Σήμα κινδύνου εκπέμπουν εκ νέου οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές οι οποίοι εν μέσω κρίσης βλέπουν το κόστος ρεύματος να πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητα των κατεξοχήν εξαγωγικών επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας.
Οι βιομηχανικοί πελάτες υψηλής τάσης (ΥΤ), όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Capital.gr, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση στη ΔΕΗ από το σύνολο των πελατών που εκπροσωπούνται από την ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών
Καταναλωτών Ενέργειας), προκειμένου μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την κατάρτιση των «tailor made» τιμολογίων που υπαγορεύει η ΡΑΕ, να υπάρξει ρύθμιση για την επέκταση της ζώνης του νυχτερινού ρεύματος κατά τουλάχιστον δύο ώρες αλλά και τιμολόγηση με βάση τη χρέωση του νυχτερινού τα Σαββατοκύριακα, δύο αλλαγές που θα δώσουν πραγματική «ανάσα ζωής» στη βιομηχανία.
Όπως Επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ οι ελληνικές εξαγωγικές βιομηχανίες έρχονται αντιμέτωπες με τις ξένες βιομηχανίες έχοντας σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα εξαιτίας του δυσβάσταχτου κόστους ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλοι καταναλωτές έχουν κληθεί μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών να καταβάλουν αυξήσεις της τάξης του 15%, οι οποίες έρχονται σε συνέχεια αυξήσεων 10% το 2007 και 10% το 2008.
Τι ζητούν
Στις συζητήσεις με τη ΔΕΗ οι μεγάλοι καταναλωτές που θα διαπραγματευτούν ο καθένας χωριστά με βάση το δικό του προφίλ κατανάλωσης προσέρχονται με συγκεκριμένα ζητούμενα: να επιτραπούν οι διμερείς συμβάσεις, να καταρτιστούν μακροχρόνιες συμφωνίες που θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν ανάλογο προγραμματισμό, να δοθεί πρόσβαση στην εγχώρια λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, να τιμολογείται ο καταναλωτής ανάλογα με το προφίλ του, να επιτραπούν οι εισαγωγές με ένα διάφανο και λειτουργικό σύστημα, να εξορθολογιστούν οι διάφορες χρεώσεις με διαφανή κοστολογικά δεδομένα (διεθνές benchmarking).
Τέλος όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα "Κεφάλαιο", οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές θέτουν επισήμως θέμα ενεργειακού μείμγατος και εξέτασης της επιλογής της πυρηνικής ενέργειας και της αναβάθμισης των παλαιών λιγνιτικών μονάδων (repowering).
Repowering
Θα είναι καταστροφική για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές η εφαρμογή του μείγματος που έχει επιλέξει το υπουργείο περιβάλλοντος και προβλέπει μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στο 12% της συνολικής ζήτησης ενέργειας το 2020, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΕΒΙΚΕΝ, που θεωρούν ότι μπορούν να διατηρηθούν σε λειτουργία παλιές λιγνιτικές μονάδες, με μικρές επενδύσεις που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα, θα μειώσουν τις εκπομπές και θα καταστήσουν με μικρό κόστος βιώσιμες τις μονάδες τουλάχιστον έως το 2030. Οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν μάλιστα να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες, χωρίς να απαιτηθούν κεφάλαια από τη ΔΕΗ.
Η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει πάντως ότι οι ελληνικές βιομηχανίες έρχονται αντιμέτωπες με την απουσία βιομηχανικής πολιτικής, όταν μάλιστα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν και εφαρμόζονται πολιτικές στήριξης με την παροχή φθηνών τιμολογίων, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο γαλλικός νόμος ΝΟΜΕ αλλά και ο Ισπανικός G4.
Φυσικό αέριο
Τέλος οι βιομηχανικοί καταναλωτές ζητούν αλλαγές και στην αγορά του φυσικού αερίου, με πρόσβαση σε φθηνές τιμές του καυσίμου που προσφέρονται τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από τις εισαγωγές LNG. Αυτό θα επιτευχθεί εφόσον αλλάξει η απαίτηση του κανονισμού της αγοράς που θεωρεί ότι επιλέγοντες πελάτες είναι μόνο οι μεγάλοι καταναλωτές με καταναλώσεις άνω του ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων, ποσότητες που εντοπίζονται μόνο στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου