Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Πώς αλλάζει την αγορά ρεύματος η υποχώρηση του λιγνίτη



Ραγδαίες ανακατατάξεις, ανατροπές και αλλαγές μεριδίων αγοράς συντελούνται τους τελευταίους μήνες στην αγορά ηλεκτρισμού. Πίσω από το νέο status της αγοράς βρίσκεται η δραστική συρρίκνωση της ρυπογόνου και ασύμφορης λιγνιτικής παραγωγής, υπό το βάρος του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής
ρύπων. Αυτό σημαίνει ότι υποχωρεί το μερίδιο αγοράς της
ΔΕΗ, από την οποία προέρχεται το σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας. Στον αντίποδα, τη θέση τους καταφέρνουν να διασφαλίσουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους ανεξάρτητους παραγωγούς. Οι μονάδες φυσικού αερίου είναι πιο ανταγωνιστικές, λειτουργούν περισσότερες ώρες και εμφανίζουν σημαντικά αυξημένα έσοδα. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κερδισμένος της αγοράς είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα το μερίδιό τους στο συνολικό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ επιβεβαιώνει ότι ήδη το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης προς την πλήρη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο συνολικός τζίρος του ημερήσιου ενεργειακού προγραμματισμού στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος διαμορφώθηκε στο 1,026 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων και των εισαγωγών. Από τη συνολική πίτα του τζίρου στη χονδρική ρεύματος, περίπου τα δύο τρίτα αφορούσαν στην παραγωγή της ΔΕΗ, των τριών μεγάλων ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ποιοι μοιράστηκαν τα 757 εκατ. ευρώ του τζίρου του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους; Η ΔΕΗ βρίσκεται στην πρώτη θέση με εισπράξεις 291,83 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Mytilineos (μαζί με την Κόρινθος Power την κοινή εταιρεία με τον όμιλο της Motor Oil) με 124,31 εκατ. ευρώ. Η Elpedison (όμιλος ΕΛΠΕ και Edison) εισέπραξε 84,14 εκατ. ευρώ ενώ ο Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα, Engie, Qatar Petroleum International) 41,71 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα έσοδα από τον ΗΕΠ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανήλθαν σε 215,43 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική των αλλαγών είναι η εικόνα του Ιουνίου, ως προς το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής: με μέσο ημερήσιο φορτίο στις 122,624 MWh, οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 48,06%, οι ΑΠΕ το 34,74%, τα υδροηλεκτρικά το 9,77% και ο λιγνίτης περιορίστηκε μόλις το 7,42%. Τον ίδιο μήνα, το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή είχε υποχωρήσει στο 31,13% (που αυξάνεται στο 34,78% εάν συμπεριληφθούν οι μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης) και οι ΑΠΕ είχαν μερίδιο 28,76%. Σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι αθροιστικά τον Ιούνιο έφτασαν το μερίδιο της ΔΕΗ, η Elpedison είχε μερίδιο 11,74%, η Mytilineos (μαζί με την Κόρινθος Power) 14,51% και ο Ήρων 6,04%.
Λιανική 
Την ώρα που στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού η πράσινη ενέργεια κερδίζει διαρκώς έδαφος "ψαλιδίζοντας" τη ρυπογόνο λιγνιτική παραγωγή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις και στην αγορά προμήθειας, εκεί όπου συνεχίζεται η μάχη για την απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων από τους 14 ενεργούς προμηθευτές της εγχώριας αγοράς. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η ΔΕΗ διατηρεί μερίδιο αγοράς της τάξης του 66,13% (από 66,29% τον Μάιο). Από τους εναλλακτικούς παρόχους στην πρώτη θέση βρίσκεται η Protergia της Mytilineos με 7,73%, ο Ήρων με 6,22%, η Elpedison με 4,87%, η NRG με 3,04%, η Watt & Volt με 2,74%, η Volterra με 2,21%, η Φυσικό Αέριο με 1,34%, η ZeniΘ με 1,15%, τα ΕΛΤΑ με 0,94%, ενώ ακολουθούν Volton, KEN, Viener, Interbetton και Green με μικρότερα ποσοστά.


(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου