Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Αποτελέσματα ανακοινώνει σήμερα η ΔΕΗ - Τρίτο συνεχές τρίμηνο με θετική πορεία

Τέτοια εποχή πέρυσι η ΔΕΗ βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το έλεγε με σαφή τρόπο ο ορκωτός λογιστής. Την αποκαλούσαν «συστημικό κίνδυνο για την οικονομία». 
Ένα χρόνο μετά έχει ξαναμπεί στο χάρτη. Αφήνει πίσω την εποχή του λιγνίτη, συμμαχεί με ξένους για μεγάλες πράσινες επενδύσεις, μειώνει προσωπικό, τιτλοποιεί οφειλές. Το παιχνίδι έχει γυρίσει και η αγορά το βλέπει. Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα η μετοχή έχει κάνει κούρσα 170%. 
Τα σημερινά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο θα επιβεβαιώσουν ότι τα πράγματα πάνε καλά. Τρίτο συνεχές τρίμηνο με θετική πορεία. Η αρχή έγινε στα τέλη της περυσινής χρονιάς, όταν έπειτα από καιρό, η ΔΕΗ εμφάνισε στο δ’ τρίμηνο λειτουργικά κέρδη 236,8 εκατ ευρώ. Τα καλά νέα συνεχίστηκαν το α’ τρίμηνο φέτος όταν ανακοίνωσε 182 εκατ ευρώ λειτουργικά κέρδη έναντι ζημιών 66,3 εκατ ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. 
Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου που ενισχύουν την ανοδική πορεία. Οι επενδυτές το έχουν ήδη αποτιμήσει. Κάποιες μάλιστα εκτιμήσεις θέλουν στο τέλος του έτους το “κοντέρ” της να δείχνει λειτουργικά κέρδη πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Μένει να φανεί και από τα σημερινά αποτελέσματα. 
Σίγουρα η ΔΕΗ δεν μετατράπηκε ξαφνικά σε μια άλλη επιχείρηση. Το ταμειακό κενό που ένα χρόνο πριν προσέγγιζε τα 900 εκατ ευρώ, δεν έχει μηδενιστεί.  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της διατηρούνται στα 2,7 δισ ευρώ. Εχει διαγράψει ωστόσο από τα λογιστικά βιβλία το 60% ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό της. Επίσης, τυχόν επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος θα αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού της, το οποίο προ μερικών μηνών έφτανε πάνω από 6%.
Εκείνο που έχει αλλάξει και το βλέπει η αγορά είναι ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η εταιρεία έχει μπροστά της ορατότητα. Ενα ολιστικό πλάνο εκσυγχρονισμού, σχέδιο εθελουσίας για 1.700 εργαζόμενους, με στόχο μέχρι το 2023 να έχουν συνολικά αποχωρήσει 4.500 άτομα. Συμφωνίες με ιδιώτες στο φυσικό αέριο, με επιχειρήσεις για δίκτυα σταθμών φόρτισης στην ηλεκτροκίνηση, νέα ψηφιακά προϊόντα με εκπτώσεις στο ρεύμα, ιδιωτικοποίηση από το νέο έτος του ΔΕΔΔΗΕ.
Είναι προφανές ότι η διαχείριση δεν ήταν εύκολη και εξακολουθεί να μην είναι. Αν πέρυσι το καλοκαίρι δεν είχαν αυξηθεί τα τιμολόγια, δεν είχαν μειωθεί κάποιες εκπτώσεις, θα μιλούσαμε πάλι με άλλους όρους. Αν φέτος λόγω COVID19 δεν βυθίζονταν οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όπως επίσης αν η εταιρεία φορτωνόταν ένα νέο κύμα κακοπληρωτών την περίοδο της καραντίνας, από το οποίο γλίτωσε χάρη στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Σήμερα η ΔΕΗ βρίσκεται στο ανοδικό σημείο της καμπύλης. Είναι το success story αυτής της κυβέρνησης. Η επιχείρηση συζητά με επενδυτές, όπως με την γερμανική RWE, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην λιγνιτική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να βάλει μπροστά κοινή επένδυση με τη ΔΕΗ σε φωτοβολταϊκά, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Διεκδικεί μαζί με την Motor Oil την ΔΕΠΑ Εμπορίας στον διαγωνισμό που επανεκκινεί τον Σεπτέμβριο μετά την θερινή ραστώνη που ακολούθησε την καραντίνα. Έκλεισε το καλοκαίρι την συμφωνία και για την δεύτερη τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιδιώκοντας να βάλει από αμφότερες στα ταμεία της γύρω στα 500-550 εκατ. ευρώ. Ενισχύει τη ρευστότητά της. Αναμένει εξοικονόμηση δαπανών στην μισθοδοσία μέσω του πρόσφατου προγράμματος εθελουσίας εξόδου που συμφώνησε με την ΓΕΝΟΠ. Στοχεύει το 2024 να ελέγχει μερίδιο 10%-20% στις ΑΠΕ από μόλις 2,5% σήμερα.
Έχει φυσικά μπροστά της ανηφόρα. Τα πάει καλά αλλά μένει να φανεί αν θα τα καταφέρει μέχρι τέλους. Είναι ωστόσο μια άλλη εταιρεία από εκείνη που τέτοιες ημέρες πέρυσι περίμενε με αγωνία την ετυμηγορία του ορκωτού λογιστή στις 24 Σεπτεμβρίου. Τότε υπήρχε μόνο η αγωνία, τώρα υπάρχει εμπρός μια πρόκληση.

(του Γιώργου Φιντικάκη, liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου