Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση στη φημολογούμενη διάσπαση της ΔΕΗ σε τρία μέρη και την αποκρατικοποίησή της ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση που παρείχε σε 9 Βουλευτές ανάμεσα τους και οι Γιώργος Κασαπίδης - Μιχάλης Παπαδόπουλος βουλευτές Ν. Κοζάνης και Ευστάθιος Κωνσταντινίδης βουλευτής Ν. Φλώρινας .
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι, απαντώντας στην κοινή κοινοβουλευτική παρέμβαση 9 Βουλευτών ΝΔ, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει στο με αρ. Πρωτ. 142 από 21.06.2010 έγγραφό του ότι «η κυβέρνηση μελετά τους τρόπους εφαρμογής των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών ενώ σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίσει την αποφασιστική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου σε υποδομές και δίκτυα στρατηγικής σημασίας», μη διαψεύδοντας τα σενάρια μερικής.
αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε
Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι οι υπογράφοντες Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφεραν ξεκάθαρα ότι «υπό την επιτήρηση του μηχανισμού παρακολούθησης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. ασκούνται πιέσεις στη χώρα μας για άμεσες αποκρατικοποιήσεις», θέμα που «ανακινήθηκε πρόσφατα κατά τη συζήτηση του ελληνικού προβλήματος στο Eurogroup, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει τη λήψη αποφάσεων για την αναδιάρθρωση κρατικών συμμετοχών, την πώληση κρατικών επιχειρήσεων και την παραχώρηση στρατηγικών ποσοστών σε διεθνείς επενδυτές».
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώσαν ότι «εκπονείται σχέδιο από τον Υπουργό Οικονομικών και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σύντομα» και «σε συζητήσεις του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων ΔΝΤ-ΕΕ τέθηκε το θέμα της πώλησης όλων των επιχειρήσεων που δεν είναι στρατηγικής σημασίας, η μείωση της κρατικής συμμετοχής σε τράπεζες και εταιρείες υποδομών – δικτύων και η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ώστε να ιδιωτικοποιηθεί το επιχειρησιακό του «κομμάτι» και να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο οι υποδομές». Προσέθεσαν δε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες στο προς συζήτηση πακέτο προστέθηκε η εναλλακτική πρόταση για τη ΔΕΗ, η οποία εμπεριέχει την προοπτική διάσπασης του κρατικού ενεργειακού φορέα σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν την παραγωγή, διανομή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος» και τονίζουν ότι «στο σχέδιο προβλέπεται η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή στις νέες εταιρείες διανομής – εμπορίας», ενώ «το παραγωγικό «κομμάτι» θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ προτείνεται να πουληθούν ορισμένες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στις οποίες πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού».
Ωστόσο, και παρά τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η φημολογία σε εκατοντάδες εργαζόμενους της ΔΕΗ, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν προέβη σε διάψευση των σχετικών δημοσιευμάτων, αποδεικνύοντας και εγγράφως ότι το συγκεκριμένο ενδεχόμενο εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι Βουλευτές που ζήτησαν τις διευκρινήσεις του Υπ. Οικονομικών είναι:
1.Γεώργιος Κασαπίδης 2.Λευτέρης Αυγενάκης 3.Ευστάθιος Κωνσταντινίδης 4.Μιχαήλ Γιαννάκης
5.Θεόδωρος Καράογλου 6.Μιχάλης Παπαδόπουλος 7.Σταύρος Καλαφάτης 8.Μιχάλης Χαλκίδης
9.Όλγα Κεφαλογιάννη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου