DEH

DEH

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Γ. Αβραμίδης: “Από το ..χείλος της καταστροφής, στην κερδοφορία!” -Στις κάλπες τα 15.000 μέλη του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Προσωπικού ΔΕΗ στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου


Γ. Αβραμίδης: “Από το ..χείλος της καταστροφής, στην κερδοφορία ...

Πρόσω ολοταχώς προς εκλογές βαδίζει για το προσεχές διάστημα ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Προσωπικού ΔΕΗ, με τη νυν διοίκηση έχοντας στις …πλάτες της δύο επιτυχημένες θητείες, μέσα στις οποίες κατόρθωσε να βγάλει το καράβι από το ύφαλο και να ατενίζει τον ορίζοντα με ελπίδες και κερδοφορία αλλά και μελλοντικά σχέδια που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, προς όφελος των μελών του.
Οι εκλογές στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Προσωπικού
ΔΕΗ θα γίνουν στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.  Η θητεία του δεκαεξαμελούς διοικητικού συμβουλίου (συν ένας εκπρόσωπος εργαζομένων) είναι τετραετής, με την παρούσα διοίκηση και τον Γιάννη Αβραμίδη στο «τιμόνι» να έχει συμπληρώσει ήδη δύο θητείες (2013-2016 και 2017-2020), επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τον συνεταιρισμό».

Με την υποβολή υποψηφιοτήτων να έχει λήξει, στη μάχη των εκλογών θα ριχτούν επτά συνδυασμοί πανελλαδικά, ενώ ψηφίζουν τα 15.000 μέλη του. Οι κάλπες θα στηθούν πανελλαδικά, όπου έχει ο συνεταιρισμός καταστήματα, δηλαδή, σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Αθήνα.
πό τα όρια της χρεοκοπίας, κερδοφορία
Η απελθούσα διοίκηση παρέλαβε έναν οργανισμό στα όρια της χρεοκοπίας, σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη  και κατόρθωσε μέσα σε δύο θητείες να βάλει τάξη στα οικονομικά του συνεταιρισμού, όχι μόνο να μηδενίσει τα χρέη αλλά να φέρει και κέρδη, βάζοντας τον Συνεταιρισμό σε τροχιά ανόδου, προς όφελος των μελών του.

Οι υπέρογκες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και προμηθευτές και ο κίνδυνος κατασχέσεως ήταν ορατός. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμίδης: «Εμείς παραλάβαμε ένας οργανισμό εντελώς κατεστραμμένο, στα όρια της χρεοκοπίας. Οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία άγγιζαν το 1.150.000 ευρώ, ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης. Οι οφειλές προς τους προμηθευτές άγγιζαν τα 6.000.000 ευρώ. Ένα ιδιόκτητο κτήριο του συνεταιρισμού στην Αθήνα είχε απλήρωτο δάνειο με την τράπεζα να ήταν έτοιμη να το κατασχέσει. Προσωπικό απλήρωτο για 8 μήνες και τα ράφια των καταστημάτων να είναι άδεια.
Από το 2013 όπου και ανέλαβε η νυν διοίκηση, έκανε προσπάθεια να ανατρέψει το κακό κλίμα. Μια τυχαία ανακάλυψη οδήγησε σε ανάθεση σε ορκωτούς λογιστές να κάνουν έλεγχο, όπως αντίστοιχος έλεγχος έγινε και από την Α΄ ΔΟΥ Αθηνών.
«Προσπαθήσαμε τα πρώτα χρόνια, να μείνουμε ζωντανοί. Επιταγές σχεδόν 3.000.000 ευρώ να κυκλοφορούν με κίνδυνο προσωποκράτησης και  όλα στον συνεταιρισμό να δείχνουν πως κινούμασταν σε τεντωμένο σκοινί», τόνισε.
Μετά τα δύο – τρία δύσκολα πρώτα χρόνια, την τέταρτη χρονιά της νυν διοίκησης άρχισε να διαφαίνεται η αλλαγή. Έκτοτε το κλίμα έχει ανατραπεί πλήρως. Έχουν πληρωθεί τα πάντα και μάλιστα ο συνεταιρισμός έχει γυρίσει σε κερδοφορία. Το κτήριο του συνεταιρισμού διασφαλίστηκε, οι οφειλές προς το δημόσιο έχουν πληρωθεί και τρία χρόνια τώρα ο συνεταιρισμός κλείνει με κερδοφορία: 38.000 ευρώ προ τριών χρόνων, 48.000 ευρώ και 62.000 ευρώ εφέτος.
Χρέη σχεδόν 9.000.000 ευρώ μηδενίστηκαν, ενώ ο συνεταιρισμός χρόνο με το χρόνο με την νυν διοίκηση αναπτύχθηκε σημαντικά. Τα έσοδά του, από εμπορική δραστηριότητα, τα καταστήματα που πουλάει ένδυση υπόδηση, τμήμα κινητής τηλεφωνίας, ασφάλειες αυτοκινήτων, προγράμματα υγείας και πολλά συμβεβλημένα καταστήματα όλη την Ελλάδα, μέσω του τρόπου των διατακτικών.
Από τα 15.000 μέλη του συνεταιρισμού, πλέον οι μισοί κάνουν χρήση έστω και μιας των δραστηριοτήτων του, με τα καταστήματα να έχουν ιδιαίτερο μερίδιο του τζίρου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πλέον την τελευταία διετία όλες οι δραστηριότητες του συνεταιρισμού δεν απευθύνονται μόνο σε μέλη του συνεταιρισμού αλλά σε όλη την τοπική κοινωνία.
 Νέα γραφεία, καταστήματα και ανάπτυξη σε νέους τομείς

Πλέον ο συνεταιρισμός έχει ιδιόκτητα γραφεία στην Πτολεμαΐδα και το Αλιβέρι. Τα καταστήματα του συνεταιρισμού σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη έχουν ανακαινιστεί πλήρως, ανακαινίστηκε το κατάστημα της Αθήνας. Λειτούργησε γραφείο εξυπηρέτησης μελών στην Κοζάνη και εν συνεχεία κατάστημα χαρτικών απορρυπαντικών. Επίσης νέο κατάστημα χαρτικών στην Πτολεμαΐδα, γραφείο εξυπηρέτησης μελών στη Φλώρινα, νέο κατάστημα λευκών ειδών στην Πτολεμαΐδα.
Η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, ο συνεταιρισμός αύξησε την περιουσία του κατά δύο ακίνητα, ενώ έχει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.  
Στην παρούσα φάση το στοίχημα για τον συνεταιρισμό είναι ξεκάθαρο και αυτό είναι στην ανάπτυξη και νέων δραστηριοτήτων προς όφελος των μελών όπως τονίζει ο κ. Αβραμίδης: «Από τη στιγμή που πατήσαμε στα πόδια μας και δεν φοβόμαστε να μας κλείσουνε αύριο, θέλουμε να κάνουμε ακόμη μια – δύο δραστηριότητες, προς όφελος του κόσμου».
Το κομμάτι της υγείας, στο οποίο κατευθύνθηκε ο συνεταιρισμός με ιατρικά προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας ήταν κάτι που ζητούσε ο κόσμος, με τον κ. Αβραμίδη να τονίζει πως αυτό έγινε και μάλιστα θα βελτιωθεί περισσότερο. Τελευταία, επίσης, επειδή ο κόσμος ζητάει να αναπτυχθεί ο συνεταιρισμός στο τουριστικό κομμάτι. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ενοικίαση κάποιων ξενοδοχείων ,τα οποία θα δουλεύει ο συνεταιρισμός χωρίς κέρδος, αλλά προς όφελος του κόσμου ώστε να πηγαίνει με μειωμένο κόστος διακοπές.
Επίσης, σχεδιάζεται η ανάπτυξη δύο ακόμη εμπορικών καταστημάτων στην Κοζάνη και την Κρήτη.
Στην κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη ΔΕΗ και το μέλλον να είναι αβέβαιο, ο κ. Αβραμίδης απαντάει πως τώρα είναι η στιγμή ώστε ο συνεταιρισμός να είναι πιο δυνατός από ποτέ: «Όντως, η συγκυρία είναι κρίσιμη, δεν ξέρουμε τι εξελίξεις θα έχουμε τουλάχιστον για την περιοχή μας. Τώρα είναι πιο χρήσιμος ο συνεταιρισμός για τα μέλη μας, βάζοντας πλάτη στην καθημερινότητά του».
Για να γίνει κάποιος μέλος του συνεταιρισμού, χρειάζεται να αγοράσει μια συνεταιριστική μερίδα, που όταν αποχωρεί την δίνει πίσω. Όλα τα υπόλοιπα ως προς τη βιωσιμότητα του συνεταιρισμού έχουν να κάνουν με την εμπορική του δραστηριότητα , από την οποία πληρώνει τους υπαλλήλους του, τις υποχρεώσεις του κ.ο.κ.
Με τον κόσμο, λ.χ. να ζητάει ολοένα και περισσότερο διατακτικές για τα σούπερ μάρκετ για να καλύψει καθημερινές ανάγκες, διευκολύνοντάς τους, δείχνει πόσο μεγάλη υπάρχει για να υπάρχει ο συνεταιρισμός και να έχει μέλλον και αύριο. Ενδεικτικό είναι πως στη θητεία της νυν διοίκησης, τα μέλη του έκαναν χρήση διατακτικών άνω των 30 εκ. ευρώ!
«Δυνατός συνεταιρισμός για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια»
Με τις εκλογές να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία, ο κ. Αβραμίδης εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους συνδυασμούς, ενώ στέκεται στο κλίμα συνεργασίας μεταξύ κάποιων ειδικά εκ των παρατάξεων, προς όφελος του συνεταιρισμού, για αυτό και ήρθαν αυτά τα αποτελέσματα.
«Για να ανατρέψουμε αυτό το κακό κλίμα του συνεταιρισμού όταν παραλάβαμε, και να γλιτώσουμε από το χείλος της καταστροφής, αναγκαστήκαμε να πάρουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Προβήκαμε ακόμη και σε περικοπές μισθοδοσίας, προσωπικού, αλλάξαμε συμβάσεις και συμφωνίες και σίγουρα χαλάσαμε πολλές καρδιές αλλά δεν γινόταν διαφορετικά», έκλεισε, λέγοντας πως σήμερα ο συνεταιρισμός απασχολεί 42 άτομα προσωπικό.
Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει, διευκρινίζοντας πως στα μέλη της χώρας όπου δεν υπάρχει κάλπη τα μέλη μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. «Όσο μεγαλύτερη συμμετοχή υπάρχει, τόσο ποιο δυνατός θα είναι ο συνεταιρισμός», είπε κλείνοντας, απευθύνοντας το μήνυμα πως «πρέπει να κρατηθεί ο συνεταιρισμός, που πέρασε τόσο δύσκολα, για να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τα επόμενα χρόνια που έρχονται».

 e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: