Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Απολιγνιτοποίηση: Επτά επενδυτικές προτάσεις για εργοστάσια οικοδομικών υλικών και βιομηχανικών προϊόντων – Οι 5 «χρυσές» ορυκτές πρώτες ύλες

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Επτά με οκτώ επενδυτικές προτάσεις για την κατασκευή εργοστασίων δευτερογενούς αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών της Δυτικής Μακεδονίας έχουν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Αυτό αναφέρουν πηγές του energypress, και σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους πρόκειται για εργοστάσια τα οποία θα

προχωρούν στη μεταποίηση ορυκτών πρώτων υλών για την παραγωγή δομικών υλικών, προϊόντων βιομηχανικής χρήσης κλπ.  Τα κίνητρα που θεσπίζονται για την προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με τα άφθονα κοιτάσματα ορυκτών έλκουν επιχειρήσεις των προαναφερόμενων κλάδων στη Δ. Μακεδονία. 

Ορισμένες από τις προαναφερόμενες επτά με οκτώ επενδυτικές προτάσεις, κατά τις πληροφορίες, περιλαμβάνουν εργοστάσια πληρωτικών, πλακιδίων και βελτιωτικών εδαφών με χρήση λιγνίτη.

Όπως προκύπτει και από το κείμενο του ΣΔΑΜ που έχει αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει πλούσιο υπέδαφος με ορυκτά που θα μπορούσαν τέτοιες επενδύσεις να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.

Ενδεικτικά ορισμένες από τις ορυκτές πρώτες ύλες είναι:

Χαλαζίας: Οι διάφορες ποικιλίες του χρησιμοποιούνται ως πολύτιμοι και ημι-πολύτιμοι λίθοι (π.ψχ. Αμέθυστος, πράσιο) Άμμος: λειαντικό, βιομηχανία γυαλιού και τούβλων (όλα τα έργα των Ολυμπιακών 2004 έγιναν με χαλαζιακή άμμο) Σκόνη: χρησιμοποιείται στη βιομηχανία της πορσελάνης και των χρωμάτων

Νικέλιο: Σε μικρές ποσότητες χρησιμοποιείται ως καταλύτης Σε μεγαλύτερες ποσότητες χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υλικών (π.χ. όπλα και άρματα μάχης)

Χρωμίτης: Το χρώμιο που διαθέτει προσδίδει σκληρότητα στα κράματα και αντοχή έναντι στην οξείδωση και διάβρωση Χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία (~65%), για πυρίμαχες χρήσεις (~10%), για χημικές χρήσεις (~20%) και για χυτήρια (~5%)

Χουντίτης: Διαθέτει υψηλή αντοχή και χαρακτηρίζεται από τη λευκότητά του Επομένως, είναι κατάλληλος για ελαστικά και πλαστικά προϊόντα, στις κόλλες, στα κεραμικά και τη χαρτοβιομηχανία

Άργιλος – ατταπουλγίτης: Ορυκτό με μεγάλη ικανότητα προσρόφησης νερού, αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, και ικανότητα αποχρωματισμού Έχει πληθώρα χρήσεων, όπως σε δομικά υλικά, γεωτρήσεις, αγροτική παραγωγή, υφάσματα, απορρυπαντικά και καλλυντικά

Βιομηχανικό πάρκο

Στις προθέσεις της συντονιστικής επιτροπής για το ΣΔΑΜ είναι η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου, όπου θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις για τέτοιες μεταποιητικές μονάδες.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Κωστής Μουσουρούλης συγκρότησε υπό- επιτροπή για τη διαμόρφωση στρατηγικής και πλαισίου ανάπτυξης ορυκτών πρώτων υλών στις λιγνιτικές περιοχές. Αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός τριμήνου το αποτέλεσμα των εργασιών της.

Το αντικείμενο της επιτροπής είναι:

1.       Επεξεργασία κριτηρίων και μεθοδολογίας.

2.       2. Αναλυτική καταγραφή των υφιστάμενων ενεργών δραστηριοτήτων ΟΠΥ στις περιοχές ενδιαφέροντος.

3.       Καταγραφή αναξιοποίητων αλλά τεκμηριωμένα υπαρκτών αποθεμάτων ΟΠΥ στις περιοχές ενδιαφέροντος και κατάρτιση καταλόγου εξ’ αυτών που δύνανται να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τα σημερινά οικονομοτεχνικά δεδομένα.

4.       Κατάρτιση καταλόγου προτάσεων δευτερογενούς αξιοποίησης των ως άνω δραστηριοτήτων και χωροταξική ένταξή τους στην περιοχή που θα χωροθετηθεί

5.        Δημιουργία προτύπων ένταξης των δραστηριοτήτων αυτών εντός των χωροθετημένων περιοχών χωρίς πρόσθετο παραστατικό πλην της πλήρωσης του προτύπου. Τα πρότυπα θα αφορούν περιβαλλοντικά και αδειοδοτικά standards, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

6.       Προκαταρκτική ανάλυση επιπτώσεων στην οικονομία, την απασχόληση και το περιβάλλον των ανωτέρω και προσδιορισμός κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.

7.       Επεξεργασία αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου