Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΝΕΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ανταλλαγή ισχύος και πώληση μονάδων ΔΕΗ

Σε μια συνδυαστική λύση που θα περιλαμβάνει τόσο την πώληση μονάδων της ΔΕΗ όσο και την ανταλλαγή ισχύος της επιχείρησης με εταιρείες ηλεκτρισμού άλλων χωρών, φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε τρίτους.

Σε μια συνδυαστική λύση, που θα περιλαμβάνει τόσο την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όσο και την ανταλλαγή ισχύος της επιχείρησης με εταιρείες ηλεκτρισμού άλλων χωρών, τα λεγόμενα
 swaps, φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε τρίτους.


Τη λύση αυτή περιέγραψε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωσταντίνου, σχετικά με δρομολογούμενες αλλαγές για το "σπάσιμο" του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη.
"Η υποχρέωση πρόσβασης στο λιγνίτη από τρίτους, χωρίς διακρίσεις, μας οδηγεί σε ένα συνδυασμό συμφωνίας ανταλλαγής ισχύος με άλλες χώρες και πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Οταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα προχωρήσουμε το 2012 στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, είτε με προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, είτε με πώληση μεριδίων της σε θυγατρικές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Υπενθυμίζουμε, ότι την εβδομάδα που πέρασε, στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες με τους κοινοτικούς επιτρόπους Ανταγωνιστικότητας και Ενέργειας Χ. Αλμούνια και Γκ. Ετινγκερ, ο έλληνας υπουργός παρουσίασε ως επικρατέστερο σενάριο για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη, αυτό της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, και παράλληλα «υποβάθμισε» το μέτρο των ανταλλαγών ενέργειας σε «συμπληρωματικό» των πωλήσεων.Σύμφωνα πάντως με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, στόχος είναι το θέμα του λιγνίτη να έχει κλείσει περί τα τέλη Αυγούστου.
Επίσπευση των επενδύσεων σε offshore

Στη συνέντευξη του στη «Realnews», ο υπουργός κάνει επίσης λόγο για την επίσπευση της ανάπτυξης των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. "Πρέπει να επισπεύσουμε", είπε αναφερόμενος στις διαδικασίες, "γι' αυτό και αναζητούμε τρόπους, ώστε ήδη να προχωρήσουν ώριμες επενδύσεις στον τομέα αυτό".
Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι «δεν χρειάζεται όσες επενδύσεις βρίσκονται σε προχωρηµένο στάδιο να αναµένουν την υλοποίηση του κεντρικού προγράµµατος για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων».
Τα έργα, για τα οποία είχαν υποβάλει από πέρυσι αιτήσεις, ελληνικοί και ξένοι ενεργειακοί όμιλοι, αριθμούν συνολικά σε 24 σχέδια ισχύος πάνω από 5.700 MW, από τα οποία τουλάχιστον τα 10 είναι συνολικού προϋπολογισµού 8 δισ. ευρώ, ισχύος 4.000 MW, και θεωρούνται πιο ώριμα από τα υπόλοιπα. Εχουν δηλαδή ορίζοντα θεµελίωσης το 2013, προοπτική περάτωσης 30 µήνες µετά, και δυνατότητα δηµιουργίας άμεσα ή έμμεσα 2.500 θέσεων εργασίας.
Από: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου