Σε ένα χρόνο από τώρα, η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη επιχείρηση, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.
Παρουσιάζοντας τους στόχους της Επιχείρησης ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε σε επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στις συμβατικές πηγές ενέργειας και 2 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές, ενώ πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της ασφάλειας δικτύων θα απορροφήσει επενδύσεις 3 δισ. την ερχόμενη πενταετία.
Είναι η πρώτη φορά, όπως είπε, που, παράλληλα με το νέο πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, θα κατατεθεί κι ένα πενταετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα, με έμφαση ανά μονάδα και εγκατάσταση.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτό θα γίνει με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το χωροταξικό
σχεδιασμό και την απλοποίηση και των αδειοδοτικών διαδικασιών, ενώ την ίδια ώρα η περιβαλλοντική νομοθεσία για τις βιομηχανικές εκπομπές θα είναι αυστηρότερη από το 2016 με πιο οριακές τιμές για τους συμβατικούς ρύπους.
Τόνισε επίσης ότι την επόμενη πενταετία θα αποσυρθούν παλαιές μονάδες - λιγνιτικές, πετρελαϊκές και φυσικού αερίου- 2.500 MW, ενώ θα μπουν στο σύστημα αντιστοίχως 1200 MW φυσικού αερίου, 1000 MW από ΑΠΕ καθώς και υδροηλεκτρικά, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, δήλωσε ότι με βάση τις αρχές της απελευθέρωσης της αγοράς, δεν μπορεί να ισχύσει αυτό που γινόταν κάποτε, τα εμπορικά τιμολόγια να επιδοτούν τα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια.
«Δεν μπορείς να πουλάς κάτω του κόστους», ανέφερε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την επιταγή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θέλει, λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς, εύλογο κέρδος της τάξης του 5%.
Την ίδια ώρα σε άλλη αίθουσα της Βουλής, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ακροασθεί τους νέους αντιπροέδρους της ΡΑΕ κ.κ. Δημ.Ραχιώτη και Μιλτιάδη Ασλάνογλου, ο πρόεδρος της Αρχής Νίκος Βασιλάκος σημείωνε ότι η ΡΑΕ δεν γνωμοδοτεί για τα τιμολόγια, αλλά για τα πλαφόν που καταθέτει η ΔΕΗ.
Ο κ. Βασιλάκος πρόσθεσε ότι «υπεύθυνη» για τις αυξημένες τιμές είναι εν τέλει η νομοθεσία, ευρωπαϊκή και ελληνική, που υπαγορεύει οι χαμηλές καταναλώσεις να μη μπορεί να τιμολογούνται κάτω του κόστους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγάλος αριθμός νοικοκυριών έχει ελάχιστη αύξηση κάτω από τον πληθωρισμό, ενώ υπάρχει μείωση κατά 7-8% στα κοινόχρηστα τιμολόγια των πολυκατοικιών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου