Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Εκπτώσεις και επί των τιμολογίων της ΔΕΗ στα "δώρα" που παίρνει η βιομηχανία για την μείωση του ενεργειακού κόστους


Γιώργος Φιντικάκης 

Εκπτώσεις “στο μέτρο που αυτή αντέχει”, όπως λένε στο Energypress αρμόδιες πηγές, σκοπεύει να δώσει η ΔΕΗ στην βιομηχανία, προσθέτοντας ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι στο πακέτο των μέτρων που δρομολογεί το αρμόδιο υπουργείο. Εκπτώσεις που για να τις δώσει η επιχείρηση θα αναγκαστεί να ελαχιστοποιήσει τα φετινά περιθώρια κέρδους στην Υψηλή Τάση και των οποίων η έκταση συνδέεται ευθέως με τις εξελίξεις από το… μέτωπο των Βρυξέλλων. 

Αν, όπως ευελπιστεί η ΔΕΗ, η Κομισιόν της εγκρίνει το αίτημα

για καταβολή αποζημίωσης 200 εκατ ευρώ ετησίως κατά την τριετία 2021- 2023 -  δηλαδή για το διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση θα συνεχίσει να κρατά σε λειτουργία με ζημιά τις λιγνιτικές της μονάδες-  τότε, ασφαλώς και θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Δεδομένου ότι εξελίξεις δεν αναμένονται πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κάπου εκεί θα “κλειδώσουν” και οι αποφάσεις για τα βιομηχανικά τιμολόγια.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα προβλήματα που ακόμη αντιμετωπίζει, η ΔΕΗ εμφανίζεται πρόθυμη να “βάλει πλάτη” για την μείωση του βιομηχανικού ενεργειακού κόστους. Ζήτημα που πηγαίνει “πακέτο” με τις εκρεμμότητες που έχει απέναντι στις Βρυξέλλες. Εφόσον το σίριαλ του λιγνίτη αλλά και οι επαφές που διεξάγονται σε ανώτατο κοινοτικό επίπεδο σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για αποζημίωση,, έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, τότε εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα ανάψει το πράσινο φως για να αποδεσμευθεί αποζημίωση στην επιχείρηση, αντίστοιχη με εκείνη που έχει εγκριθεί για Ολλανδούς και Γερμανούς.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιχείρηση θα μπορεί να κινηθεί με άλλον “αέρα” ως προς το αίτημα της βιομηχανίας να μειωθούν τα τιμολόγια του παρεχόμενου ρεύματος. Διαπραγμάτευση η οποία ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, έχει ως αντικείμενο τις νέες συμβάσεις ρεύματος της ΔΕΗ προς την βιομηχανία, οι οποίες και θα διαδεχθούν αυτές που λήγουν στα τέλη του χρόνου, ωστόσο οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν σημαντικά. 

Tα margin

Σε κάθε όμως περίπτωση, η επιχείρηση δηλώνει αποφασισμένη να στηρίξει την βιομηχανία, ελαχιστοποιώντας τα margin, βάζοντας μόνο ως “κόκκινη” γραμμή για τις νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2021 και μετά, “να μην πουλά κάτω του κόστους της σε κανένα”. Στον αντίποδα, η βιομηχανία θεωρεί ότι η αύξηση 10% που συμφωνήθηκε το Μάρτιο του 2019 (και αφορούσε την τριετία 2018-2020) δεν δικαιολογείται πλέον. Τα κόστη του ρεύματος έχουν πέσει, άρα πρέπει να πέσουν και τα τιμολόγια. 

Η έκπτωση θα έρθει να προστεθεί στα υπόλοιπα “δώρα” για τα οποία δεσμεύτηκε και χθες ο Κ.Χατζηδάκης προς την βιομηχανία, δηλαδή την μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, την διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση. “Αυτό το μοντέλο θα στηρίξει η κυβέρνηση και αυτό είναι η απάντησή μας τόσο προς τον ΣΕΒ όσο και προς κάθε καταναλωτή ενέργειας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπ. ΠΕΝ μετά το πέρας της συνάντησης με αντιπροσωπεία της βιομηχανίας.

Κρίνοντας από την χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ,, σίγουρα διαφαίνεται μια επιφύλαξη ως προς την δέσμευση με νούμερα για την μείωση του βιομηχανικού ενεργειακού κόστους. Ταυτόχρονα στέλνει ένα μήνυμα ότι μόνο ο ανταγωνισμός θα επιφέρει πραγματική και μόνιμη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους σε ευρωπαικά επίπεδα. Αν και το ΥΠΕΝ επαναλαμβάνει την δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μειώσει τα κόστη των ενεργοβόρων βιομηχανιών, εντούτοις το βάρος πέφτει στην έναρξη του target model και στην άρση των στρεβλώσεων, μέσω των οποίων θα πέσει και το κόστος στο ρεύμα.

“Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ.Χατζηδάκης. Και προσέθεσε ότι δρομολογείται και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του ΕΦΚ στη μέση τάση. Από την εξίσωση λείπει και η μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων της ΔΕΗ.

Το μέτωπο των Βρυξελλών

Το ποσοστό της θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις σε κοινοτικό επίπεδο, οι οποίες λέγεται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο, παρ’ ότι το ΥΠΕΝ είχε πρόσφατα σηκώσει τους τόνους. “Δεν είναι δυνατόν η Κομισιόν να ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει ένα μηχανισμό στον οποίο οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα έχουν πρόσβαση σε λιγνιτικές ποσότητες, όταν την ίδια στιγμή αρνείται να της δώσει αντισταθμιστικά μέτρα, όπως αυτά που έχει ζητήσει, κατ’ αναλογία των πρακτικών που ίσχυσαν σε άλλες χώρες”, ανέφεραν πρόσφατα πηγές του υπουργείου.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο η ΔΕΗ έχει θέσει το αίτημα είσπραξης μέσω κάποιας μορφής μηχανισμού ανάκτησης κόστους, αποζημίωσης περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως (οι ζημιές των λιγνιτών πέρυσι ανήλθαν στα 300 εκατ ευρώ) για την περίοδο μέχρι και το 2023. Δηλαδή έως και την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, τις οποίες πάντως η ΔΕΗ επιχειρεί ει δυνατόν να κλείσει νωρίτερα, προκειμένου να μειώσει όσο γίνεται τις ζημιές, όπως δείχνει και η πρόσφατη εξαγγελία Χατζηδάκη για την κατά έξι μήνες νωρίτερη απόσυρση της "Μεγαλόπολη 3".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου