗΜΑ FM) ασκεί κριτική στο ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα φύγουμε εμείς από το κόμμα, στο οποίο έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας και το οποίο υπηρετούμε 35 χρόνια, για να μείνουν οι χθεσινοί. Αυτοί που αν τους ρωτήσεις τι είναι το ΠΑΚ θα απαντήσουν: "Ποιες οι μπαταρίες;"».
Aπό "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου