Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Δ. Μακεδονία Έχει τις Προϋποθέσεις να Περάσει Ομαλά στην Μεταλιγνιτική Εποχή


 του Αδάμ Αδαμόπουλου

Τον «Οδικό Χάρτη» για την ομαλή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή, παρουσίασε η Παγκόσμια Τράπεζα. Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα θα γίνει δύνατο μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών και τη δημιουργία προϋποθέσεων που συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού μοντέλου, που θα

πλαισιωθεί με περαιτέρω  οικονομικές δραστηριότητες.

Η έκθεση την οποία εκπόνησε ομάδα αποτελούμενη από 12 ειδικούς επιστήμονες του Οργανισμού, καλύπτει όλα τα βασικά σημεία της μετάβασης της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάστηκε  με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Η αποστολή των δύο πλευρών εξέτασε επί τόπου τα προβλήματα της περιοχής και εντόπισε τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Επίσης, άντλησε διδάγματα από άλλες ανθρακοφόρες περιοχές προκειμένου να επιλέξει τις βέλτιστες πιθανές λύσεις για την Δυτική Μακεδονία, εκτός της ενεργειακής παραγωγής με την υιοθέτηση δραστηριοτήτων από άλλους τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, η Δυτική Μακεδονία διαθέτει ισχυρό πλεονέκτημα ώστε να αξιοποιήσει το φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιό της, ενώ, με την κατάλληλη ηγεσία και την έγχυση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, η περιοχή μπορεί να περάσει με απόλυτη επιτυχία στη μεταλιγνιτική εποχή, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Μάλιστα, στην αρχή της έκθεσης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι καθετοποιημένες δραστηριότητες της ΔΕΗ είναι εντυπωσιακές και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ενιαίες περιοχές εκμετάλλευσης γεωφυσικού πλούτου στην Ευρώπη. Αν και υπό μια έννοια, η ΔΕΗ δεν είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή, αφού εργοδοτεί μόνο το 10% των άμεσων θέσεων εργασίας στην Δυτική Μακεδονία, εν τούτοις, η εξόρυξη λιγνίτη ήταν, έως πολύ πρόσφατα, θεωρούταν συνώνυμη με την ταυτότητα της περιοχής. Αναφέρεται, ακόμη, πως κατά τη διάρκεια συζητήσεων με τους κατοίκους έχει κανείς την εντύπωση ότι αν αφαιρέσεις την ΔΕΗ και τη βιομηχανία λιγνίτη, αφαιρείς την ίδια τη ζωή της περιοχής.


www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου