Η ενοικίαση λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος ή η ανταλλαγή παραγωγής απ΄ οποιαδήποτε μονάδα της ΔΕΗ με παραγωγή άλλης μονάδας είναι οι δύο λύσεις στις οποίες επέμεινε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη στις συνομιλίες της με τον επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια, αφήνοντας ως έσχατη λύση την πώληση δημόσιων λιγνιτικών πεδίων, όπως της Ελασσόνας και της Δράμας. Στις τελευταίες επισκέψεις τους στην Αθήνα οι κοινοτικοί κομισάριοι ήταν ξεκάθαροι λέγοντας προς την ελληνική κυβέρνηση: «Αν δεν βρείτε κάποια άλλη ισοδύναμη λύση για τη ΔΕΗ,τότε η επιχείρηση θα πρέπει να πωλήσει σε διεθνή πλειστηριασμό το 40% των λιγνιτικών μονάδων της». Η διοίκηση της ΔΕΗ για να αποφύγει τις περιπέτειες έχει τη δυνατότητα να ενοικιάσει την παραγωγική δυναμικότητα των σταθμών, κάτι που δεν επιθυμεί ο πρόεδρός της κ. Α.Ζερβός . Εναλλακτικά μπορεί να προχωρήσει σε ανταλλαγή παραγωγικής δυναμικότητας προσφέροντας η ίδια λιγνιτική παραγωγή και αποδεχόμενη παραγωγή ρεύματος από λιγότερο ρυ πογόνες μορφές, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο. Τη λύση αυτή δεν θεωρούν όμως επαρκή οι κοινοτικοί που απαιτούν κάτι περισσότερο, όπως είπε στην ΥΠΕΚΑ και ο κ. Αλμούνια.
Το «κάτι παραπάνω» θα μπορούσε να είναι η πώληση των δημόσιων κοιτασμάτων λιγνίτη σε Ελασσόνα και Δράμα, στο πρότυπο της Βεύης στη Φλώρινα, το οποίο αποδέχεται και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, προκειμένου να αποφύγει πώληση μονάδων. Η λιγνιτική λύση πάντως δεν είναι και η πλέον πρόσφορη, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα τραπεζικά κεφάλαια πλέον, ενώ και η απόσβεση μιας λιγνιτικής μονάδας απαιτεί δύο δεκαετίες, που θεωρούνται μεγάλος χρόνος σήμερα για έναν επενδυτή. Ωστόσο, παρά τις ποινές από τους ρύπους από το 2013, μια μοντέρνα λιγνιτική μονάδα θα παραμένει κερδοφόρος τουλάχιστον ως το 2020.
Εν τω μεταξύ, επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ σε νέες υποδομές μέσα στην ερχόμενη δεκαετία για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο επίτροπος Ενέργειας κ. Γκύντερ Ετινγκερ.
Η Επιτροπή προτείνει να επικεντρωθούν οι πρωτοβουλίες της στην εξοικονόμηση ενέργειας στους τομείς μεταφορών και κτιρίων. Επίσης θα υπάρξει ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας η οποία θα διαθέτει υποδομές. Ως το 2015 θα υπάρξει ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και δεν πρέπει να μείνει εκτός κανένα κράτος-μέλος.
Τέλος, η Επιτροπή προτείνει νέα μέτρα για τη σύγκριση τιμών, την αλλαγή προμηθευτή, τη σαφή και διαφανή τιμολόγηση.
http://www.tovima.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου